Gazete Vatan Logo

The Marmara Pera'yı fethetti

Taksim'in en önemli simgelerinden The Marmara Oteli'nin Pera Palas'ın karşısında açtığı ikinci oteli The Marmara Pera, Beyoğlu müdavimlerinin yeni uğrak yeri

The Marmara Oteli ve Cafe Marmara, 20 yıldır Taksim Meydanı'nın en önemli simgelerinden... The Marmara zinciri şimdi, Beyoğlu'nun diğer ucunda açtığı The Marmara Pera ile İstanbullular'a hizmete devam ediyor. Pera Palas'ın karşısında 19 milyon dolarlık yatırımla hazırlanan otel, Pera'nın bohem havasını yansıtıyor. Üstelik yakında The Marmara Pera'da bir de küçük Beyoğlu havası esecek Otelin birinci katında sinema, sanat atölyesi, galeri, kitapçı ve albümler satan bir dükkan Beyoğlu havasında düzenlenecek. The Marmara'nın patroniçesi Bike Gürsel'le Pera'daki yeni otellerini ve hedeflerini konuştuk..

* İkinci oteli neden Pera'ya açtınız?
- Taksim'deki otel meydanda. Burayı seçerek Beyoğlu'nun öbür ucunu da tutmuş olduk. Beyoğlu artık çok hoş, medeni bir yer. Pera sanatkarların olduğu bohem bir bölge. Büyümeye açık yani. Hem burası bize, hem de biz The Marmara olarak buraya bir şeyler katabiliriz diye düşündük.

* Bu otel The Marmara Taksim'in devamı gibi mi düşünülmeli?
- İşletme açısından ikisinin yakınlığı ve benzerliği nedeniyle yönetimleri aynı olacak. Ancak otel meydandakinden çok farklı. Burası daha ufak, daha Beyoğlu karakterine yakışan bir otel. The Marmara ise daha büyük ve endüstriyel.

* The Marmara işadamlarının çok tercih ettiği bir adres. Pera'da hedef kitleniz kim?
- Aslında çok farklı değil. Şehir otellerinde işadamları ve turistler mutlaka olur. Ama Pera'ya, Mercury Oteli olduğu zamandan kalma 'Yunan müşteriler geliyor mesela... Burası daha keyifli, karakterli, ufak bir otel, samimiyet arayanlara daha uygun olabilir.

* The Marmara Taksim'e gelen müşteriyi buraya kaydırıyor musunuz?
- Orada 400 odamız var, burası ise 200 oda. İşletme açısından 600 odamız varmış gibi düşünüyoruz. Orada yer olmadı mı müşteriyi buraya kaydırıyoruz. Buranın açılışı geciktiğinde de rezervasyonları hemen The Marmara'ya aldık. Zaten bu imkandan faydalanabilmek için Pera'yı aldık.

* Otelin hazırlanması ne kadar sürdü?
- Oteli geçtiğimiz yıl aralık ayında satın aldık. Konseptini kurduk, tadilatı yaptık ve 1 Ekim'de biraz da gecikmeyle açtık. Yani 1 yıldan kısa zamanda bitti.

* Otel ne kadara mal oldu?
- Toplam 19 milyon dolar harcadık Bunun 4-4.5 milyon doları yenileme çalışmalarına gitti.

* Otelin şu andaki yoğunluğu sizi tatmin ediyor mu? Beklediğiniz gibi mi?
- Otelinin doluluğu tahminimiz gibi devam ediyor. Açılalı henüz 1.5 ay oldu, her şey oturunca biz bu otelin çok işleyeceğine, iyi bir yatırım olduğunu düşünüyoruz.

* Binanın ne kadarını değiştirdiniz?
- Burası 30 yıllık bir bina. Su, elektrik, tüm altyapıyı değiştirmek gerekiyordu. Daha tutucu başladık ama sonunda her şeyi söktük. Koca bina çırılçıplak beton kaldı.

* Niye mimar olarak Laila, Vogue gibi mekanları hazırlayan Mahmut Anlar'ı seçtiniz?
- Başka bir mimarla çalışmaya başladım ama anlaşamadık. Acilen mimar bulmam gerekiyordu. Mahmut arkadaşım ama hiç beraber çalışmamıştık. Ama yaptığı işleri biliyordum. En büyük avantajı, beraber çok rahat çalışmamız oldu. Ego çatışmaları olmadı, çok hızlı bir karar alma mekanizması oluştu.

* Otelde modern ve tarihi öğeler bir arada. Bu konsepte nasıl karar verdiniz?
- Mahmut burayı dizayn otel değil konsept otel olarak tarif ediyor. "Bu otel bir tek burada olabilir" diyor. Otel hem Beyoğlu'ndan hem de binanın yapıldığı 1970'li yılların mimarisinden izler taşıyor. Mor ışıklar, girişteki taş mozaik, bitkiler bile o dönemde sık sık kullanılan devetabanı ve kavuçuk...

Rekabet için Pera'da fiyatlar daha düşük
* Cafe Marmara Pera, meydandaki Cafe Marmara kadar müdavimleri olacak bir mekan mı?
- Cafe Marmara bir buluşma noktası. İnsanlar aceleyle buluşuyor, çay kahve içiyor. Marmara Pera ise yemek ağırlıklı olacak. Onun için daha değişik bir mekan yarattık. Mesela pastaneyi küçük tuttuk, çünkü tatlı satışı çok olmaz.

* Pera fiyatları Cafe Marmara'ya göre yüzde 15 daha ucuz. Neden?
- Pera civarındaki mekanlarda 5 milyona kahvaltı ediliyor. Bununla rekabet edebilmek için uyumla bir promosyon dönemi geçiriyoruz. Oda fiyatlarımız da burada daha düşük çünkü odalar meydandaki otele göre daha küçük.

Haliç manzaralı havuz keyfi
* Sinemanın olduğu birinci kat şimdilik boş duruyor, burayı nasıl değerlendireceksiniz?
- Küçük bir Beyoğlu'na çevrilecek. Mahmut Anlar'ın fikri. Sanat kitapları ve albümler satan bir bölüm, sanat galerisi, sanatçıların çalışacağı açık bir atölye ve küçük bir sinema olacak. Amacımız insanların dolaştığı bir mekan yaratmak.

* The Marmara Pera'nın başkası ne gibi özellikleri var?
- Çatıda çok güzel bir havuzumuz bulunuyor. Küçücük ama Galata Köprüsü'nü, Haliç'i gören bir manzarası var. Yazın güneşlenmeye gelinecek diye düşünüyorum. Roof'umuzu 360 derece camla kaplı olacak şekilde tasarlandı.

Haberin Devamı