Televizyon alırken bilmeniz gereken 7 püf nokta
Soğuk kış aylarına girerken evlerdeki televizyonların yoğun mesaisi de başladı. Futbol ve dizi sezonu tam gaz devam ediyor. Şu sıralar en akıllısından yeni bir televizyon almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken yedi püf nokta.
En iyisi Ultra HD 4K
HD yayınlara daha yeni alıştık derken Ultra HD 4K televizyonlar satışa çıktı. UHD 4K televizyonlar Full HD’lere göre 4 kat daha fazla çözünürlük sunuyor. 4K televizyon yayınları henüz yolun başında. Ancak Netflix abonesi iseniz durum farklı. Netflix’de yeni içeriklerin neredeyse tamamı UHD 4K çözünürlükte. İnternet üzerinden Netflix vb. yayınları sorunsuz izlemek istiyorsanız ethernet bağlantısının 100 Mbps, WiFi bağlantısının ise 802.11ac desteğine sahip olması önemli.
Ekranın 60hz destekli, çözünürlük değerinin 3840×2160 ve dahili uydu alıcısının da 4K uyumlu olduğundan emin olun.
Kavisli mi düz mü?
Birkaç sene önce hayatımıza giren kavisli ekranlar tüketicilerin beğenisini kazanmayı başardı. Ekrandaki kavis adeta gözünüzü sarıp size derinlik hissi sunuyor. Ağırlıkla film ve belgesel izliyorsanız kavisli ekran öneriyorum ancak kavisli ekranların fiyatlarının düz ekranlara göre daha pahalı olduğunu unutmayın. Kavis değerine göre evinize uygun bir televizyon seçebilirsiniz. Televizyonun kavis değeri 4200R ise ekrandaki kavisinin devamında bir daire çizecek olursanız bu dairenin yarı çapı 4,2 metreye denk geliyor. Bu değer aynı zamanda bu model için ideal izleme mesafesi olarak kabul ediliyor. Kavis değeri arttıkça ekranın kavisi azalıyor. Samsung’un öncü olduğu kavisli ekranlarda LG, Beko, Vestel, Grundig gibi markaların da televizyonlarını görmek mümkün.
İşlemci ve işletim sistemi
Televizyonlar akıllandıkça daha fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyuyorlar. Uygulamaları çalıştırırken ya da web tarayıcı kullanırken takılma ya da donma sorunu yaşamamak için işlemci gücü ve çekirdek sayısına dikkat edin. İşlemci kadar önemli diğer bir konu ise işletim sistemi. Android TV işletim sistemini kullanan modellerde performans sorunları yaşanabiliyor. Televizyonu almadan önce mutlaka ekran geçişlerini, uygulamaların çalışma performansını deneyimleyin.
Garanti süresine dikkat
Ülkemizde ithalatçı firma garantisiyle daha uygun fiyatlarla satılan televizyonların markanın resmi garantisi dışında olduğunu unutmayın. Satılan televizyonun resmi garanti kapsamında mı yoksa ithalatçı firma garantisinden olduğunu mutlaka öğrenin. İleride başınız ağrımasın istiyorsanız garanti şartlarını iyice araştırın. Hangi marka ve modeli tercih ederseniz edin ama mutlaka satın almadan önce televizyonu deneyimleyin ve kararınızı öyle verin.
10 bit panelden şaşmayın
Piyasadaki birçok televizyon 8 bit panele sahip. 8 bit panellerin sunduğu görüntü kalitesi 256 renk geçişine olanak sunabilmektedir. 10 bit paneller ise 1024 renk geçişi sunarak renk tonlarındaki detayların en ince ayrıntısına kadar görünmesini sağlıyor. Televizyon üreticileri genellikle üst seviye modellerinde 10 bit paneli tercih ediyor. Üst seviye bir görüntü kalitesi istiyorsanız mutlaka 10 bit panele sahip bir televizyon alın.
HDR TV iyi bir seçim
Açılımı Yüksek Dinamik Aralık (High Dynamic Range) olan HDR sayesinde görüntüdeki detaylar siyah ve beyazın içinde kaybolmadan en gerçek tonlarıyla ekrana yansıyor. Tabii içeriğin HDR olması şartıyla. Netflix ve diğer yayın platformlarındaki HDR içerik sayısı hızla artıyor. HDR içeriklerin keyfine varmak, karanlıkta, gölgede kalmış detayları kaçırmak istemiyorsanız HDR desteğine sahip televizyon almanız mantıklı olacaktır.
İnternet deneyimi
Akıllı televizyonların hayatımıza girdiği ilk yıllarda yaşanılan kötü internet deneyimi televizyonların imajını biraz bozmuştu. Artık televizyonlar akıllı telefon üzerinden de giriş yapabildiğiniz gelişmiş web tarayıcılarına sahip. Buradaki kritik nokta web tarayıcısının HTML 5 desteğine sahip olması.
4 çekirdekli bir işlemcisi olan ve hızlı internet bağlantı ara birimine sahip bir televizyonla canlı videoları bile takılma donma olmadan web tarayıcı üzerinden rahatlıkla izleyebilirsiniz.