Tek kişilik dev kadro!
Çocuğun bezi, kovası, derecesi, güneş kremi… Bunların hepsi ve daha fazlası anne olduğunuzda en büyük ilgi alanınız olacak! Karnınızdayken onu korumak, kendinize özen göstermekle sınırlı. Ne güzel, hadi kendinize sadece biraz daha dikkat edin ve hamileyken tatilin keyfine varın.
Hamile olduğunuz için güzel tatil günlerinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Hamileliğinizde herhangi bir sorun olmadığı sürece dilediğiniz zaman, doktorunuzla görüşüp tatilinizi planlayabilirsiniz.
Op. Dr. Asena Ayar, anne adaylarını tatil konusunda bilgilendiriyo.r Op. Dr. Remzi Aydın da güneş ışınlarının anne adaylarını nasıl etkilediğinden söz ediyor.
Tatile çıkarken…
Eveeet, son kontrolümüzden geçtikten sonra bavulumuzu toplamaya başlayabiliriz! Yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri, güneşten korunmak için geniş kenarlıklı şapkalar, ısı değişimini sağlıklı şekilde yapacak rahat, pamuklu kıyafetler bavulda mutlaka yer almalı. Hamilelik süreciniz hakkında bilgi sağlayacak dosyanız ve tetkikleriniz yanınızda olmalı.
Gideceğiniz tatil yöresinde kolaylıkla ulaşılabilen, 24 saat hizmet veren, tam teşekküllü bir sağlık merkezinin olduğuna emin olun.
Uçak yolculuğu
Uçak yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Basınç kontrollü kabinlerde yapılan hava yolculukları güvenli. Yine de birçok hava yolu şirketi sağlık durumunuzun uçmanıza engel oluşturmadığını gösteren bir sağlık raporu istediğini de hatırlatalım. Siz yine de çok uzun mesafe uçak yolculuklarını tercih etmeyin. Hava ya da kara olsun her türlü yolculukta 2 saatte bir en az 5 ila 10 dakika dolaşırsanız oluşabilecek bel, bacak ağrılarını azaltmış olursunuz.
Ancak gebeliğinin son ayında olanlar ve yüksek riskli gebelik kategorisinde olup yakın takip gerektiren düşük tehlikesi, erken doğum tehlikesi, gebeliğin hipertansif hastalığı gibi gebelik süreçlerini komplike eden durumları olan gebeler kontrollerinin yapıldığı tıbbi merkezden uzaklaşmamalı. Doktorlarının izin verdiği kısıtlı aktiviteler dışında uzun yolculuklara, şehir dışı seyahatlere çıkmamalı.
Deniz ve güneş
Tatilde güneş ışınlarının en zararlı olduğu öğle saatlerinde sahilde olmak yerine gölgede dinlenin. Bu saatlerde yorucu herhangi bir açık hava aktivitesinden kaçının.
Hamileler için denize girmek çok faydalı ve rahatlatıcı bir egzersiz. Ama havuzda bulunan yüksek orandaki klorun vulvovajinal mantar enfeksiyonlarına neden olabileceği unutmayın.
Düşme ya da karın bölgesine travma olasılığı yüksek, ani basınç değişiklikleri yaşatabilecek sporlardan ve aktivitelerden (su kayağı, rafting, yamaç paraşütü, scuba, at binmek gibi...) uzak durun.
Tatil ve yemekler
Anne adayı için tatilde beslenmeye dikkat etmek, kullandığı vitamin ve mineral desteklerine önerildiği şekliyle devam etmek çok önemli. Yemeklerde çiğ sebze ve meyvelerin iyice yıkanmış olmasına dikkat edin. Etlerinse iyi pişmiş olsun. Yöresel yemekleri yerken temkinli olun, mümkünse iyice emin olmadığınız tatları denemeyin. Beslenme programınız, normal zamanınızdaki gibi devam etmeli. Tüm tedbire karşı ortaya çıkabilecek bulantı, kusma, ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar, baş ağrılarını dikkate alın. Doktorunuzla haberleşerek en yakın sağlık merkezine gidin.
HAMİLELİKTE GÜNEŞ IŞIĞI YARARLI
Sıcak ve nemli günler, hamileliğin özellikle son aylarında anne adayına sıkıntılı günler yaşatsa da yapılan araştırmalar, güneş ışığının hamile kadınlar için çok yararlı olduğunu gösteriyor.
Güneş ışığı içerdiği ultraviyole ışınları sayesinde cilt altı yağ dokusunda aktif D vitamini oluşmasını sağlar. D vitamini esas olarak bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırır. Hamilelikte artan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Bu sayede bebek için gereken kalsiyum, anne adayının kemiklerindeki depolar yerine, yiyeceklerden karşılanmış olur. Bu da annenin, ileri yaşlarda kemik erimesi riskini azaltan önemli bir faktör.
Güneşlenmek, bebekte şeker hastalığını engeller mi?
Her ne kadar teorik olarak doğru olabileceği düşünülse de, ileriye dönük çalışmalar ile gerçekliği kanıtlanmış değil. Hamileyken güneşlenmek yararlı evet. Ama karnınızdaki bebeğinizin olası şeker hastalığını kesin olarak önler mi onu bilemiyoruz. Bu konuyla ilgili araştırmalar sürüyor.
Kalsiyum eksikliğini önlediği ayrıca autoimmun denilen, bağışıklık sistemi hastalıklarını da (çocukluk dönemi şeker hastalığı, tiroid yetmezliği gibi) engellendiği öne sürülüyor.
Peki güneşlenmek güvenli mi?
Son yıllarda güneş ışığının cilt kanserine yol açma riskini gösteren bilimsel araştırmalarla birlikte bronz ten, artık sağlık ve güzellik göstergesi olmaktan çıktı. Yeni moda deyimle bronzluk out; doğal ten in! Üstelik hamilelikte, hormonların etkisiyle güneş lekelerinin arttığı, hamileliğin son aylarında alın, burun ve elmacık kemiklerinin üstünde ortaya çıkan kırmızılığın (yani gebelik maskesi) belirginleştiği de biliniyor.
Hamileyken güneşlenmenin bir diğer sakıncası da anne adayının su kaybına duyarlılığının artması. Yazın aşırı sıcaklar ve güneş, bol miktarda sıvı kaybına, bu durum da güneş çarpmasına yol açabilir. Fazla sıvı kaybı, bebeğe giden kan miktarını azaltmaya yol açması nedeniyle çok önemli. Bu nedenle hamilelerin, bu günlerde sıvı alımını normalin en az iki katına çıkarması gerekir.
Güneşlenmek sakıncalıysa…
Eğer mevsimlerden kışsa veya ev dışına hiç çıkmıyorsanız, doktorunuza danışarak kalsiyum tabletleriyle beraber az bir miktar D vitamini takviyesi uygun. Yoksa günde 2 defa 15 dakikalık yüz ve kolların açıkta olduğu şekilde güneş banyosu yapmak yeterli.
Güneşi sevin, abartmadan ve akşam üstü gibi uygun saatlerde bol su içerek eğik gün ışığında zaman geçirin; güneşlenmeyin! Tabii yine söyleyelim, zaman geçirme işini de abartmayın!
Güneş kremi kullanımı
Bu tür kremlerde kullanılan kimyasalların hepsinin, hamilelerde kullanım için güvenli olduğu kanıtlanmış değil. Bunun için prensip olarak, mümkün olduğunca güneş koruyucu kremler kullanmaktan (özellikle ilk 3 ay) kaçınmak gerekli. Fakat her şeye rağmen, eğer güneş altında uzun süre kalmanız gerekiyorsa, yüksek koruma faktörlü kremleri kullanmanız, hiç kullanmamanızdan daha iyi.