Tatlı bir aşk hikayesi...
Acun Ilıcalı‘nın sunduğu Survivor yarışması çekimlerinde çalışan Gizem Selçuk ve Juan Casalins birbirlerine aşık oldular, evlenip Assos’a yerleştiler. Köklerinden kopmayan Juan, bugün Arjantin’in milli tatlısı “Dulce de Leche”yi Türkiye ile tanıştırdı...
Arjantinli genç bir adam ile bir Türk kızının aşk hikâyesi bu. Buenos Aires‘te tasarım üzerine çalışan Juan Casalins 2010 yılında bir iş teklifi alır. Panama’da bir adada Survivor yarışmasının oyunlarının tasarlaması istenmektedir. Juan adaya gittiğinde oraya İspanyolca çevirmen olarak İstanbul’dan gelen Gizem Selçuk ile tanışır. Birbirlerine aşık olup evlenirler ve İstanbul’a yerleşirler. Ardından Gizem’in ailesinin Çanakkale Ayvacık’ta Behramkale (Assos) köyündeki taş evlerini küçük bir butik otele çevirirler. Köyün sakinliği ve doğallığı onlara ilham verir. Bir sabah uyandığında çocukluk günlerinde yemeye doyamadığı Dulce de Leche’nin tadını özleyen Juan, anneannesinin formülü ile bu tatlıyı yapmaya karar verir. Ayvacık’ın “gezgin” ineklerinin sütünü saatlerce karıştırarak bunu başarır. Konuklarına ikram ettiklerinde öyle beğenilir ki kavanoz kavanoz Dulce de Leche yapmaya başlarlar ve birkaçını Ankara’daki bir pastacı dostlarına gönderirler. Birkaç hafta sonra Arjantin’in Ankara Büyükelçisi Juan Jose Arcuri bir televizyon programına elinde onların Dulce de Leche’si ile çıkar ve yaptıkları tatlıdan övgüyle söz ederek kavanozun içinde bir aşk hikâyesinin gizli olduğunu söyler.
Hikayenizi anlatır mısınız nasıl tanıştınız?
Gizem: Juan endüstriyel tasarımcı, ben endüstri mühendisliği okudum. 2010’da üniversitede okurken İspanyolca biliyordum. Panama’dan prodüksiyonda yardım teklifi geldi. Okulu bir dönem dondurup oraya gittim. Juan da farklı çalışmalar yapmış önceden. Survivor yarışmasında oyunları tasarlamak için geldi adaya. Orada tanıştık. Üç sene git-gel ilişkimiz devam etti. Juan üç kere Survivor projesi yaptı Türkler’le, Tayland’da İsraillilerle, Arjantin’de İspanyollarla çalıştı. Juan Türkiye’ye geldi, sonra belirli ülkelerde buluştuk.
Juan ve Gizem’in ürünleri Timeout “En İyi Özgün Lezzet”e aday oldu.
Juan Assos’a benden daha kolay adapte oldu...
Türkiye’ye gelmeye ve evlenmeye nasıl karar verdiniz?
Gizem: Juan 2012’de gelmeye karar verdi. Oyuncak tasarladığı stüdyosunu kapadı. İstanbul’daydık başta. Dört ay sonra ailem Assos’ta bir köyevi aldılar. Aslında emeklilikleri içindi. Annemler de hazır değildi, bize teklif ettiler. Juan çiftlikte büyüdüğü için benden daha kolay adapte oldu. Otelin eli ayağı durumunda şu an kendisi. Herkes benim gideceğimi tahmin ediyordu, bir şekilde ayrı yapamadığımızı fark ettik. Denemezsek pişman olacağımızı düşündük. Çok iyi bir takım arkadaşı, 24 saat beraber çalışıyoruz.
Türkiye’ye yerleşe fikri sizi zorlamadı mı?
Juan: Arjantin’den ayrılıp Türkiye’ye yerleşmek zor olmadı. İki millet birbirine çok benziyor. Arjantin’de aile, arkadaşlık vs çok yakın birbirine.
Peki Dulce de Leche üretmek nereden aklınıza geldi?
Gizem: Biz Assos’tayken köydeki komşumuz taze inek sütü getirmişti. 10 litre. Annem sütlaç yapacaktı. Akşam tadına bakınca herkes çılgına döndü. Arjantin’den getirdiğimiz “dulce de leche”den bile daha güzeldi. Juan bile şaşkına döndü. Kış olduğunda vaktimiz oldu, yapalım dedik. Juan bahçedeki bir köşeyi mutfak haline getirdi. Her isteyene kavanoz gönderdik, el yazımızın yer aldığı. Baktık iş bizi aştı, Timeout “En İyi Özgün Lezzet”e aday olduk. Bu arada da tabii kışın oturduk, etiketleri tasarlamaya başladık. Juan bir sürü inek çizdi, arkadaşım Deniz Ayaz da illüstrator. Bilgisayara geçirdi. Sonrasında satmak için iznimiz yoktu. İyice duyulduğunda işe dökmek istedik. Ayvacık’ta, ‘Fabrikita’ dediğimiz imalathanemiz var. Küçük fabrika demek bu. Juan’la beraber çalışıyoruz. O üretimde, annaannesi Nina’nın tariflerini yapıyor. Ben dekorasyonla ve satışla ilgileniyorum.
Arjantin’de çocuklar bu besinle büyüyor...
Nedir Dulce de Leche’nin alameti farikası?
Juan: Dulce tatlı, leche ise süt demek. “Dulce de leche” de sütün tatlı hali gibi bir şey. İçerisinde ekstra karamel yok yalnızca tadı benziyor. Şeker ve vanilya çubuğunu sekiz saat kaynatıyoruz. Kaynayarak yavaş yavaş bu rengi alıyor.
Kaç kalorilik bir tatlı bu?
Gizem: Kalorisi 100 gramda 279 kalori. Arjantin’deki bütün çocuklar bununla büyüyor. Genelde, muzla, kreple, kaymakla, kestaneyle, kekle gidiyor. Çocuklarını Nutella’dan koparamayan çok aile var. Bu bir kurtarıcı oldu. Küçük, butik şarküterilere veriyoruz. Antre Gourmet, Tazemasa, tazemutfak’ta hem sitelerinde hem dükkanlarında satılıyor.