Tası tarağı toplayıp yurtdışında yaşamanın yolları
Dünyanın pek çok ülkesine vizeyi bile zor alsak da o ülkede yaşamak istendiğinde durum değişiyor. 500 bin ile 3 milyon euro arasında bir parayı gözden çıkaran oturum alıp yeni hayata başlıyor.
Birçok ülke vize vermeyi zorlaştırsa da yatırımcı kazanmak adına, vize muafiyetinden vatandaşlık hakkına kadar çeşitli olanaklar sunuyor. ABD, Portekiz, İspanya, İngiltere, Avusturalya ve Kanada, bu imkanı tanıyan ülkeler arasında. Birçok ülke gayrimenkul alan, bankalarda mevduat tutan, kurumlara para yatıran, istihdam yaratan, sermaye getiren yabancı yatırımcılara vergi avantajından vatandaşlığa kadar uzanan fırsatların kapısını açıyor. Bu avantajları fırsata çeviren Türkler de kendilerine yurtdışında yeni bir hayat kuruyor.
3 milyon Euro'ya Kıbrıs pasaportu
AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi özellikle ekonomisini güçlendirmek için yatırımcılara 3 milyon euro karşılığı tüm Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan pasaport veriyor. Bazı Avrupa ülkeleri ise yatırımcılara ileride vatandaşlık başvurusu yapılabilecekleri ikamet hakları sağlıyor.
İstihdam sağlayana vatandaşlık hakkı
İrlanda 500 bin avroluk yatırımını eğitim, sağlık, sanat, spor alanındaki kamu projelerine aktarana ülkede yaşama hakkı veriyor. Slovakya 1 milyon, Macaristan ise 250 bin avroluk yatırıma oturma izni veriyor. 4 yıllık süre sonunda da vatandaşlık başvurusu hakkı kazanılıyor. Makedonya 400 bin avro yatırım yapıp, istihdam sağlayana vatandaşlık, 40 bin avroluk gayrimenkul alanlara da oturma izni veriyor.
Siesta yapmak isteyen İspanya'yı seçiyor
Ilıman iklimi ve rahat çalışma koşulları ile İspanya ve Portekiz de Türklerin yaşamak için konut aldığı ülkelerin başında. İki ülke yabancılara konut satışlarını arttırmak için çok cazip fırsatlar sunuyor. İspanya, 160 bin avro ve üzerinde gayrimenkul alımlarında oturma izni veriyor. Portekiz ise 500 bin avro değerinde gayrimenkul alımları ikamet hakkına olanak tanırken, ülkede 10 kişiye istihdam sağlayan iş kuranlar veya 1 milyon avroluk yatırım yapanlar ikamet hakkının yanında birkaç yıl beklemek kaydıyla vatandaşlık için başvuruda bulunabiliyor.
Amerikan rüyasının bedeli 1 milyon dolar
Birçok Türkün hayalini ise Amerika süslüyor. ABD'de eyaletlere göre 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arası yatırım yapanlar ikamet hakkı kazanıyor ve gerekli süreçleri tamamlayınca da vatandaşlık hakkı elde ediyor. Kuzey komşusu Kanada'da ise 400 bin dolarlık yatırım yapanlara ve yüksek mevduat sahibi olanlara, vatandaşlık yolu açık oturma izni sağlanıyor. ABD'de bir şirket, Türkiye'de yaşayan bir kişi için başvuru yapıp geçici çalışma izni alabiliyor.
Bulgaristan'da ev al vatandaşlık kazan!
Avrupa'nın "en yoksul" üyelerinden, Türkiye'nin sınır komşusu Bulgaristan, 250 bin avro yatırım veya 300 bin avroluk gayrimenkul alımı karşılığında oturma hakkı verirken, birkaç yıl içerisinde de vatandaşlık hakkı tanıyor.
250 bin euro’ya iş kur Almanya'da yaşa
Almanya'da 250 bin avro sermayeli iş kurup, Alman vatandaşları istihdam edildiğinde oturma izni alınabiliyor ve vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor. Almanya vatandaşlığı için gerekli olan minimum yatırım miktarı 250 bin Euro. Bununla Alman vatandaşlarına istihdam yaratırsanız oldu bu iş. Almanya kendi yerel işgücünü korumak için 1973 yılından beri yabancı işçi istihdamını yasaklamıştı. Ancak işçilerin altı ay süreyle ülkeye girip iş aramasına da izin veriliyor.
Ankara Anlaşması tüm kapıları açıyor
1963 yılında; Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşması’nın Türk vatandaşlarına verdiği geniş haklar var. İngiltere’nin de 1973’te imzaladığı anlaşmaya göre, her Türk vatandaşı dilediği Avrupa ülkesinde iş kurup, iş yeri açabilecek. Herhangi bir şirkete yüzde 50 hisseyle ortak olabilecek. Bu durumda Avrupa’da iş hayatına atılmak isteyen herkes kolayca vize alabiliyor.