Taksiyle yolculuk dünyada l. sınıf, Türkiye'de ise "Allah'a emanet"
"Her mesleğin iyisi de var, kötüsü de" ama Türkiye'de taksicilerle ilgili şikayetler her geçen gün artıyor
"Her mesleğin iyisi de var, kötüsü de" ama Türkiye'de taksicilerle ilgili şikayetler her geçen gün artıyor. Açılmayan klima, "bozuk para yok abi" tavrı ve "kısa mesafe" diye yolcu alınmaması şikayetlerden birkaçı... Oysa İtalya'da tüm taksiler klimalı olmak zorunda... Tokyo'da şoförler nezaketen eldiven takıyor. Durum böyle olunca biz de şikayetleri taraflarıyla masaya yatırdık.
Türkiye:Klimayı açmak taksicinin keyfine kalmış
Taksi tarifesinin yazılı olarak asılması zorunlu değil.
Taksiye bindiğinizden beş dakika sonra her bir dakikada, 200 lira atar. Açılış ücreti 1.500 YTL'dir. Her bir kilometreden sonra 1 YTL atar. 24.00'ten sabah 06.00'ya kadar olan zaman diliminde ise gece tarifesi uygulanıyor. Bu da normal tarifenin bir katı.
Taksilerde klima olması zorunlu değil, kliması olan araçlarda ise açılması taksicinin keyfine kalmış...
Şoförler, yolcu varken sigara içebiliyor. Cep telefonuyla konuşuyor ya da radyo dinleyebiliyor.
Araçlar özürlü kişilerin binebileceği araçlar değil.
Sürücü ruhsatı almak için cepten çıkması gereken para 300 - 500 YTL arası ve bir iki gün içinde alınabiliyor.
Son iki aydır meslek ruhsatı alınması için kurs veriliyor.
Taksi plakası almanın maliyeti 650 milyar.
Müşterinin herhangi bir eşyası kaybolduğunda Oda Merkez numarası 0212 281 34 04... Bu konu hakkında 24 saat hizmet veriliyor.
Tokyo:Koltuklar küçük dantel örtülerle kaplı
Tokyo taksilerinin arka kapıları sürücü tarafından kontrol ediliyor. Müşteri taksiye yaklaştığında kapı kendiliğinden açılıyor.
Koltuklar genellikle küçük, dantel örtülerle kaplı. Şoför ise beyaz gömlek giyiyor ve mutlaka kravat takıyor. Bazıları beyaz eldiven de kullanıyor. Tüm bu örtüler ve giysiler yeni yıkanmış, ütülenmiş oluyor.
Japonya'da taksi şoförlüğü düşük statülü bir meslek değil. Aksine sürücüler yüksek düzey bir memur gibi davranıyor.
Şehir planı çok zayıf bir kent olduğu için
kimi zaman 10 dakika harita inceliyorlar.
Müşteriler araçta bir eşya unuttuğunda gerekirse saatlerce yol giderek, onları bıraktıkları adrese bunları teslim ediyorlar.
Tokya'daki taksi şoförleri bahşiş kabul etmiyor. Bu, bir beyin cerrahına bahşiş teklif edilmesi kadar garip karşılanıyor.
Taksi şoförleri ehliyet almak için 40 soruluk bir coğrafya testinden geçiyor.
İnsanlar yılda 400 milyon kez taksiye biniyor. Taksi şoförü yılda yaklaşık 38 bin dolar kazanıyor.
Roma:İstersen nakit istersen kredi kartıyla öde..!
Taksi tarifesi yedi dilde çevrilerek taksinin görünecek bir yerine asılmak zorunda.
Kayıtlı taksiler beyaz rekte oluyor ve kapılarının üzerinde lisans numaraları yazıyor.
Taksi çağırmak için ayrı ayrı durak numaraları değil, tek bir operatör aranıyor. Operatör bölgedeki taksilerden size en yakın olanını yönlendiriyor. Telefonda kaç dakika bekleyeceğiniz de belirtiliyor.
Taksimetre sabahları 2.33 euro, saat 22.00'den sonra ise 4.91 eu-ro'dan açılıyor. Taksimetre şehir içinde her 141 metrede 0.11 euro, şehir dışında ise her 85 metrede 0.11 euro atıyor.
Her parça bagaj için 1.04 euro alınıyor.
Taksilerde klima olması şart koşuluyor. Ödeme kredi kartıyla da yapılabiliyor.
Londra:Motorsikletle gezip sokak isimleri ezberliyorlar
Taksicinin sigara içmesi ve cep telefonuyla konuşması yasak.
Taksilerin içi hacmen çok geniş, şoförün oturduğu bölüm ise yolculardan bir camla ayrılıyor. Sıcak ve soğuk klima bulunuyor.
Yolcu, sürücü ile özel interkom sayesinde konuşuyor.
Hepsinde tekerlekli sandalye ile binme kolaylığı var.
Londra Ulaşım Dairesi Ruhsat Müdürlüğü'nün ruhsatına sahip olan sürücülerin hiçbir suç kaydı bulunmaması gerekiyor. Ayrıca her yıl sağlık raporu almak zorundalar. Şeker ve kalp hastalığı olanlara ruhsat verilmiyor.
Taksilerin yoldan geçenlere sormadan kendilerine verilen adresleri bulabilmesi gerekiyor.
Bir sürücü ruhsatı almak genellikle 2-3 yıl sürüyor. Sürücüler kiraladıkları motosikletle haftalar ve aylar sürecek bir sınav çalışması yapıyor. Sayısı bine ulaşan sokak ve cadde isimlerini ezberliyorlar.
Sürücülerin güncel popüler mekanları, sinema ve tiyatroların yerlerini de bilmesi gerekiyor.
Tüm bu bilgiler 3 yıl süren amansız bir çalışma sonunda öğreniliyor. Halk Taşıt Ofisi'nin 3 eksperden oluşan sınav heyeti sürücüyü bir dizi sınavdan geçiriyor. Sürücü tüm sınavları başarıyla geçerse aldığı ruhsatı boynunda taşımak zorunda. Mesleğe devam ettiği sürece sınavları düzenli aralıklarla tekrarlaması şart.
Taksi boşsa yolcuyu almak zorunda. Yolcuyu geri çeviremez.
Yolcusu bulunan bir taksi benzin almak için servis istasyonuna giremez.
Taksiciler müşteriden şikayetçi,müşterilerde taksiciden...
Murat Türkeş:"Klima çok benzin yer diye açamam"
16 yıldır bu meslekteyim. Sürekli bizden şikayetçiler. Bu trafiği çekmek kolay mı? istanbul büyük şehir. Her metre karesini bilmek zorunda değilim. Yaz ayında klima kavgası yaşıyoruz. Ben de püfür püfür esen arabada olmak isterim. Ama klima çok benzin yiyor...
Nafi Bakın:"Kısa mesafeye yolcu almıyorum"
30 yıldır taksiciyim. Ben kısa mesafe almıyorum. 400 metre ileriye gitmek için taksiye biniyor. Müşterilerden en fazla şikayet ettiğim konu bozuk para sorunu. Arabam bozuk para darphanesi değil ki..! Bozuk para dediğin şey 20 dakika içinde bitiyor...
Gamze Çelik:"Trafik kurallarını ihlal ediyorlar"
Trafik ihlali yapıyorlar. Yolların tamamen onların olduğunu düşünüyorlar. Bozuk paraları hiçbir zaman olmuyor. Taksicilik mesleğini icra edenlerin, işlerini daha ciddiye almaları gerekiyor.
Seda Kalemköy:"Utanmadan esrar içtiğini söyledi"
Taksiye bindik. Adam bir tuhaf gidiyordu ve hareketleri çok şüpheliydi. Sohbetimize katildı-ğı sırada "Sarhoş musunuz?" diye sordum. Çünkü o garip hareketleri ancak sarhoş biri yapardı. Sıvı almadığını, esrar içtiğini söyledi. Kafası güzelken daha rahat hissediyormuş.
Turkay Erdoğan:"Turistin gideceği yeri bilemedim"
Geçen gün bir turist bindi arabama, gideceği oteli bilemedim. Derdini anlatmak istedi, anlamadım, utandım doğrusu... Tamam biz de hata var. Ama biz de sarhoşuyla, hırsızıyla uğraşıp duruyoruz.