Starbucks kahvede 1 TL indirim yapıyor
Bu indirim İngiltere’deki Starbucks’lar için geçerli. Nedeni ise aşırı bir çevre kirliliğine neden olan kağıt kahve bardaklarının tüketimini azaltmak
Kahve bağımlılığınızla dünyayı kirletiyor musunuz? İngiltere’de her yıl 2.5 milyar kağıt kahve bardağı kullanılıyor ve bunun sadece yüzde 1’inden azı geri dönüşüme gidiyor. Türkiye’deki tablo ise İngiltere’den farksız. Her geçen gün bir yenisi açılan kahve dükkanları aynı oranda bir çevre kirliliğine de sebep oluyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de yılda 2 milyar adet kağıt bardak tüketiliyor. Bu bardakların ne kadarının geri dönüşüme gittiği ise bilinmiyor.
Her yıl bardak için 500 bin ağaç kesiliyor
Prof. Dr. Kurnaz, “1 ton kağıt üretmek için ortalama 10-17 ağaç kesilmesi gerektiği göz önüne alınırsa kağıt bardak için senede 500 bin ağacı, çok değil 3 sene sonra ise Belgrad Ormanı kadar ağacı yok ediyoruz. Sadece ülkemizde yılda 500 bin ağacın kağıt bardak için kesilmesi üzerinde düşünülmesi gereken bir tablo yaratıyor. Birkaç adım sonrası hesaplandığında ise ortaya daha da korkunç bir tablo çıkıyor. Üç senenin sonunda Belgrad Ormanı kadar ağacı heba ediyoruz” diyor.
Geri dönüştürülmüyor
Bugün Starbucks, Nero gibi büyük kahve zincirlerinin kullandığı kağıt bardakların hepsi geri dönüşümle kazanılmış kağıtlardan üretiliyor. Ama asıl mesele bu kağıt bardakların kullanıldıktan sonra bir daha geri dönüşüme gönderilememesi. Prof. Kurnaz, “Kağıt bardakların iç yüzeyleri de içine konulan sıvıyı emmeleri için plastikle kaplanıyor. Kağıt bardaklar bu yapılarından dolayı ne kağıt ne de plastik endüstrisi tarafından geri dönüştürülemiyor ve doğrudan atık oluşturuyorlar.”
Plastik bardakların zararı daha mı az?
Prof. Dr. Levent Kurnaz, plastik bardakların üretiminde kağıt bardaklara oranla daha az enerji kullanıldığına dikkat çekerek, şunları söylüyor: “Kullanılan enerji fosil yakıtlarından kazandığımız enerji olduğu için daha az enerji, daha az sera gazı salımı, bu da iklim değişikliğine daha az zararlı katkı anlamına gelir. Ayrıca plastik bardak üretimi için petrol kullanılacağı için bu ek olarak yakılıp atmosfere salınmayan karbondioksit demektir. Kağıt için ağaç kesilir ki, bunun da iklim değişikliğine olan negatif etkisi yadsınamaz.”
Kağıt bardak vergisi geliyor
Kağıt bardakların iç yüzeylerindeki plastik geri dönüştürülemiyor.
Kağıt kahve bardakların yarattığı çevre kirliliği bugünlerde İngiltere’de çevrecileri de en önemli gündem maddesi. Çevrecilerin hükümetten talepleri ise tıpkı plastik poşetlerde olduğu gibi kağıt kahve bardaklarına da ekstra vergi alınmasına dair düzenleme yapılması. Hatta bu konuda kurulan sivil toplum kuruluşu Simply Cups, kağıt bardakları geri dönüştürülebilecek teknolojinin olduğunu, ama karton ile plastiğin geri dönüşüm merkezlerinde ayrıştırılmasının maliyetli olmasından dolayı geri dönüşüm endüstrisinin bunu tercih etmediğini belirtiyor.
Türkiye’de yılda 2 milyar adet kağıt bardak tüketiliyor.
Çevre felaketinin habercisi
Simply Cups oluşumun sözcüsü Peder Goodwin, “Kağıt bardakların iç yüzeylerine kaplanan plastik geri dönüştürülebilir. Ama bunu yüksek maliyetlerden dolayı yapmıyorlar.
Direkt olarak çöpe giden bu bardaklar dünyamızı ciddi boyutta çevre felaketine sürüklüyor. Bizim önerimiz, karton bardakları kullananlara tıpkı plastik poşette uygulandığı gibi vergi koymak. O zaman birçok kişi yanında bardak taşır ve kahvesini evden getirdiği kupalara koyar” diyor.
Bu öneriyi İngiltere’de artık birçok kahve zinciri uyguluyor, örneğin Starbucks müşterilerine kahve fincanlarını kendileri getirir ve karton bardak kullanmazsa 25 penny (yaklaşık 1 TL) indirim yapıyor.