Son Osmanlı savaşçısı Hep Beraber
Gazi Koşusu’nu Veysel Kahraman’ın sahibi olduğu Hep Beraber kazandı. Bu özel at, Osmanlı ordusundan ganimet olarak alınan ve ‘Byerley Türk’ adı verilen cinsin son temsilcisi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 92 yıldır düzenlenen Gazi Koşusu’nu bu yıl Fedai ve Veysel Kahraman’ın yetiştiricisi olduğu Hep Beraber adlı safkan kazandı. Şampiyon atın hikayesini Veysel Kahraman’dan dinledik...
Konya Ereğli’de Kahraman Stud Harası yaklaşık 15 yıldır yarış atı yetiştiriyor. 200 dekarlık bir alandaki çiftlik İngiliz yarış atı üzerine uzman. Zaten dünyadaki prestijli bütün koşular İngiliz atlarıyla koşuluyor. Amerika’da da at yetiştiriciliği yapan Karaman Stud’ın Kentucky’de de harası var, ülkemizde de 50’ye yakın İngiliz atı yarışlara hazırlanıyor. İzmit ve Adana’da da çiftlikleri olan Veysel Kahraman’ın tüm hayatı atlar üzerine kurulu. Bu sene Gazi koşusunu ilk altıda bitiren üç at yine Kahraman harasından yetişme. 40’a yakın kısrağın olduğu çiflikte, veteriner ve seyis kadrosu çok tecrübeli, taylar altı aylıkken anneden ayrılıyor ve bakımları yarış hayatlarına kadar uzman ekipler tarafından yapılıyor. 1.5 yaşına kadar Konya Ereğli’deki harada kalan atlar daha sonra hipodromlara gönderiliyor, iki yaşına kadar da jokey ve aprantilerle çalışıp yarışlara hazırlanıyor.
İşte Hep Beraber’de bu özel atlardan biri, ama bir farkla; o gerçek bir şampiyon, tescilli bir rekortmen. Gazi koşusunda sahibine 2.9 milyon lira kazandırdı, yetiştiricisi Veysel Kahraman “Gazi koşusunu kazanmak ve şampiyon olmak önemli ama en önemkisi bu bir sevgi işi, at yetiştiriciliği büyük bir emek gerektiren bir iş. Şampiyonluk emeklerimizin ödülü niteliğinde. Harada, hipodromda ve ahırda ekibin iyi olması lazım, bizim tüm ekibimiz at yetiştirmeyi bilen profesyonellerden oluşuyor” diyor.
Son ‘Breyler Turk’ safkanı
Kahraman, Hep Beraber’in annesi Venezuella’yı 4 aylıkken satın almış, babası Scream to Scream ise çok özel bir arıkan olan İngiliz yarış atlarının atası sayılan ‘Byerley Turk’ cinsi bir safkan. Son 100 yılın en iyi atı kabul edilen Frankel, bir Byerly Turk kızından olma... Öyle ki babası soy kurucu bir at Türk ırkının kanını da taşıyor, annesi ise yine Konya’daki harada büyümüş ikisi de koşularda yer almış ve başarılı bir yarış hayatı olan damızlıklar. Hep Beraber 7 Nisan 2015’te doğumlu, 7 onun şanslı sayısı. Gazi’de de 7 numarayla yarıştı, ayın 7’sinde doğdu. Burada Hep Beraber’in atalarına da değilmek lazım: ‘Byerley Turk’, Osmanlı ordusuna ait bir at. Viyana ve Budin kuşatmalarında kullanıldı, savaşta İngiliz yüzbaşı Robert Byerley tarafından savaş ganimeti olarak alındı. Robert Byerley, atına ‘Byerley Turk’ adını koydu. Bu at İngiltere’ye getirildiğinde ülkede at yarışı daha yeni yeni başlamıştı. İngilizler bu atları adaya getirerek yeni bir yarış atı ırkı yarattı. İşte Hep Beraber’in soyu da Osmanlı ordusuna dayanıyor.
Çocuklar gibi özenle büyütüldü
Veysel Kahraman şampiyon safranın adının neden Hep Beraber olduğunu da şöyle anlatıyor, “Atın doğumu sırasında Adana’da yabancı misafirlerle yemekteydim. Haranın kahyası Çapan Gökdemir beni görüntülü aradı, doğumu arkadaşlarımla birlikte izledik. Tay çok rahat doğdu, hızla ayağa kalktı, o kadar mutlu olmuştuk ki adını o an koyalım dedik. Bir arkadaşım “doğumu hep beraber izledik, atın adı da Hep Beraber olsun” dedi ve böylece adını koyduk.
Doğumundan itibaren 1.5 yaşına gelene kadar çok ciddi bir süreçten geçmiş şampiyon safkan. Kahraman “Yarış atı yetiştirmek çok zor bir süreç, safkanlar 1.5 yaşında sahaya iniyor, 2 yaşında koşmaya başlıyorlar. Doğumundan itibaren 1.5 yaşına kadar da harada tüm bakımı uzman ekipler tarafından yapılıyor. Gelişimleri gözleniyor, psikolojileri yarış atına göre hazırlanıyor, eğitimlerden geçiyor ve tam bir savaşcı ruh oluyorlar.”
Veysel Kahraman Hep Beraber’in Gazi koşusuna hazırlığını da şöyle anlatıyor. “Biz atlarımıza çocuklarımız gibi özen gösteririz. Onu hep dinlendirdik, sürekli yarışa sokmadık. Bu at sağlığı için çok önemli. Safkan yarış atları her yarıştan sonra mutlaka 21 gün dinlenmeli, özellikle Hep Beraber gibi şampiyonların dinlenme süresi minumum 1 ay olmalı, sürekli yarışa sokmamak lazım atı, at dinlenince yağları gidiyor, kas kilosu kalıyor ve bu da performans artırıyor.”
Şampiyon at gözünden anlaşılır
Kahraman şampiyon olacak atın kendini daha doğumda gösterdiğini de söylüyor, “Hep Beraber’de doğduğunda bazı ibareler vardı. Doğar doğmaz ilk işi olarak ayağa kalktı, tek başına ve direkt annesi yardım etmeden süt emmeye başladı. Bu “ben tek başıma her şeyi yaparım, pısırık değilim, cesaretliyim, ben bir şampiyonum” demektir.
Aylık masrafı 5 bin TL
Hep Beraber Gazi koşusunda 2.9 milyon lira kazandı ama aylık masraf 5 bin TL civarında.
Nasıl besleniyor?
Hep Beraber tüm atlar gibi besleniyor, arada takviye alıyor, pişmiş yem yiyor. Pişmiş yem çok önemli, bunu yapan çok az yetiştirici var ülkemizde, pişmiş yem sindirimi rahatlatıyor bu masraflı bir iş. Türkiye’de 100 ekipten 3’ü atlarını pişmiş yem ile besliyor. Özel bir yemek hazırlanıyor ata, bulgur, mısır, yulaf karışımı pişiriliyor, soğutuyor ve at bununla besleniyor.
Şampiyonun bir damla spermi 2 bin TL!
Hep Beraber ‘Byerley Turk’ soyunun tek arıkan temsilcisi. Türkiye’de bir başka örneği olmayan at. Ülkemizde yarışan yaklaşık 10 bin İngiliz atı arasında bu nedenle öne çıkıyor. Bu soyun devamı için aygırlık yapması da çok önemli. Sahipleri 2019 ya da 2020’de Hep Beraber’i aygır yapacaklar ve yarış hayatı sona erecek. O zaman Hep Beraber’in tek bir çiftleşmesinden ilk sene 15 bin TL, sonraki senelerde de ortalama 20 bin TL kazanacaklar. Yılda 120 defa çiftleşecek olan şampiyonun bir damla spermi ortalama 2 bin TL edecek.
Türkiye’nin en hızlısı
Hep Beraber 13 yıldır kırılmayan rekoru kırdı, uluslararası yarış günlerinde 1600 metrede 1.33 ile koştu. Bu Türk yarış tarihinde gelmiş geçmiş hen hızlı pist rekoru.
Bold Pilot’un izinde
Eylül ayında Triple Crown’un son koşusunu koşacak, bu şu demek, ilk önce Erkek Tay Deneme koşusunu kazanan Hep Beraber, Gazi Koşusu’nda da birinci oldu. Şimdi serinin son yarışı olan Ankara koşusunu da birinci bitirirse efsane safkan Bold Pilot’un da rekorunu kıracak ve Türkiye’de bugüne kadar yarışan en değerli İngiliz atı ünvanını elde edecek.