Sarıgül resmen CHP'de!
CHP PM İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olması beklenen Mustafa Sarıgül’ün partiye dönüşünü onayladı. 44 PM üyesi “evet” dedi, 10 ret, 4 boş oy çıktı.
CHP Parti Meclisi, dün partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması beklenen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün partiye dönüşünü kabul etti. Bazı PM üyeleri Sarıgül’ün “adaylığını” sert dille eleştirirken, Kılıçdaroğlu, “Biz partiye dönüşünü oyluyoruz adaylığını değil” dedi. Sarıgül oy kullanan 58 üyenin 44’ünün oyuna alarak CHP’ye döndü. Bazı MYK üyelerinin de dönüşe karşı oy kullandığı öğrenildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki PM toplantısı, Mustafa Sarıgül gündemiyle toplandı. 24 Mart 2005’te YDK kararıyla ihraç edilen Sarıgül, 8,5 yıl sonra partiye geri dönmek için af dilekçesi görüşüldü.
Dilekçe değiştirildi
Partinin İstanbul adayı olması beklenen Sarıgül, basına yansıyan dilekçesinde, “CHP gibi bir ulu çınarda gençlik kollarında siyasete başladım. 40 yıldır bu çizgide yürüyüşümü sürdürüyorum. Türkiye’nin özlediği büyük demokratik buluşma için hakkımdaki ihraç kararının kaldırılarak parti üyeliğimin iadesini saygılarımla arz ederim” ifadesini kullanmıştı. Ancak PM toplantısında Sarıgül’ün basına yansıyan dilekçesi dışında bir dilekçe okununca, bazı PM üyeleri “affımı talep ediyorum” ifadesi yok diyerek itiraz etti. Bunun üzerine tüzüğe uygun içinde “affımı talep ediyorum” yazan dilekçe işleme konularak oylandı. Böylece Sarıgül’den “her ihtimale karşı” çift dilekçe alındığı da ortaya çıktı.
Üç üyeden sert eleştiri
VATAN’ın edindiği bilgiye göre Parti Meclisi toplantısında Sarıgül gündeme gelince söz alan Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, “Bazı sermaye gruplarının dayatması olduğu yönünde algılar var. Adaylığı Gezi ruhuna Türkiye’nin yeni siyasi iklimine, genç dinamiklerine uygun değil. İddia edildiği gibi belediyecilik perfosmansı da çok başarılı değil, oylarının düştüğü zaten görülüyor. Bazı cemaatlerle bağı da ortada, cemaet yurtlarına yaptığı yardımları inkar etmiyor. Gezi sürecinde gençlerin yanında olmak yerine Türkçe olimpiyatlarına gitmesi de eleştirilmişti” dedi. İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da, Sarıgül’ün ihraç edildiği dönemde MYK’da olduğunu hatırlatarak, “O dönemki ihraç kararı gerekçeleri geçerli. Bu nedenle dönüşü uygun bulmuyorum. O dönem yaşananlar hala gözlerimin önünde” diye konuştu. PM Üyesi Benan Baykal’ın da “Yıllardır CHP’ye eski Genel başkan Deniz Baykal’a yönelik saygısızca ifadeler kullanan bu kişinin geri dönmesini doğru bulmuyorum. Geri dönüşüne nasıl ‘evet’ diyeceğiz. Kendisi CHP’li başkana yumruk atmıştı” diyerek oyunun rengini belli etti. Birgül Ayman Güler de Sarıgül’ün dönüşünü “CHP’yi dizayn ediyorlar” diyerek eleştirdiği bildirildi.
Öte yandan bazı PM üyeleri de farklı tavır sergiledi. PM üyesi Gülseren Onanç da, Sarıgül’ün dönüşünden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Partinin güçlenmesine katkı sağlayacak bir isimdir. Bu adımlara karşı çıkılmamalı” dedi. Berrin Gürçay Dilekçi de Sarıgül’ün partiye dönüşünün önemli olduğunu ifade etti.
“Adaylığını oylamıyoruz”
Bazı eleştiriler üzerine söz alan Kılıçdaroğlu, yapılan yorumların “adaylıkla” ilgili olduğunu ifade ederek, “Biz burada Sayın Sarıgül’ün partiye dönüşünü oyluyoruz. Herhangi bir adaylık oylamıyoruz. İşimiz sadece dönüşü oylamak. Adaylık daha gündemde değil ki...” diyerek tartışmaları da bitiren konuşmayı yaptı.
44 kabul, 10 ret, 4 boş
Edinilen bilgiye Kılıçdaroğlu ile birlikte 61 kişilik PM’de 58 aday oy kullandı. Emrehan Halıcı, Birgül Ayman Güler ve Murat Karayalçın oy kullanmadı. Oy kullanan 48 isimden 44 üye Sarıgül’ün CHP’ye dönmesi yönünde oy kullanırken, 10 üye Sarıgül’ün dönüşünü reddetti, 4 üye de boş oy kullandı. Böylece Sarıgül, 8,5 yıl sonra partiye resmen geri döndü. Sarıgül için oy birliği ile karar çıkması beklenirken, beklentilerin üzerinde “hayır” oyu çıktı. 6 MYK üyesinin dönüşe “evet” demediği öğrenilirken bazılarının boş oy bazılarının da “ret” oyu kullandığı öğrenildi.
Gürsel Tekin “Evet” dedi
Partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Gürsel Tekin, Sarıgül’ün dönmesi yönünde oy kullanacağını açıklamıştı. Tekin’in spekülasyonları önlemek amacıyla tüzükte “gizli oylama” olmasına karşın, oyunu görünür şekilde kullandığı belirtildi.
Kocadon da eleştirildi
Bodrum’da da DP’den CHP’ye transfer edilen Mehmet Kocadon’un da adaylığı oylandı. Edinilen bilgiye göre bazı PM üyeleri, Kocadon’un merkez sağdan partiye gelmesini eleştirirken, başka aday adaylarının da bulunduğunu bu nedenle ön seçim yapılmadan adaylığın açıklanmasını doğru bulmadıklarını anlattı. Bodrum’da halen Yalıkavak Belediye Başkanlığı’nı yapan Mustafa Saruhan da aday adaylığını ilan etmişti.
2005’te ihraç edildi
Mart 2004 yerel seçimleri öncesinde dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın rozet taktığı Sarıgül, 29 Ocak 2005’te Deniz Baykal’a karşı olağanüstü kongrede genel başkan adayı olarak çıkmış, daha sonra kesin ihraç istemiyle YDK’ya sevk edilmişti. 24 Mart 2005’te YDK kararıyla da Sarıgül partiden ihraç edilmişti. Siyasi yaşamına CHP Şişli Gençlik Kolları’nda başlayan Sarıgül, SHP’den bir dönem milletvekilliği de yaptı. İlk kez 1994’te aday olduğu; ancak kazanamadığı Şişli Belediye Başkanlığı’nı 1999’da DSP adayı olarak kazandı.
2002 yılında DSP’den istifa ederek İsmail Cem’in liderliğinde kurulan Yeni Türkiye Partisi’ne (YTP) geçti. 2003’te ise YTP’den ayrılarak CHP’ye katıldı. Bu kez 2004 yılında CHP’den Şişli Belediye Başkanlığı’na seçilen Sarıgül, CHP liderliğine aday oldu. 29 Ocak 2005’te, Ankara’da yapılan 13. Olağanüstü CHP Kurultayı’nda Deniz Baykal’a yenildi. 24 Mart 2005’te, CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından “Kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği” gerekçesiyle CHP’den ihraç edildi. Bu kararın iptali için verdiği uzun hukuk mücadelesini 2008’de kaybeden Sarıgül, Kasım 2008’de DSP’ye katıldı. 2009 yerel seçimlerinde DSP’den, üçüncü kez Şişli Belediye Başkanlığı’na aday oldu ve kazandı. Temmuz 2009’da DSP’den istifa ederek Türkiye Değişim Hareketi’ni kurdu. 2011 genel seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun başına geçtiği CHP’yi destekledi.
Sarıgül’ün ilk mesajı
Oylama biter bitmez Sarıgül, sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden yaptığı ilk değerlendirmede, “CHP Parti Meclisi’nin aldığı karar, Türkiye’nin özlediği büyük demokratik buluşmaya çok önemli bir katkıdır. PM’nin bu kararı birlikte sevgiyle geleceğe yol almanın başlangıcıdır” dedi. Sarıgül, VATAN’a yaptığı açıklamada, “Karar ile çok mutlu oldum. Herkese teşekkür ediyorum” derken bugün saat 12:00’de basın toplantısı yapacağını söyledi.