Şapkasız güneşe çıkmayın
güneşli havaya çıkarken mutlaka beyaz şemsiye yada şapka kullanılması gerekiyor
Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil
Haberler Anında Bilgisayarınızda Haber Alarmı
Haber Kaçırmaya Son Hürriyet Mind
Sitene Haber Ekle Kazan Bumerang
ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Nefroloji ve Hipertansiyon Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Yahya Sağlıker, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin insan sağlığı için olumsuz etkiler yaratacağını belirterek, güneşli havaya çıkarken mutlaka beyaz şemsiye yada şapka kullanılması gerektiğini söyledi.
Öğle saatlerinde güneş altında dolaşılmasının sağlık açısından sakıncaları bulunduğunu belirten Prof Dr. Yahya Sağlıker, hipertansiyon, kalp, şeker, beyin ve cilt hastalarının dikkatli olmalarını istedi. Aşırıcı sıcak havanın özellikle hasta, yaşlı ve çocukları daha çok etkilediğini belirten Prof.Dr. Sağlıker, bu kişilerdeki sıvı ve tuz kayıplarının da normal insanlardan daha fazla olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Sağlıker, şöyle dedi:
“Güneş altında ya da gölgede olsun aşırı sıcak herkesi olumsuz etkiler. Bu nedenle önlem olarak açık alana çıkıldığında beyaz şapka takılması, beyaz şemsiye kullanılması, beyaz ve açık gömlek ve bluz giyilmesi, kravat ve sıkı yakadan kaçınılması, trafikte sakin olunması fiziksel, ruhsal ve sosyal yaşamın sorunsuz devam etmesi için gerekmektedir. Bunun yanında terleme ve diğer yollarla kaybedilen sıvı da mutlaka alınmalı ve fazlasıyla yerine konulmalıdır.”
“GÜNDE 1 LİTRE FAZLA SU İÇİN”
Prof.Dr. Sağlıker, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olmasının insan sağlığı için olumsuz etkiler yaratacağını belirterek, diğer günlere oranla her gün 1 litre fazladan su içilmesini önerdi. İnsan vücudunun terleme ve idrar dışında aşırı sıcaktan dolayı deri gözeneklerinden buharlaşma ve nefes alıp verirken de sıvı kaybettiğini bildiren Prof.Dr. Sağlıker, şöyle devam etti:
“İnsanlar aşırı sıcak havalarda saatte kilogram başına yarım gram sıvı kaybına uğruyor. Bedenin yorulma durumu, uyku saati ve gün içerisindeki değişiklikleri durumuna göre, 70 kilo ağırlığındaki bir insan günde 750 gram su kaybediyor. Önlem olarak sağlıklı bir insanın her gün kaybettiği sıvının yanı sıra ekstradan bir litre daha su içmesi gerekir. Vücudun kaybettiği sıvı değişik yollarla yerine konulmazsa başta böbrekler olmak üzere tüm organlar olumsuz etkilenir. Bunun yanında hipertansiyon, kalp, şeker, beyin ve cilt hastalarının da sıcak ve güneşli havalarda çok dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde mevcut rahatsızlıklar daha çok artıp ölüme neden olabilir. Sıcak havada klima ve deodorant kullanımına da dikkat etmek gerekir.”
Kübra POLAT/ADANA, (DHA)