Sadece ‘yeşil’ binalara ruhsat verilsin!
Yeşil bina sertifikası zorunlu olacak
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇETBİK) Başkanı Haluk Sur, kentsel dönüşümle inşa edilecek 7 milyon konutun yeşil bina sertifikası almasının zorunlu hale gelmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüklerini açıkladı. Sur, “7 milyon konut, yeşil bina kriterlerine göre yenilenirse elektrik ve sudan sağlanacak tasarruf, 26 milyar doları bulacak. Neredeyse bu bir GAP projesine eşdeğer. Yeşil bina sertifikası adayı olmayan binaya ruhsat verilmemeli” dedi.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇETBİK) ve Urban Land Institute Başkanı Haluk Sur, kentsel dönüşümle inşa edilecek 7 milyon konutun yeşil bina sertifikası almasının zorunlu hale gelmesi ve yeşil bina sertifikası almaya aday olmayan hiçbir projeye ruhsat verilmemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüklerini açıkladı. 18-19 Şubat 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nden önce bu konuda bir adım attıklarını belirten Sur, “Yeşil bina kriterlerini yerine getirmeyecek olanların ruhsat alamamasını öngören yeni sistemde eğer 7 milyon konut, yeşil bina kriterlerine göre yenilenirse elektrik ve sudan sağlanacak tasarrufun tutarı 26 milyar doları bulacak. Neredeyse bu bir GAP projesinin maliyetine eşdeğerde. Konunun önemini Bakan Erdoğan Bayraktar ile paylaştık. Konuyu inceleyecekler” diye konuştu.
Sırf yalıtımdan 4.5 milyar $
Bankaların yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da yeşil binalarla yakından ilgili olduğunu belirten Sur, Türkiye’nin ABD’li Leed, İngiliz Breeam sertifikalarının ardından kendi ‘milli yeşil bina ve ekolojik yerleşim sertifikası’ olması için gerekli taslağı ortaya çıkardıklarını da açıkladı. Bakanlığa tebliğ edilen bu taslağı müzakere ettiklerini belirten Sur, “Şubat başında çalıştay yapacağız. 100’den fazla akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve sektör temsilcisinin ortak aklı doğrultusunda şekillenen ‘Yeşil Bina Sertifikası’ kılavuzunun tanıtımı zirvede yapmayı planlıyoruz” dedi.
130 milyar dolarlık enerji yatırım maliyeti ile karşı karşıya bulunan Türkiye için yeşil binalardan sağlanacak tasarruğun çok ciddi olduğunu vurgulayan Sur, “Türkiye’deki 19 milyon konutun üçte birinin yani yine yaklaşık 6-7 milyon konuta sadece ‘yalıtım’ yapıldığını düşünürsek, burada da yıllık 4.5 milyar dolar kazanılmış oluyor” dedi. “Dünyanın en ucuz enerjisi, üretilen değil tasarruf edilen enerjidir” diyen Sur, “1 birim paranın enerji üretimi yerine enerji tasarrufunda kullanıması, 6.66 kat verimlilik farkı sağlıyor. Yani 100 milyon doları 50 megavatlık bir santral yapmak için harcamak yerine enerji verimliliğini sağlamak için bir binada kullansanız 335 megavat ekstra enerji sağlıyorsunuz” diye konuştu.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde ve TOKİ desteğiyle 18-19 Şubat 2013 tarihlerinde İstanbul Swissotel’de düzenleyeceği 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi, ‘yeşil dönüşüm’ temasıyla gerçekleştirilecek. Zirveye World Green Building Council Başkanı Rick Fedrizzi ve Eartheco International Başkanı Philippe Cousteau Jr., Urban Land Institute Avrupa Ortadoğu ve Afrika Başkanı Joe Montgomery, ABD Enerji Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Dairesi Eski Direktörü Greg Kats, San Antonio Teksas Üniversitesi Gayrimenkul Finansmanı ve Geliştirme Direktörü Anthony Chiocetti, EPEA Başkanı Prof. Dr. Michael Braungart, BASF European Competence Center Direktörü David Baumgart ile London School of Economics Cities gibi 30’a yakın yabancı konuşmacı katılacak.
‘Yeşil proje’ sayısı 60’tan 150’ye yükseldi
2011 yılında yeşil bina sertifikasını almış ve bu sertifikaya başvurmuş toplam 60-70 firma varken, bu sayının 1 yılda 150’ye çıktığını kaydeden Haluk Sur, önümüzdeki yıl bu rakamın iki kattan da fazla artacağını öngördüklerini açıkladı. Enerji verimliliği, yalıtım, aydınlatma, arazi kullanımı, kısaca yeşil bina performans kriterleriyle ilgili son 1 yılda önemli aşama kaydedildiğini belirten Sur, “Bu konularla ilgili öncelikle algı çok yükseldi. Artık pek çok kişi yeşile daha çok yer vermekle yeşil bina olunmadığını biliyor. Leed ve Breeam sertifikalarını almak için başvuran firmaların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından üniversitelere kadar bu alandaki gelişmeler yakından takip ediliyor. Bu alanda son 1 yılda 100’e yakın akademisyen, 10 üniversite çalıştı” diye konuştu.
‘Özel faiz indirimi ile teşvik bile verilebilir’
Kentsel dönüşümde yeşil bina olmanın zorunlu hale gelmesiyle birlikte yeşil binalarla ilgili teşviklerin gündeme geleceğini belirten Sur, “Faiz oranlarında indirim teşviği örneğin, TSKB ve Şekerbank’ın bu alanda çalıştığını biliyoruz. Finansman kolaylığı da bu teşvikler arasında yer alacak” dedi. Yeşil bina uygulamasının zorunlu olmasının bu alanda yeni bir istihdam alanı yaratacağını da dile getiren Sur, şöyle devam etti: “Yeşil bina danışmanlığı ve yeşil bina denetimi. Projelerin ruhsat alabilmek için en başından enerji verimliliğini en üst düzeyde sağlayacak şekilde tasarlanması amacıyla mimarlar, çevre mühendisleri, inşaat ve elektrik mühendisleri arasından yeşil bina danışmanlığı ve denetimi yapacak kişiler yetişecek. Denetim firmaları oluşturulacak ve özel sektör de bu alanda görev alacak. Oluşturduğumuz yeşil bina sertifikası taslağını Büro Veritas şirketi denetledi. Bu tür denetim firmaları artacak ve yeşil bina sertifikası almış projeler, gerekli şartları ne ölçüde yerine getiriyor, 5 yılda 1 performansları denetlenecek.”