Popüler kültürün geleceği nasıl olacak?
Hollywood yıldızlarıyla tatile, izlediğiniz filmin içerisinde yer almaya hazır mısınız? Popüler kültürün geleceğini konusunun uzmanı futüristler aydınlatıyor.
Gişe rekortmeni filmlerin geleceği
elecekte sinema nasıl olacak? Bağımsız filmler mi izleyeceğiz, yeni bir tarz mı ortaya çıkacak yoksa yüksek hasılat yapan ve milyonlar tarafından izlenen gişe filmleri dönemi -bugün olduğu gibi- devam mı edecek? Gelecek bilimci Faith Popcorn (Plotkin)’a göre gişe rekortmeni filmlerin dönemi 2042’de sona erecek. Gerekçe ne mi? Şu an zevkle izlediğimiz seri filmlerinin devamının geliyor oluşu...
Jedi Transformers, Jurassic Avengers’a Karşı 12: Minion’ların İntikamı isimli filmin vizyona girmesi Hollywood’un da iflasına neden olacak. Zaten o dönemde sinemaya gitmek çoktan değişime uğramış olacak. Çünkü artık film izlemek sinema salonunda 2 saat geçirmekten farklı bir şeye dönüşmüş olacak. Öyle ki izlediğiniz filmin içinde yer alacaksınız. Filmi izlerken duyular devreye girecek. Yani kokuları duyacak, tatları alacaksınız. Yani kısacası filmi hissedecek hatta dokunabileceksiniz. Kısacası gerçek zamanlı olarak filmin içinde yer ve rol alacaksınız. Filmin akışı ve sonu sizin tepkileriniz ve yön vermenizle şekillenecek. Oyuncular sizin ‘avatar’ınız olacak, yani filmin yıldızı siz olacaksınız. Üstelik tüm bunları koltuğunuzda otururken yapacaksınız. Sinemaya gitmek ise daha pahalı, sofistike bir rituel olacak, operaya gitmek gibi daha üst kültür grubuna hitap edecek.
Hollywood klasikleri ise dijital ortamda sanal gerçekliğe adapte edilerek sinema salonlarında izlenebilecek. Paraya ihtiyaç duyan geçmişin film yıldızları da salonlarda klasik Hollywood filmlerini canlı sahneleyecek.
Örneğin 80’lik Kate Winslet ve Leonardo DiCaprio, 2042’de Titanic’i sanal gerçeklik ortamında yeniden canlandırırken izleyiciler ise Titanik’in güvertesinde Winslet ve DiCaprio’nun unutulmaz öpüşme sahnesini gerçek zamanlı ortamda izleyecek. Forrest Gump ile birlikte koşup, Terminatör ile birlikte dünyayı kurtaracağız..
Single’ların hakimiyeti olacak
Albüm öldü, yaşasın albüm.. Dünya müzik endüstrisine yön veren dijital müzik danışmanı Sammy Andrews geleceğin müzik dünyasını şöyle tanımlıyor, “Bugün çalınan parçaları 30 yıl kadar ileri saralım, müzik piyasasının yine sağlıksız olduğunu göreceksiniz. Stüdyo albümlerinin dönemi bitiyor.
Birçok müzisyen albüm yapmayı bırakacak. Single’ların hakimiyeti olacak. Ve müzisyenler daha sık (belki ayda bir) yeni single çıkaracak. Albümler de birçok müzisyenin singlelarının yer aldığı playlistler şeklinde olacak. Spotify, Apple Müzik gibi dijital müzik platformları çok daha fazla gelişecek, hatta akıllı gözlüklerle video klipleri izleyecek, modumuza göre akıllı araba ve evlerimizde müzik her alanda kulağımızda olacak.”
Sanal objeler gerçek dünyada
Geleceğin bilgisayar oyunları Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality - AR) üzerine şekillenecek. Bugün milyonlar tarafından oynanan Pokemon GO aslında Artırılmış Gerçekliğin en ilkel versiyonu. Bilgisayar oyunu fanatikleri, artırılmış gerçeklikte sanal objeleri gerçek dünya içerisinde görme imkânına sahip olacak. Gerçek dünya ile artırılmış dünyayı birleştirilmiş olarak oyunları gerçek zamanlı oynayabilecek. Yani, gerçek dünyada sanal oyunları oynayıp hayatlarının bir parçası olarak yaşayacak, seviye atlayacaklar.
Ünlülerle seyahate çıkın...
Kardashian’ların attığı her adımı takip eden günümüz dünyası, Kim’in yediği salata fotoğrafına yüzbinlerce like gönderiyor. Ancak çılgınlık çok daha büyüyecek. Ünlülerin parfümleri, tasarımları, arabaları var. Peki, neden restoranları, otelleri hatta seks oyuncakları olmasın? Gelecek uzmanı yazar Richard Watson’a göre gelecekte ünlülerin birebir fiziksel özelliklerini taşıyan sanal gerçeklik ile harmanlanmış avatarları hatta seks robotları devreye girecek. Örneğin, Miley Cyrus ya da Irina Shayk ile yemeğe gidecek, beraber yaşayacaksınız. Ünlülerin birebir özelliklerini taşıyan ve yaşlanmayan avatarları olacak.
Nostaljinin geleceği...
En güzel günlerimiz henüz yaşamadıklarımız... 1980’lere gitmek ister misiniz, 70’lere... Peki ya gelecek? Marka stratejisti Lou Ellerton, “Geleceğin akımlarının doğuşunu da görmek ister herkes. Artık kimse bir trendin tekrar canlanması için 20 yıl beklemek zorunda kalmayacak. Çünkü gelecek nesiller farkında bile olmadan hem geçmişe hem de geleceğe farkındalığı yüksek bir algı ile bakacak. Bu da nostaljinin gelecek ile birlikte yaşanmasını sağlayacak.” diyor.
Stand-up’çı robotlar geliyor
Hologramlar bugün özellikle müzik endüstrisinde sıkça kullanılıyor, muhtemeldir ki aynı teknoloji 30 yıl sonra Cem Yılmaz ya da Robin Williams’ı sahneye sanal gerçeklik formunda tekrar çıkaracak. Mikrofonun arkasında robotları görmemiz de olası. Bu teknolojileri üreten RoboThespian’ın direktörü Will Jackson’a göre, biraz argo, jest-mimikler ile bu mümkün. Ancak henüz o noktada değiliz Çünkü henüz yapay zeka şaka yapacak düzeyde gelişmedi. Jackson, “Ama umutsuz olmaya gerek yok, yapay zekanın gelişmesiyle standupçı robotlar komedyenlerden daha iyi olacak ve tüm dünyayı güldürecekler” diyor.