Pop-art BONOMO
Pop müzik şarkıcısı Can Bonomo pop-artçı oldu. Resme merak saran Bonomo, geçmişle günceli buluşturan çizimlerinin yer aldığı ilk kişisel resim sergisi ‘Anachronismus’u, The Marmara Pera Oteli’nde açtı
İlk albümünü -Meczup- 2011’de çıkaran, 2012’de Eurovision’da Türkiye’yi temsil eden, geçtiğimiz sene ise şiir kitabıyla farklı bir alanda sesini duyuran Can Bonomo, son olarak da ‘Anachronismus’ adlı ilk kişisel sergisini açtı. Dijital baskı, illüstrasyon, yağlı boya ve duvar boyası gibi farklı tekniklerin ve malzemelerin görülebileceği sergide, tarihsel imgeler ve gündelik hayatımızda kullandığımız, bildiğimiz objeleri iç içe görebilmek mümkün.
DERDİMİ ZAMANLA DALGA GEÇEREK ANLATABİLDİM
Son albümü ‘Bulunmam Gerek’ için çalışırken bir yandan da kafasını dağıtmak için çizim yaptığını söyleyen Bonomo serginin açılış hikayesini şöyle anlatıyor: “Annem ressamdı. Üniversitede okuduğum dönemde de görsel sanat derslerine girmiştim. Daha sonra yeni albümü kaydederken bir yandan da kendimi rahatlatmak için çizim yapıyordum. Ev bir zamandan sonra tablolarla dolmaya başladı, baktık salonda yürüyemiyoruz ev arkadaşıma da danışarak çizdiğim eserleri sergiye koymaya karar verdim. Çizime yönelik yeteneğim de eh denilebilecek düzeydeydi. En azından derdimi anlatabilecek bir şeyler ortaya koydum. ‘Anachronismus’ adını verdiğim sergi de böyle ortaya çıktı. Küçükken dedemle beraber Asteriks’i izlerdim. Çok eski dönemi anlatmasına rağmen teknolojinin işin içine girmesi bana komik geliyordu. Anakronizm dediğimiz şey bir kişi ya da objenin bulunduğu ortama kronolojik olarak ters düşmesi. Burada da bu tür şeyler yapmak istedim. Elinde cep telefonuyla konuşan Napolyon fikri buradan çıktı mesela.
Fotoğraflar: Elif MANDAN
Astronot ve Napolyon bir arada
Maden işçisinden çizgi film karakteri Pepe’yi ameliyat eden doktorlara, cep telefonuyla konuşan Napolyon’dan, uzayda muz ikram edilen astronota kadar farklı eserleri görmenizin mümkün olacağı sergi 20 Kasım’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
Sanat içimden gelen şeyleri paylaşmaktır
Kendisini ressam olarak görmediğini söyleyen Bonomo açtığı sergi hakkında alçakgönüllü bir tutum sergilediğini ve ziyaretçilerin büyük beklentilerle sergiye gelmemesini söylüyor: “Kendimi ressam olarak görmüyorum. Sadece illüstrasyon yapabiliyorum. İnsanların sergiye geldiğinde “Bu adam ne anlatmaya çalışmış, bu eserlerde ne gibi bir sanatsal altyapı var” şeklinde düşünerek çırpınmasını istemem. Matrak ve bir o kadar da doğaçlama çalışmak istedim. Zaten ‘anakronizm’ dediğimiz kavram da samimi ve eğlencesi olan bir şey. Banksy, King Robbo, Jean Michel Basquiat ve Salvador Dali beni en çok etkileyen sanatçılardır. Bu alanda onlardan hala öğrenilecek bir şeyler olduğunu düşünüyorum.”