Gazete Vatan Logo

Para taktırmayan üniversiteli dansözler

Son günlerin çok konuşulan eğlence mekanı Al Jamal’dayız...

Buranın büyüleyici atmosferinde akşam yemeğini yiyenleri bir sürpriz bekliyor. Mekanın ortasındaki hamam taşının üzerinde oryantaller dans etmeye başlıyor. Hepsi Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dans Bölümü’nde okuyor. Para takılmasını sevmiyorlar ama Prens Albert, Andria Lima gibi ünlüleri, ayıp olmasın diye geri çevirmiyorlar. Para takılmaması için özel bir dans bile geliştirmişler: “Göğüsümüzü ileri geri hareket ettirdiğimiz bir dans yapıyoruz. Bu yüzden takadıkları oluyor” diyorlar. Gizem Öztoç’un kurduğu Al Jamal dansözleri, ünlülerin neden onları tercih ettiğini ve diğer dansözlerden farklarını anlattı.

Al Jamal’da dansöz olarak çalışmaya nasıl başladınız?

2007 yılında, Al Jamal açıldığında oryantal arandığını öğrendim. Solo gösterisi ile başladım. İzzet Çapa gösterimi beğendi ve başlamamı istedi. Tek başıma başladığım bu proje büyüdü ve grup olarak devam ettik. Yıldız Teknik Üniversitesi Dans Bölümü’nden tanıdığım arkadaşlarımla bu grubu büyüttük.

Kadroyu toparlarken nelere dikkat ettiniz?

Dans eğitimi almış olmalarına dikkat ettim. İzleyenlere sadece oryantal danslardan oluşan bir gösteri vermek istemedim. Modernize edilmiş oryantal yapmak istiyordum. Amacım yurt dışında bile yapılmamış gösteriler yapmaktı. Proje başladığında, Berlin’de Arap konseptli bir yere gittik. Çadırın içinde ateş dansı yapılıyordu. Bunların hepsini dansımıza adapte ettik. Bilinçli olduğumuzdan böyle bir ekibi birleştirmek çok daha kolay oldu.

Kıyafet ve kostümleriniz nasıl ayarlandı?


Hazırladığımız koreografilerde, öncelikle bir konsept belirliyoruz. Diyelim ki hamam konsepti olacak, “Buna nasıl kıyafetler gider?” diye dikkat ediyoruz. Bildiğimiz oryantal kostümleri olamaz, o zaman hamam kıyafetlerine yakın peştamal kumaşından kostüm hazırlıyoruz. Buna göre dizaynını yapıp kostümcümüze yaptırıyoruz.
n Son dönemde nasıl bir dans sergiliyorsunuz?
Yedi dakikadan oluşan “Üsküdar’a Giderken” gösterisi hazırlıyoruz. Dansöz kıyafetleri içinde Osmanlı Dönemi’ni canlandırıyoruz. Bir de sürekli olan bir gösterimiz var. Tosun Paşa’daki hamam sahnesini, sahnenin ortasında bulunan hamam taşının üstünde yapıyoruz.

Sizi izlemeye kimler geliyor?

Daha ziyade oryantali merak eden müşteriler geliyor. Her çeşit müzik çalan bir mekandayız, sonuçta hepsi oryantale bağlanıyor. Al Jamal’da bekarlığa vedalar, doğum günleri, yemek gösterileri oryantaller tarafından yapılıyor. Masalara yetişemiyoruz. Bir adam çağırıyor; “Lütfen eşime bir iki figür gösterir misiniz? Ona da oryantal öğretir misiniz?” diyor. Yabancılar çok ilgi gösteriyor. İstanbul’da her yerde oryantal izleyebilirsiniz ama biz farklıyız, bale kökenli dans eğitimi almış olmamız bizi diğerlerinden ayıran özelliğimiz.

Kadınlar eşlerini oynatmak istiyor

Yabancılar özellikle neden sizi tercih ediyor?


Yurtdışı basınında da bizimle ilgili bilgiler çıkıyor. Buradaki eğlenceyi merak ediyorlar. Kostümcümüze “Al Jamal diye bir yer var, duyduk. Nerede biliyor musunuz? Oradaki dansözlerin kıyafetlerinden istiyorum” diye soruyorlarmış. Burada da öyle bir konsept yaşatıldığı için özellikle bizi tercih ediyorlar.
n Genelde kadınlar, kocaları dansöze bakınca kızar. Siz böyle bir durumla karşılaştınız mı?

Hayır, karşılaşmadık. Özellikle kadınlar kendi eşlerini oyanatmak için bizi çağırıyorlar, “Lütfen eşlerimizi de oynatır mısınız?” diyorlar. Tamamen eğlenceye yönelik bir alışveriş oluyor. Kadınlar üstüne basa basa eşlerini oynatmamızı istiyorlar.

Oryantali bale izler gibi izliyorlar

Parayı takacakları yere dikkat ediyorlar mı?

Buraya her türlü insan geliyor ama düzeyleri yüksek. Mesela, tacize hiç uğramadık. Para takarken utanıyorlar. Parayı, bizi nasıl kırmadan takabilirim diye düşünüp, dikkat ediyorlar. Özellikle para takmasınlar diye göğsümü ileri geri hareket ettirdiğim bir dans yapıyorum. Bu yüzden takmaktan bile vazgeçiyorlar. Bazı erkekler bizden çekindikleri için eşlerine parayı veriyorlar ve onlara taktırıyorlar. Oryantelimizi bale izler gibi izliyorlar.

Partiler nasıl oluyor?

Kına gecesi, bekarlığa veda partisi, doğum günlerini yapıyorlar. Kadınlar daha çok bekarlığa veda partisi yapıyor. Gelinin kaftanını giydiriyoruz ve kınalarını yakıyoruz. Hamam taşında da kınasını yakıyoruz. Kına yakarken ağlamıyorlar, göbek atıyorlar. Altın takılmadan yüzlerini açmıyorlar. Bir bekarlığa veda partisinde, damada arkadaşları gelinlik giydirmişti. Garsonu da damat yaptırmışlardı.

Josh Holloway çok güzel kalça kıvırıyor

Al Jamal’in dansözlerini izlemeye gelenler arasında kimler yok ki! Prens Albert’tan Adria Lima’ya pek çok ünlüyle eğlenceli anıları var Al Jamal dansözlerinin... Lost dizisinde Sawyer karakterini canlandıran Josh Holloway, yaz aylarında ülkemize geldiğinde, Al Jamal’da katıldığı partiyle gündeme gelmişti. Dansçılar en çok eğlenen ünlünün o olduğunu söylüyor.

Hamam taşına çıkarıp oynattık

“Sawyer’ın (Josh Holloway) dans edeceğini hiç beklemiyorduk. Çok daha ‘cool’ görünüyordu. Sawyer’ı hamam taşına çıkartıp oynattık. Atkısını aldık ve kalçasına bağladık. Atkısını bağlamamıza izin verdi ve bizim gösterdiğimiz figürlerin aynısını yaptı. “Ben yapmayacağım” demedi ve çok da güzel kalça kıvırdı. O gün hiç yerine oturmadan göbek atmaya devam etti.”

İzlerken kuru fasulye yedi

Dünyaca ünlü şarkıcı Enrique Iglesias, konserinden önce bize eğlenmeye geldi. Sahneye çıktığımızda hemen masasına davet etti. Önce alkışlayarak ritm tutuyordu ardından masaya çıkarak bizimle beraber dans etti. Bizi Monoco Prensi Albert’tan duyduğu söyledi. Buraya gelmek, Enrique Iglesias’ı heyecanlandırmıştı. Figürlerimizi çok dikkatli izledi. Eğlenirken iki tabak pastırmalı kuru fasulye yedi.

Adriana yılandan korkmadı

Adriana Lima, “Var mısın Yok musun” programına katıldıkdan sonra bizi izlemek istedi. Etrafta çok fazla basın mensubu olduğundan istediğimiz gibi dans edemedik. Bize Adriana’nın yerine Acun Ilıcalı para taktı. Bir yılan şovumuz var: Kumaştan, gerçek yılana benzeyen bir yılan çıkartıyoruz. Adriana yılandan korkmadı ve dans etmeye devam etti. Başımızdaki tacı istedi, biz de hediye ettik.


En fazla parayı Prens taktı

Monaco Prensi Albert, bize en yüksek parayı taktı. Yanına gidip dans ettik ardından elimizi uzattık. Kalça kıvırmaya başladı. Biz sağ kalça yaparken o da aynısını yapıyordu. Oldukça başarılıydı.

Moda dünyasının efsane ismi Kenzo, barın üstüne çıkıp dans etti. Bu dansı sanat olarak gördüğünü söyledi.

Pınar Altuğ, çok kalabalık bir kadroyla geldi. Geleneklerine bağlı oluğu için kına gecesinde kına yaktırdı.

Ajda Pekkan, zamanımız dolduğu halde bizi yeniden dans ettirdi. Taçlarımızı çok beğendi ve istedi. Biz de verdik.

Haberin Devamı