Gazete Vatan Logo

Oynaya oynaya gelin çocuklar

Birlikte oynadığınız oyunların beyin gelişimine büyük katkısı olduğunu biliyor muydunuz?‘Oynasın da büyüsün’ diyen anneler için basit ama önemli olan oyunları sizler için araştırdık.

YERDE OYNANAN OYUNLAR

Tünel

Nasıl oynanır?
Tünel yapmak için evinizdeki yastık, çarşaf ve pikeleri kullanabilirsiniz. Çocukların en kolay ve en çok zevk aldığı oyunlardan biri.

Neden sever?
Kapalı, kendinize ait bir ortam oluşturarak bir anda odanın havasını değiştirirsiniz. Değişik gelen ortam çocuğunuza eğlenceli gelir.

Ne öğretir?
Motivasyon sağlar. Tüneli andıran bu kapalı mekan, miniğinizin merak duygusunu harekete geçirir ve hemen içeri girerek merakını yener. Bu oyun fiziksel ve beyinsel gelişim için çok yararlı.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
8 aylık ve üstü çocuklar, bu oyunu rahatlıkla oynayabilir.

Ce-e oyunu

Nasıl oynanır?
Elinize yüzünüzü kapatacak bir örtü alın ve ona ‘Anne nerede; neredeymiş annesiii’ gibi sorular sorun. Ama bunu söylerken yüzünüzü göstermeyin. Bebeğiniz size yaklaşıp yüzünüzü açtığında ‘İşte anne burada’ deyip öpüp koklayın.

Neden sever?
Minicik elleriyle sakladığınız yüzünüze yaklaşarak dokunmaya çalışır. Bu oyunu sık sık tekrarlasanız da oynamaktan büyük bir keyif alır, asla bıkmaz. Yüzünüzü gördüğü anda komik mimikler yaparak onu kahkahayla güldürmeyi başarabilirsiniz.

Ne öğretir?
Miniğinizin hareketleri gelişir. Yaptığı hareketler karşısında verilen tepkileri ve sonuçları görmeye başlar. Mesela ağladığında sürekli kucağınıza gelmek istemesi bu yüzdendir. Görerek algılamak ön plana geçer.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
Bebeğinizin hareketlendiği 6 ile 9 aylık dönemde bu oyunu sık sık oynayabilirsiniz.

EVDE EĞİTİM OYUNLARI

Adını söylemek

Nasıl oynanır?
Çocuğunuzun yattığı karyolanın yan tarafına geçin ve size kafasını çevirene kadar bebeğinize adı ile seslenin.

Neden sever?
Şu ana kadar bebeğinizi en çok mutlu eden ve duyduğunda en çok sakinleştiren ses, tabii ki sizin sesiniz.

Ne öğretir?
Konsantrasyon becerisi gelişir. Sesin nereden geldiğini anlamaya çalışan bebeğiniz görme ve işitme duyularını birleştir.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
0-6 aylık dönemde bebeğinizin görme duyusu çok gelişmediği için bu tarz oyunlar temel gelişime katkı sağlar.

Fotoğraf çekmek

Nasıl oynanır?
Bebeğinizin hayatında önemli olan kişilerin fotoğrafını çekin.(eşiniz, abla, abi, bakıcısı gibi) Uzaktaki akrabalarınızdan da fotoğraflarını istemeyi unutmayın. Topladığınız resimleri bastırın ve bebeğinizin göreceği bir yere koyun. Sizin yardımlarınızla gün geçtikçe isimlerle resimleri eşleştiren bebeğinizin hafızası kuvvetlenecektir.

Neden sever?
Bebekler annelerin yüzünüzü diğer kişilerden kolayca ayırt edebilir. Farklı kişiler görmesiyle içten içe merak duygusu gelişir. Bir yandan da hafızasına verdiğiniz bilgileri atar.

Ne öğretir?
Ayırt etme becerisi gelişir. Çocuğunuzun dünyaya geldiği ilk sene cisimler arasındaki farkı öğretmek, gelişimi için en temel bilgilerin başında gelir. Resimler arasında sadece yüz farkını değil aynı zamanda renk, saç, kıyafet gibi ince ayrıntıları gözlemleyerek farklı olma kavramını algılamaya başlar.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
Görme duyusunun geliştiği 6 aylıkken oynamaya başlayabilirsiniz.

Gölge Oyunu

Nasıl oynanır?
Işıkları söndürün ve elfenerini bebeğinizin kafasının üstünden duvara doğru tutun. Gölgenizi duvarda göreceksiniz. Işığı bir yakınlaştırıp bir uzaklaştırarak gölgenin büyüyüp küçüldüğünü görebilirsiniz.

Neden sever?
Gölge oyunlarında çıkan hayvan figürleri çocuğunuzu hem eğlendirir hem de dikkatini çok çeker.

Ne öğretir?
Hafızayı güçlendirir. Elfenerini açtığınızda gölge ortaya çıkar, kapattığınızda ortadan kaybolur. Aynı şekilde bebeğinizin karyolasında asılan şekilli hayvanlar da hafızasının güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
0-6. aylarda oynanabilir.

BANYODA OYNANAN OYUNLAR

Şarkıcılık

Nasıl oynanır?
Bebeğiniz banyoda mutlu mutlu su ile oynarken ona sevdiği şarkıları söyleyin. Özellikle nakarat bölümünü söylemeden önce durun ve ondan sözlerin devamını bekleyin. Konuşamıyorsa bile ağız, el kol hareketleri ile size eşlik edebilir.

Neden sever?
Çocuğunuzun size ayak uydurmaya çalışması onu heyecanlandırıp eğlendirir.

Ne öğretir?
İletişimi kuvvetlenir. Henüz konuşamasa bile beyin, şarkı sözleri arasındaki bağlantıyı kurar ve sahneler şekillenmeye başlar. Ayrıca sürekli şarkı söyleyerek ve dinleterek çocuğunuzun konuşma becerisinin gelişmesine yardımcı olursunuz.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
8 ile 12 aylık dönemden itibaren bebeğinizin gelişimi iki kat hızlandığı için ilk kelimelerini bu dönemde söyler. Dolayısıyla en ideal zaman bu aylar.

Kaplarla oyun

Nasıl oynanır?
Önüne plastik ölçülü kaplardan koyun. Suyu bir kaptan diğerine dökmesine izin verin. Yalnız suyun az olmasına dikkat edin. Çünkü kaplardaki suyu üstüne dökecektir. Fakat bu yöntemle kapların kapasitesine göre ne kadar ıslandığını anlar.

Neden sever?
Oyun olsun olmasın bir şeylerle uğraştıktan sonra sonuç gören çocuğunuz kendini güçlü hisseder.

Ne öğretir?
Görerek ve deneyerek öğrenme becerisini geliştirir. Banyo küvetinde kapları bir doldurup bir boşaltarak güzel vakit geçirir. Farklı boyuttaki kaplardan su dökerek miktar ve boyut kavramlarını öğrenir.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
Bebeğinizin tutma becerisi geliştiğinde, 6 aylık dönemden sonra, kapları rahatlıkla su ile doldurup boşalttığında bu tarz oyunlar oynanabilir. Genelde su oyunları banyoda oynandığı için bir saniye bile çocuğunuzu yanlız bırakmamanız gerektiğini sizlere hatırlatalım.

YÜRÜYÜŞTE OYUNLAR

Dokunarak eğlenmek

Nasıl oynanır?
Öğrenmeyi oyuna çevirmek siz annelerin elinde. Ne zaman dışarı çıksanız doğadaki değişimleri çocuğunuza gösterin. Bırakın ağaçlara tırmansın, çiçekleri koklasın ya da yeşilliklerde koşturup dursun. Doğadaki tüm detayları eğlenerek çocuğunuza açıklayabilirsiniz.

Neden sever?
Yeni şeyleri keşfetmek çocuğunuzun dokunma duyusunu geliştirir. Yürüyemeyecek kadar küçükse pusetinde gezdirerek doğayı ve nesneleri, oturduğu yerden ona tanıtabilirsiniz.

Ne öğretir?
Keşfetmek çocuklar için eşsiz bir duygu. Eminiz bir anne olarak çocuğunuzun keşfetmesine yardımcı olmak için her şeyi yapıyorsunuz. Gösterdiğiniz ilgi ve şefkatin yanı sıra farklı objeleri miniğinizle tanıştırmak, sağlıklı büyümesinde en etkili yöntemlerden biri. Kumsalda oyunlar oynamak, çimlerde yuvarlanıp doğayı öğrenmek, yapacağınız oyunlarla daha da güzelleşecek.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
Bebeğiniz kendi kendine oturmaya başladığı zaman, dışarıda keşfetme turlarına çıkabilirsiniz.

Pusetle hız oyunu

Nasıl oynanır?
Bu oyunda sizin biraz yorulmanız gerekecek. Parkta yürüyüşe çıktığınızda ara ara bebek arabasını hızlı sürün sonra da yavaşlatın.

Neden sever?
Tıpkı lunaparktaki hızlı trenlere binen çocuklar gibi bebekler de hızlı sürülen bir pusette gezinmeye bayılır. Hız ile birlikte yüzüne çarpan rüzgarla tanışan bebeğiniz ilk önce biraz şaşırsa da bu oyun giderek çok hoşuna gitmeye başlayacaktır. Hatta kıkır kıkır gülmelerine şahit olabilirsiniz. Ama dikkat edin gülme krizine girip kendinden geçmesin. Çok hızlı sürmeyeceğinizden de eminiz.

Ne öğretir?
Bebekler doğdukları ilk aylarda hız kavramından uzak yaşar. Ama büyüdükçe, yeni aktivitelerle hız kavramını bebeğinizle tanıştırırsınız. İşte bu oyun sayesinde bebeğiniz hızlı ve yavaş arasındaki farkı keşfeder.

Ne zaman oynamaya başlamalı?
6 ay ve üstü bebeklerde bu zararsız oyunu deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı