Okulda cep telefonu uyuşturucu etkisi yapıyor
Fransa Parlamentosu geçen öğrencilerin okula cep telefonu sokmasını yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Fransa’nın yeni yasası, okullarda akıllı telefon kullanımını yasaklıyor. Buna göre 3-15 yaş arasındaki çocuklar akıllı telefonları kullanamayacak.
Çocuğunuzun eline cep telefonu vermenin kokain vermekten farkı yok!” Bunu sözler İngiltere’de cep telefonlarının çocuklar üzerindeki potansiyel tehlikelerine dikkat çekmeye çalışan Harley Street Klinik’ten doktor Mandy Saligari’ye ait... Salagari abartıyor mu orası tartışılır ama meselenin boyutunun sandığımızdan epey ciddi olduğu kesin.
Küçük büyük hepimizin elinde telefon, nedensizce ekrana bakıyoruz. Çevremizdeki hiçbir şey bizi o mavi ekrandan kafamızı kaldırmamıza izin vermiyor. Bir tek yetişkinler değil, telefon bağımlılığı çocuk ve gençler için de adeta yeni nesil bir uyuşturucu gibi… Düşünmelerini engelliyor, zaman, mekân algılarını kırıyor. Üstelik sağlığa da olumsuz etkileri var. Ancak yasal olduğu için bu tehlikesinin farkına bile varmıyoruz.
10 öğrenciden 9’unda var
Öyle ki geçtiğimiz hafta, Fransa Parlamentosu, ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanımını yasaklayan yasa teklifini onayladı. Hükümet, yeni yasanın sınıflarda konsantrasyonu artıracağı, “siber zulümleri ve pornografiyi engelleyeceği” görüşünde. Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, yeni teknolojilere açık olmanın Fransa’nın her türlü teknolojiyi kullanacağı anlamına gelmediğini söyledi. Yeni yasaya göre 15 yaş altı çocuklar okul sınırları içinde cep telefonlarını çantalarında ve gözden uzak tutmak zorunda.
Fransa’da yaşları 12 ila 17 arasında değişen her 10 Fransız öğrenciden 9’unun cep telefonu var. Fransız öğretmenler, öğrencilerin ders sırasında mesaj atmalarından, sosyal medyada vakit geçirmelerinden şikâyetçi.
2.5 yaşına kadar dikkat
Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu, “Çocuklar artık henüz 9 aylıkken tabletleri manipule etme davranışları gösterebiliyorlar” diyor ve ekliyor, “Dünyanın en büyük gelişim psikologlarından Piaget’nin 1.5 yaş civarı ortaya çıktığını iddia ettiği nesne sürekliliği kavramı, bu tablet ve akıllı telefonlar nedeniyle 10 ay civarına kadar inebiliyor. En az 2.5 yaşına kadar evlatlarımızı bu aletlerden uzak tutmayı başarmalıyız. Sonrası artık çok zor, çünkü her yerdeler” diyor.
Bill Gates örneği
Dünyanın en zengin insanı ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates, geçtiğimiz günlerde çocuklarına 14 yaşından önce cep telefonu almadığını açıklamıştı. Kimi uzmanlar 14 diyor, kimisiyse 20. Uzmanlar bunun çocuğunuzun sorumluluk bilincine ve olgunluğuna bağlı olduğunu söylüyor ve onların ne zaman hazır olduğunu anlayacak en iyi kişinin ebeveynler olduğunu belirtiyorlar. New York Üniversitesi’nden Psikolog Lori Evans toplu taşıma kullanan çocuğunuzda aklınız kalıyorsa iletişim kurmak adına telefon alınabileceğini söylüyor.
Ortaokuldan önce ‘cep’ sakıncalı