Nevizade birayı tercih ediyor, Asmalımescit rakıda direniyor
Son yıllarda değişen alışkanlıklarımız arasına içki kültürümüz de katıldı
Milli içkimiz rakının yerini satışı hızla artmaya başlayan bira aldı. Öyle ki sokakları bile değişime uğrattı. Beyoğlu’nda içki denince akla gelen Nevizade kendini biraya teslim ederken, Asmalımescit rakıdan vazgeçemedi. Ancak burada da son bir yıl içinde çok sayıda bira evi açıldı, sokağa gençler akın etti. Kadıköy Barlar sokağının da tercihi biradan yana. Ortaköy’ün barları da son dönemde yükselen bira tüketimiyle alkol kültüründeki yerini aldı.
Gençler sohbet ve müzik istiyor
Kadıköy ve çevresinde yaşayan gençler eğlenmek için Avrupa Yakası’na geçmiyor. Kadıköy Barlar Sokağı’nda 16 tane bar var. Bu barlarda rakı satışı yüzde 15’i bulmuyor. Öyle ki her beş kişiden 4’ü bira tercih ediyor. Dolayısıyla en çok tüketilen içkiler arasında da bira başı çekiyor. Akşam saatlerinde akına uğrayan sokağın kemik müşterisini öğrenciler oluşturuyor. Gece 01.30’da Barlar sokağı kapanıyor...
Berk Öğüt (Karga)
Kadıköylüler Beyoğlu’na gitmiyor
Kadıköy’ün ilk barlarından biri olan Karga’nın işletmecisi Berk Öğüt gençlerin uğrak yeri olan sokağın tercihinin bira olduğunu söylüyor: ”13 yıl önce bu sokakta sadece 2 tane mekan vardı. Ama Anadolu Yakası’nda oturanlar artık Beyoğlu’na gitmek istemeyince buranın müşterisi de arttı. Kriz sokağımızı etkilemedi. İçkiler arasında en çok bira satılıyor. Bu hem fiyatının uygun olmasından hem de sokak bir bira kültürü oluşmasından kaynaklanıyor. Bira fiyatları 5 lira ile 9 lira arasında değişiyor. Barlar sokağı, iş çıkışı güzel müzik eşliğinde arkadaşlarıyla vakit geçirmek isteyen insanların tercihi.
Bağdat Caddesi’nde rakı-balık tercih ediliyor
Caddebostan İskele Caddesi, son 4 yılda çoğalan alkollü mekanlarla birlikte, barlar sokağı olarak anılmaya başlandı. Bira çeşitleriyle caddenin ünlü mekanlarından biri olan Havelka’nın işletmecisi Ali Ülkü sokağın değişiminin rakı - balık mekanlarıyla başladığını anlatıyor: “Bu sokakta çok sayıda balıkçı açıldı ve bira içilen bir mekan yerine balık ve rakı tüketilen bir yer olmaya başladı. Kriz bu sokağa uğramadı. Yemeğin yanında alkollü içkileri seven bir toplum olmaya başladık. Bundan dolayı içkili mekanlarda bir artış var. Cadde’nin içki içip futbol maçı izlemeyi seven müşteri kitlesi ise değişmedi. Bira fiyatları 7 liradan başlayıp yabancı markalarla birlikte 15 liraya kadar yükseldi.
Krizle birlikte rakı tüketimi düştü
Beyoğlu’nda bulunan Nevizade sokakta 14 bar ve 18 restoran bulunuyor. Beyoğlu’nun en çok içki tüketilen yeri olan Nevizade’yi canlı müzik ve fasıl dinlemek, karaoke yapmak ve maç izlemek isteyenler tercih ediyor. Eskiden sadece rakı için gidelen bu sokağı öğrenciler tercih etmeye başladığından beri bira satışı arttı. Günde 448 litre (80 koli) rakı tüketilen Nevizade’de bira 500 litre ile rakının önüne geçmiş durumda.
Tunç Mestçi (Peyote)
Bira 2 liradan başlıyor 70’lik rakı 40 lira
Nevizade’de, özellikle gençlerin tercih ettiği mekanlardan biri olan Peyote’nin işletmecisi Tunç Mestçi biranın geleceğini parlak görüyor: “Sadece dört yıl öncesine bile baktığınızda meyhanelerin sayısı bira evlerinden fazlaydı. Yabancı biranın raflarda yer almasıyla Türk birası ucuzladı, meyhanelerde bile bira içenleri görmeye başladık. Bu sokağı tercih eden insanlar daha çok üniversite öğrencileri. Alım gücü düşük olan ama barda içki içmek isteyen insanlar, bira evlerini tercih ediyor. Biranın yükselişini ekonomik kriz vurmadı. Unutulmamalı ki bira tüketmek lüks bir şey değil. Sokakta bira fiyatı 2 liradan başlayıp, 7 liraya kadar çıkıyor. Oysa 70 cc’lik rakının fiyatı 40 lira. Biranın kültür merkezi Neviza’de oldu.
Ahmet Er (Vera)
İçki fiyatları üç yıldır artmıyor
Nevizade’de Vera adıyla dört işletmesi bulunan, aynı zamanda Nevizade Esnafları Derneği Başkan Yardımcısı olan Ahmet Er ise krizin eğlence hayatını etkilediğini, Nevizade’deki işletmelerin cirolarında yüzde 40 oranında düşüş yaşandığını söylüyor. Üç yıldır da Nevizade’deki içki fiyatlarının artmadığını da vurguluyor.
Müdavimleri içkisine sadık kaldı
Beyoğlu’nun kalabalığından sıkılan ve genellikle entelektüellerin uğrak mekanı olan Asmalımescit son yıllarda tercih edilen mekanlar arasında. Asmalımescit’te en fazla tüketilen içki rakı. 200 kişilik bir meyhanede günde 40 büyük rakı tüketiliyor. Sokağın diğer yanında bulunan ve her gün sayıları artan cafe barlar ise bira tüketiminin daha çok olduğu konusunda hem fikir. Ancak rakamlara Asmalımescit’te geçen yılın galibi rakı.
Yakup Arslan (Yakup2)
Bu sokakta rakı biraya yenilmez
Asmalımescit’in 26 yıllık meyhanesi Yakup 2’nin sahibi Yakup Arslan rakının biraya yenilmeyeceğini söyleyerek, “En çok rakı satılır burada ve biraya hitap etmeyiz. Meyhaneler iletişimin kurulduğu yerlerdir. Hafta sonu meyhanemize geldiğiniz zaman müşterilerin yüzde yüzünün rakı içtiğini görürsünüz” diyor. Ressam Muzaffer Akyol da rakıyı hiçbir içkiye değişmeyeceğini söylüyor.
Serap Gür (Bezgin Bihane)
Son 4 ayda 7 bar açıldı
Asmalımescit Jurnal sokağın en eski işletmelerinden birine sahip olan Serap Gür sokakta rakının yerinin yavaş yavaş biraya bıraktığını anlatıyor: “Asmalımescit biracılar ve rakıcılar olarak ikiye bölündü. Son 4 ayda sokakta 7 bar açıldı. Bira çeşitleri çoğalınca, tüketimi de arttı. Sadece bizde 27 çeşit bira var. Fiyatları da diğer içkilere göre daha uygun, 6 ile 20 lira arasında değişiyor. Asmalımescit’e artık gençler de gelmeye başladı. Yabancı içki seçeneğin artması ile günde 90 bardak mojito satılıyor”
Ortaköy’e damsız girilmez
Ortaköy, Taksim’den çok daha elit bir kitleye hitap ediyor. Eğlence mekanlarında yabancı turist sayısı Türk müşterilerden çok daha fazla olabiliyor. Bu yüzden işletmelerde bira ve bira çeşitleri tüketilen içkilerin başında. Ortaköy’ü tercih edenler arasında genç iş adamları da var. Ortaköy’de şu anda 8 bar buluyor. Gece kulübü, canlı müzik, disko ve yemekli mekanlar çok tercih ediliyor. Alkol fiyatları ortalamanın üstünde. Barlardaki bir diğer özellik damsız kesinlikle hiçbir erkeği almamaları.
Bahtiyar Bitiş (Sheerwood)
Elit kesim tercih ediyor
Yaklaşık on beş yıldır Ortaköy’de hizmet veriyoruz. Sokak yapı olarak değişime uğradı ama olumlu anlamda. Eskiden yabancı içki gelmiyordu ve bira çeşitliliği sınırlıydı. İthal biralara satış izni verilmesinden sonra biraya rağbet çok daha fazla. Ekonomik kriz Ortaköy’ü komple etkilerken, barlar zarara uğramadı. Ortalama bir günde 4 bira içen kişi yine 4 bira içiyor. Hafta sonu buraya rezervasyon yaptırmadan geldiğinizde ayakta duracak yer bile bulamazsınız. Avrupa Yakası’nın en elit müşterileri burayı tercih ediyor. İş çıkışlarında buraya uğruyorlar. İstanbul’da eğlence kültürü Ortaköy’de yükselişe geçti. Tarihi çevre ve Boğaz manzarasında içmek müşterilerin hoşuna gidiyor. Turistler ise bira dışında başka alkollü içki içmiyor. Bira fiyatları 8 ile 25 lira arasında değişiyor.
Osmanlı’nın son döneminde birahaneler vardı....
Bira çeşitleriyle ünlü La Brise Restoran’ın sahibi Esen Hünal bira kültürünün Osmanlı’dan gelen bir gelenek olduğunu anlatıyor: “Türkiye’de bira tüketimi son beş yılda artış gösterdi. Oysaki, Osmanlı’nın son döneminde de birahaneler çok fazlaydı. Yabancı biralar fıçı ile geliyordu ve daha fazla tüketiliyordu. Son yıllarda ülkemize gelen yabancı biralarla beraber yeniden yükselişte. Eskiden alt kültürün içeceği olarak görülen bira, artık sınıf atladı. İnsanlar yeni şeyleri denemeyi seviyor. Şu an da 27 çeşit bira ithal ediliyor. Ale, Kölsch, Lager, Füme, Tabs en çok tercihler arasında.