Gazete Vatan Logo

Nar ve somonla hem zayıflayın hem sütünüzü artırın

Gülben Ergen, bebeği Atlas’ı dünyaya getirdikten sonra 40 günde 11 kilo verdi. Hamileliği sırasında da hazırladığı diyetle Ergen’in aşırı kilo almasını önleyen Beslenme Uzmanı Banu Kazanç, “Hamilelik döneminde iyi bir diyet uygulayan anne adayları doğumdan sonra daha kolay kilo verebiliyor” diyor

Normal bir hamilelik döneminde ne kadar kilo alınır?
Hamilelik döneminde düzgün ve kontrollü bir beslenme ile 12-16 kilo alınması gerekir. Eğer hamilelik döneminde dikkat edilmez ve çok kilo alınırsa doğum sonrasında kilolar daha zor veriliyor, hatta kalıcı olabiliyor. Hamilelik dönemi doğru beslenmeyle çok kilo almadan tamamlanırsa, doğumdan sonra da sağlıklı beslenmeyle belirli bir süre sonra kilolar kendiliğinden gidecektir. Hamilelere ilk 3 ay kilo almamalarını öneriyorum. Daha sonra ayda 1-1.5 kilo alsınlar ki doğumdan sonra bu kilolar kalıcı olmasın.

Doğum sonrasında anne ne kadar sürede normale dönüyor?
Eğer hamilelik süresince normal miktarda kilo almayı başardılarsa, doğumla birlikte zaten 10-11 kilo kendiliğinden gidecektir. Doğum sonrası beslenme programında ise anneler sağlıklı olarak ayda 2 kilo vermeleri gerektiğini düşünmeliler. Çünkü emzirme dönemi çok önemlidir. Diyet yapmak anne sütünü azaltmaz. Ama anne çok sınırlı ve katı bir beslenme programı uygularsa, kilo verimini otomatik olarak durdurur ve süt salgısını da azaltır.

Normal bir kadının beslenmesiyle karşılaştırırsak emzirme dönemindeki anneler günlük kaç kalori fazla almalıdır?
Normal kilodaki bir kadının alması gereken kalori miktarı 1600-1800’dür. Emziren annelerin ise 2200 kalori almaları gerekir. 400-600 kalori fazla alırlarsa yeterlidir, daha fazlasına kesinlikle gerek yok. Bunu da günaşırı tatlı, 3-4 günde bir makarna ya da kompostoyla alabilir. Emzirme döneminde kalori yakımı artıyor. Ama bu dönemde daha fazla yakıyorum denilerek aşırı yenilir ve karbonhidratlı gıdalara ağırlık verilirse hamilelik döneminde oluşan kilodan daha fazlası alınır.

Sezaryen ve normal doğum sonrası kilo bakımından fark oluyor mu?
Bu tamamen hamilelik döneminde annenin ne kadar kilo aldığıyla alakalı. Sadece sezaryen doğumun şöyle bir dezavantajı var: Karın kesildiğinden dolayı ordaki yağ ve kasın toparlanması zaman alıyor. Kiloya değil ama görüntüye etkisi var.

Lohusa mönüsü
Sabah: 50gram peynir, 2 dilim tam buğday ekmeği, haftada 2 yumurta, Domates (kabuğu soyulmuş) veya 1 bardak süt, 8 kaşık mısır gevreği, 1 elma
Ara: 2 elma veya 2 kivi veya 2 armut
Öğle: 1 kase çorba, 1 tabak sebze yemeği (ıspanak, fasulye, kabak)
Ara (15:00): 1 kase komposto
Ara (17:00): 2 elma veya 2 armut (kabuksuz) 1 kase komposto
Akşam: 1 kase çorba, 350 gr. balık veya 1 tavuk göğsü/butu veya ğ 5-6 köfte
Ara: 2 elma veya 1 kase komposto.

Emziren anneler baharattan uzak durmalı
- İlk 6 ay annenin bebeğe kaliteli süt vermesi önemli. Bunu da annenin yedikleri belirler.
- Anneler beslenmelerinde mutlaka balığa yer vermeli. Özellikle somon balığı çocuğun zeka gelişimi bakımından önemlidir. Haftada iki defa ızgara olarak yenilebilir.
- Haftada 3-4 defa yedikleri kırmızı et de bebeğin zeka gelişimini etkiler.
- Gün aşırı yumurta yiyebi- lirler.
- Eğer anne regli olmuşsa süt salgısı azalır. Kilo verimi hızlanır. Anne regli olmamışsa süt verme süreci uzar, kilo verimi de yavaş olur. Sütü azalan anneler öğle öğünlerinde makarna, bulgur pilavı gibi yiyeceklerle karbonhidrat miktarını artırabilirler. Ayrıca yürüyüş gibi sporlar da süt salgısını arttırır.
- Emzirme döneminde sütün artması için yenen aşırı tatlı, kuruyemiş ve bal tüketimi annenin kilo almasına yol açar. Hamilelik kilolarına bu da eklenince verilmesi daha da zorlaşır.
- Emziren anneler ara öğünlerini artırarak sık sık beslenmeliler.
- Kuru kayısı, incir gibi kuru meyveleri tek başına yemek yerine komposto yapmalı ve içine şeker konulmamalı. Komposto gibi yiyecekler sıvı içerdiğinden süt salgısını da artırır.
- Emzirme döneminde günde 3- 3.5 litre sıvı almalılar.
- Günde alınması gereken 500 cc kalsiyumun bir bardağını sütten, bir bardağını yoğurttan sağlayabilirler. Gaz yapmaması laktazsız sütler ya da soya sütler tercih edilmeli.
- Aralarda kivi, armut, elma gibi gaz yapmayan meyveler yenilmeli.
- Kabak, ıspanak, fasulye gibi gaz yapmayan sebzeler de tüketilmeli.
- Baharatlar, mümkün olduğunca az kullanılmalı.
- Anneler karbonhidrat ihtiyaçlarını meyve miktarını biraz artırarak karşılayabilirler.
- Light süt ve yoğurt yağ oranı düşük olduğu için tüketilebilir ve bebeğe zarar vermez.
- Bisküvi ve kraker gibi diğer light ürünlerin bebeğe zararı olabilir.

Haberin Devamı