Motosiklet üstünde Afrika’yı fethediyorlar
Cape Town’dan yola çıkan Sarper Sesli ve Erman Balkın, 17 bin km yol yapıp İstanbul’a varacaklar.
Türkiye’nin ilk lisanslı motosiklet okulu olan BMW Rider Academy’nin kurucusu ve baş eğitmeni Sarper Sesli ve yol arkadaşı Erman Balkın, Cape2İstanbul projesi dahilinde Güney Afrika’nın Cape Town şehrinden İstanbul’a motosiklet üstünde geliyor. Cape2İstanbul macerası Cape Town’dan yola çıkan ikili motosikletleriyle 17 bin kilometre yol yaparak İstanbul’a ulaşacak. Sesli ve Balkın, Güney Afrika, Namibya, Botswana, Zimbabve, Zambiya, Malawi, Tanzanya, Zanzibar, Kenya, Uganda, Etiyopya, Sudan, Suudi Arabistan ve Ürdün rotasını izleyerek Türkiye’ye gelecekler.
Cape Town’dan İstanbul’a motosiklet sürme fikri nasıl ortaya çıktı?
Yaklaşık 8 yıldır Cape Town’da yaşıyorum. Uzun yıllar ve edinilen tecrübeler sonrasında artık yeni projelere imza atma vakti gelmişti. Cape2İstanbul öncesinde Erman’la birlikte 2017 yılı için bizi çok heyecanlandıran projelere imza atma kararı aldık. ve Cape2İstanbul için hazırdık.
Yolculuğu arabayla ve motorla yapmak arasında nasıl bir fark var?
Bu yolculuğu motosikletle yapmanın en güzel tarafı tüm duyu organlarınıza hitap eden dost bir araç olması. Geçtiğiniz yerlerin görüntülerini sadece fotoğraf karesi olarak değil, hafızanızda oraya ait kokular, renkler ve yaşanmışlıklarla birlikte hatırlar, içinize çektiğiniz her nefesin size keyif verdiğini görür ve mutlu olursunuz. Ayrıca insanlarla daha kolay iletişime geçebilir, girdiğiniz köylerde daha samimi karşılanır ve güzel anılar biriktirebilirsiniz.
Özgür bir rota belirlediler
Kaç ülke geçeceksiniz, bugüne kadar nereleri kat ettiniz?
Yolculuğumuz 9 Mayıs’ta Cape Town’dan başladı. Rotamız sırasıyla Güney Afrika, Namibya, Botswana, Zimbabve, Zambiya, Malawi, Tanzanya, Zanzibar, Kenya, Uganda, Etiyopya, Sudan, Suudi Arabistan, Ürdün şeklinde. Son kısım, ülkelerin içinde bulunduğu duruma göre netleşecek. Yolculuğumuzda hayallerimize sürüyoruz.
Rotayı nasıl belirlediniz?
Daha önce kat edilmemiş, farklı destinasyonları kapsayan uzun rotalar kurguluyoruz. Rotamızı belirlerken de özgür davranıyoruz.
Zorluklar, tehlikeler, riskler neler?
Parkurumuz bazı riskler içeriyor. Geçilen noktalarda güvenlik ve hastalıklar en riskli konular. Konaklamalar çadırda olduğu için güvenlik doğal olarak ciddi bir sorun.
Yolda vahşi hayvanlarla karşılaşıyor musunuz, problem oluyor mu bunlar?
Eğer doğal ortamlarında yaşayan hayvanları rahatsız etmezseniz, kimseye zararları olmaz. Örneğin yarınki güzergahımızda bolca fil ve zürafa olacak yollarda.
Sosyal sorumluluk projesi de yürütüyorsunuz bu yolda, anlatır mısınız?
Yolculuğumuzun bir amacı da sosyal sorumluluk projemiz. Afrika kıtasının en büyük sorunlarından biri sıtma. Sıtmanın en iyi çaresi cibinlik ve çoğu köyde yok. Geçtiğimiz ülkelerde belirlemiş olduğumuz köylere giderek sıtmaya karşı mücadeleye destek vermek için cibinlik dağıtımı yapacağız