Montrö’ye göre yabancı savaş gemileri 21 günden fazla kalamaz
İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndaki trafiği düzenleyen 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi’ne göre yabancı bayraklı savaş gemileri, geçişler öncesinde Türkiye’ye diplomatik yollarla bildirimde bulunmak zorunda. Karadeniz’e kıyıdaş ülkeler 8 gün, Karadeniz’e kıyıdaş olmayan ülkeler ise 15 gün öncesinden yine aynı yolla ön bildirim yapmalı. Belirtilen tarihten itibaren 5 gün içinde geçiş gerçekleşmelidir.
* Boğazlar’dan transit geçişte bulunabilecek bütün yabancı deniz kuvvetlerinin en yüksek toplam tonajı 15 bin tonu aşamaz.
* Uçak gemilerinin Türk Boğazları’ndan geçişine izin verilemez.
* Denizaltılar gündüz ve su üstünden geçiş yapmak zorundadır.
* Karadeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin toplam tonajı barış zamanında 30 bin tonu aşamaz. Özel durumlarda da gerekçe ne olursa olsun 45 bin tonu geçemez.
* Karadeniz’de bulunmalarının amacı ne olursa olsun, kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemileri bu denizde 21 günden fazla kalamaz.
* Savaş durumunda Türkiye, tarafsa dilediği gibi hareket edebiliyor ve Boğazlar’ı tüm yabancı savaş gemilerine kapatabiliyor. Bu hak, Türkiye kendisini yakın bir savaş tehdidi karşısında sayarsa yine tanınıyor ancak Türkiye’nin BM Genel Sekreteri’ne bu konuyla ilgili bir bildiri göndermesi gerekiyor.