Modern çağın 'orucu' Bu yıl 5:2 diyetiyle forma girin
Yılbaşı sofrasında çok kaçırdım diye üzülmeyin. Yeni yıla, haftanın 5 günü kaçamak yapabileceğiniz yeni bir diyetle merhaba deyin
Yıllardır kilo vermek için denemediğimiz yol kalmadı. Yeri geldi öğünlerde sıfır yağ aldık, işe yaramayınca vazgeçtik, yiyecekleri yağa boğduk. Burnumuzu tutup lahana çorbası da içtik, çim suyu da... Sonuç? Verdiğimizi tekrar aldık... Peki, ya kilo vermek için çare bazen öğün atlamakmış, yani bir nevi oruç tutmakmış desem? Gelin detayları anlatayım.
5 gün rahat, 2 gün diyet
Son yıllarda 'aralıklı oruç tutma' yöntemleri hayli popüler. Birçok farklı yöntem var aslında... Bir gün yemek yiyip bir gün yemeyenler de var, günün 16 saatini yemeden geçirenler de... Son birkaç yıldır en çok konuşulanı ise 5:2. Kısaca 2 gün çok sıkı diyet yapıp, kalan 5 gün rahat rahat yemek yemeyi öngörüyor. İngiliz TV kanalı BBC'ye hazırladığı yemek programlarından tanıdığımız Dr. Michael Mosley'nin yöntemi bu... Yasaklı hiçbir şey yok. İster kebap, ister baklava... Abartmadıkça canınız ne çekerse yiyebiliyorsunuz. Yani oturup koca bir pastayı tek başınıza yemenize izin yok. Ama 1-2 dilime göz yumuyor.
5:2. diyeti 2 gün sıkı diyet yapıp, 5 gün rahat rahat yemeyi öngörüyor.
Amaç haftalık kaloriyi düşürmek
Bu diyette kritik olan, 'oruç' tutulan iki gün boyunca alınan kaloriyi sınırlamak. Kadınlara 400-600 kalori, erkeklere 600- 800 kalori öneriliyor. Bu normalin 3'te biri... Sınırlanma için genelde Pazartesi ve Perşembe günleri seçiliyor. O iki gün sadece kahvaltı ve akşam yemeğine izin var. Bu öğünlerde daha doyurucu olacağı için protein ve lif olarak zengin beslenmeniz lazım. Balık, et ve sebze öneriliyor. Atıştırmak için bir avuç badem, havuç, kereviz sapı ya da kabuklarıyla elma yiyebilirsiniz. Çay-kahveyi şekirsiz içebilirsiniz. Makarna, pilav, patates ve tatlılar ise yasaklı.
İnsanlar için araştırma yok
Bu yöntemle bel çevresindeki yağlanmadan kurtulmak mümkün. Diyetisyen Selvi Akman'a göre bunun en önemli nedeni hem düşük kalorili olması hem de diyetin protein ve yağ içeriğinin yüksek, karbonhidrat içeriğinin düşük olması... Uzmanlar bu tarz beslenme sağlıklı yaşam için önemli diyor. Diyabet, demans ve kansere yakalanma riskini azalttığı iddia ediliyor. Fakat bu konuda yapılan araştırmalar hayvanlarla sınırlı. Henüz insanlar üzerinde yapılan uzun vadeli bir araştırma yok.
Uzmanına danışmadan denemeyin
Diyetisyen Akman'a göre uzun süre yetersiz karbonhidrat alımı halsizlik, baş ağrısına neden olabilir. Üstelik hafıza fonksiyonlarına etkisi nedeniyle öğrenmeyi de güçleştirebilir. Bu tarz diyetleri sırf popüler oldu diye uzmana danışmadan, kendi kendine uygulamak da tehlikeli.
Bu diyeti kimler uygulamamalı?
?Yeme bozukluğu olan ve zayıf olan kişiler
?18 yaşın altındaki çocuklar
?Diyabet hastaları ya da hipoglisemisi olan kişiler
?Hamileler ve emziren kadınlar
?Operasyon sonrası iyileşme sürecinde olan kişiler