Meme kanserini yenen 10 kadının öyküsü
“Hayattan zevk almıyor musun? Öyleyse bir doz kemoterapi al ve hayatının değerini öğren. Biz bu hastalıkta en büyük nasihatı öğrendik: Kendimizin değerini; boş şeylere üzülmememiz gerektiğini...” Böyle söylüyor 10 Amazon-Yüksek Doz Yaşam kitabında hikayelerini anlatan mücadeleci kadınlar…
Türkiye’nin çok farklı şehirlerinde yaşayan ama acıları ve deneyimleri aynı olan 10 kadın; Ayşe Durul Aslan, Ayşenur Parlak, Bilgen Denktaş, Elif Bozkurt, Filiz Uzunoğlu, Leyla Bahtiyar, Pınar Akçe, Rabia Ö. Rukiye Işık Doğdu ve Funda Değirmenci bir araya geldi ve öykülerini anlattı... Çoğu 80’lerin sonlarında doğmuş ve birbirlerini Instagram üzerinden bulan bu genç kadınlar farkındalık oluşturmak amacıyla hikayelerini kitaba dönüştürmeye karar vermiş.
Kadınlar, hastalığın tanısından ve tedavi süreçlerine kadar kişisel hikayelerinin yer aldığı kitaptan hiçbir kar amacı gütmediklerini ve elde edilecek gelirin Kanserle Dans Derneği’ne bağışlanacağını söyledi. Kitabı yayına hazırlayan gazeteci Leyla Bahtiyar süreci şöyle özetliyor: “Kanser tedavisi uzun bir süreç. Hayatta kalabilmek için uğraşılan, yeniden ayağa kalkabilmek için mücadele verilen bir süreç. Ameliyatlar, kemoterapiler, radyoterapiler, dinlenmeler derken zaman da akıp gidiyor bu süreçte.
SARSICI HİKAYELER
Bir kitap yazma teklifi almıştım ve kendi hastalığımı alt edeceğime inanıyordum. Sonra, benim gibi düşünen başkalarının da olacağı fikri ile araştırmaya başladım. Kanser hastalığından bahsedildiği zaman ben de hemen hemen herkes gibi ‘bana olmaz’ diyenlerdendim. Araştırdıkça öyle kişilerle karşılaştım ki; düşüncem bana olmaz safhasından ‘benimki neyse de bunlara hiç olmaz’ safhasına geçti. O ana kadar, meme kanserinin daha çok. Belli bir yaş grubunda olan kadınlarda ortaya çıktığını zannediyordum. Araştırınca baktım ki; hayır. Hiç öyle değilmiş. Yeni evlenmiş, hamile ya da bebeğini emziren kadınlar. 86’ lılar, 88 liler hatta daha 20’li yaşlarının başlarında bu hastalıkla tanışmış olanlar var. Mesela Elif Bozkurt, 22 yaşında meme kanseri teşhisi konulanlardan, Funda Değirmenci sürekli spor yapıp, çok sağlıklı beslenenlerden... Rukiye Işık Doğdu, bebeğini emzirirken farkedenlerden, Ayşenur Parlak, henüz nişanlanmış, düğün hazırlığı yapan, Filiz Uzunoğlu 1 yaşındaki oğlunu en mükemmel şekilde nasıl yetiştireceğini düşünürken, Pınar Akçe eşi ve biricik oğlu ile tatil planları yaparken farketmişlerdi hasta olduklarını...
İşte o zaman bu kitabı tek başıma değil, bu güzel insanlarla birlikte yazma fikri ortaya çıktı.
KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORK
İlk olarak; meme kanseri ile mücadele eden insanlara toplumun bakışının değiştirilmesini hedefliyoruz. Kanserin bulaşıcı olmadığını, bir idam mahkumuna bakar gibi bakılmasının hastayı yaraladığını, beylik cümlelerle moral verilmediğini (boşver dökülsün saçların, eskisinden daha gür çıkacak gibi ) aksine moral bozduğunun bilinmesini, rahatsız ederim bahanesi ile uzaklaşmanın daha çok rahatsız ettiğini hatırlatmak istiyoruz. İkinci olarak; çok basit bir yöntem olan kendi kendine kontrolü yaygınlaştırmak, ve meme kanseri ile mücadele eden hastaların hayattan kopmadan, hayatın içinde kalarak yaşama bağlanmasını sağlamak amacımız. Meme kanseri de tüm diğer kanser türleri gibi erken evrede yakalanırsa kolaylıkla üstesinden gelinebilinecek bir hastalık. Bu hastalıkla tanışınca “kanserden korkma, geç kalmaktan kork” cümlesinin içerdiği anlamı çok net anlayabiliyor insan... O yüzden bilinçlendirme isteğimiz bu kitapla birlikte amacımız oldu. “Erken teşhis can kurtarır” sloganından giderek farkındalık yaratmak en büyük isteğimiz. Tabii sadece elle kontrol yeterli olamayabiliyor bazı durumlarda. Tıbbi kontroller de yapılması gerekiyor. Bunu düşünerek imkanı olmayan kadınlar için kitabımızın gelirini Kanserle Dans Derneği’ne bıraktık. "
Leyla Bahtiyar
Tüm kış boyunca beklediği yaz günlerinde, Bodrum’da karşılaştı hastalıkla. Hiç kendine yakıştıramadı. Detoks kamplarına katılıyor, spor yapıyor, iyi besleniyor ve kendine çok iyi bakıyordu. Risk faktörleri olarak gösterilen risklerden sadece menapoza girmiş olması yerine oturuyordu... Meme ucundan gelen minicik kan lekesi ona depremi yaşatmış, kanser tanısı ise balyozu tam hayatının ortasına indirmişti. Önce sendeledi ama sonra silkelendi. Ameliyatlarını olup, sağlık ekibinin önerdiği tedavi çizelgesini aynen uyguladı. Bahtiyar, “Sanırım kanser hücreleri benim güçlü olduğumu görünce, gücendi ve geri çekildiler” diyor. Erzurum’da doğan Bahtiyar, İÜ. Basın Yayın mezunu. 1978 yılında evlendi, Bir çocuğu oldu. 2014 yılında meme kanserine yakalandı ve tedavisi halen devam ediyor.
Ayşenur Parlak
1986 yılında İzmir’de doğdu. 12 yaşındayken kemik kanseri nedeniyle eğitimine ara verdi. Daha sonra liseyi bitirip, Uluslararası İlişkiler eğitimi aldı. Nişanlıyken meme kanserine yakalandı. Bir ay içinde evlendi.
Bilgen Denktaş
1982 yılında Manisa’da doğdu. Lise mezunu. Bir hukuk bürosunda icra katibi olarak çalışan yazar, erken yaşta yapmış olduğu evliliğinden bir kız çocuk annesi.
Elif Bozkurt
1991 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Pazarlama okudu. Mesleğini değil de prova mankenliğini tercih etti. 22 yaşında meme kanseri olduğunu öğrendi. Tedavisi bitti, kontrolleri devam etmektedir.
Ayşe Durul Aslan
1980 yılında İstanbul’da doğdu. 6 yıl medya sektöründe çalıştı. 2002 yılında evlenip eşiyle birlikte sekiz yıl reklam fotoğrafçılığı işini yürüttü.2006 yılında kızı dünyaya geldi. 2011 yılında butik pastacılık ve parti organizasyonları yaptı. 2014 yılında meme kanserine yakalanan yazarın tedavisi sürüyor.
Filiz Uzunoğlu
1984 yılında Berlin’de doğdu. 2006 yılında evlenip Bursa’ya yerleşti. İstanbul’a taşınan yazar, 2013 yılında oğlu Deniz dünyaya gelince işten ayrıldı. 2014 yılında meme kanserine yakalandı ve tedavisi sürüyor.
Funda Değirmenci
1977 yılında İstanbul’da doğdu. Turizm İşletmeciliği okudu. 2001 yılında evlenerek Denizli’ye yerleşti. İki çocuk sahibi. 2013yılında kendi pastanelerinde işletmeci oldu. 2014 yılında meme kanseri teşhisi konuldu.
Pınar Akçe
1980 yılında Ankara’da doğdu. Türkçe Öğretmeni. Evlendi ve Ankara’ya atandı. 2007 yılında bir oğlu dünyaya geldi. 2014-2015 eğitim öğretim yılı boyunca konulan meme kanseri teşhisi dolayısı ile çalışmaya ara verdi.
Rabia Ö.
1988 yılında Antalya’da doğdu. Mühendis olan yazar halen mesleğinde yüksek lisans yapıyor. Gıda ve Tarım Bakanlığı’nda memur olarak çalışıyor. Evliliğinin ilk ayında meme kanseri ile tanıştı. Tedavisi bitti.
Rukiye Işık Doğdu
1988 yılında İzmir’de doğdu. İlk, orta, lise ve üniversite öğrenimini İzmir’de tamamladı. Özel bir firmada laborant olarak çalışırken 2011 yılında evlendi. 2013 yılında kızı dünyaya geldi. 6 ay sonra kanser teşhisi kondu.