Malatya, Nemrut, Aslantepe, Darende ve Steve Jobs!
.
Büyüleyici. Tek kelimeyle Nemrut için bunu söyleyebilirim. Ve Malatya dendiğinde artık aklıma ilk gelen kayısı olmayacak. Aslantepe, Darende, Sultansuyu diye saymaya başlayacağım. Malatya’ya ekonomi yazarları olarak çocuklarımızla birlikte davet edildik, organizasyonu Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen Ocakoğlu yaptı. Malatyalı olduğu için de yalnızca şehrin ekonomik boyutunu değil tarihi, turistik değerlerini kapsayan bir program yaptı bize. Ben daha önce Nemrut’a çıkmıştım ama bir kez daha Nemrut’u görmeye kim ‘hayır’ diyebilirdi? En öz ifadeyle, ‘Hiç görmediyseniz mutlaka görün.’
Malatya’nın içinde ve çevresinde gezip görülecek yerler çok. Ve ne yazık ki Malatya bu yönüyle bilinmiyor. Bilenler de yıllardır yaşanan ‘terör’ korkusu nedeniyle ‘Malatya’ya gezmeye gideyim’ demiyor.
Batı’dan bakıldığında Malatya’ya tarihi ve kültürel bir gezi yapmak hiç de cazip değil. Hatta ‘başka yer bulamadın mı?’ diyenler bile olabilir. Bunlar hep bilmemekten ve önyargılardan kaynaklanıyor. Ben ‘bunları silin kafanızdan’ diyeceğim. Yalnızca Nemrut için değil bölgedeki diğer güzellikleri, tarihi ve kültürel yerleri görmek için çoluk çocuk gezebileceğiniz bir yer Malatya ve çevresi. Bu gezide bana kızım Ela da eşlik etti. Bu arada Nemrut Adıyaman ve Malatya arasında bir çekişme söz konusu. Daha önce Adıyaman Kahta üzerinden çıkmıştım dağa, bu kez Malatya Pötürge üzerinden çıktık.
Sekizinci harika
Malatya Havaalanı’ndan çıktıktan sonra günbatımını yakalamaktı amacımız. Yol 98 kilometre. Ancak yol feci virajlı. Arkadaşlarımızla Nemrut’ta buluşacaktık. Hem onlar hem de biz ne yazık ki günbatımını dağın eteklerinde yakaladık. Şansımız dolunaya denk gelmekti. Bence Nemrut dolunayda da muhteşem ve büyüleyiciydi. Ekibin hemen hemen hepsi ilk kez Dolunay‘da Nemrut’a çıkıyordu. Peki ne var Nemrut’ta? Akılları zorlayan da bu. Kommagene Kralı Antiokhos Epiphanes’e ait muazzam bir Tümülüs ve tanrı heykelleri var. 2150 metre yükseklikte dağın tepesinde muhteşem bir manzaraya bakıyor heykeller. Dünyanın 8’inci harikası olarak kabul ediliyor Nemrut. Dünyanın bir başka yerinde olsa akın akın turist çeken bir yer olurdu. Şimdilik daha çok Japonların ilgisini çeken ve turizm yatırımına ihtiyaç duyulan bir yer. Sabah ya da akşam fark etmez Nemrut’a çıkacaksanız kalın giyecekler alın, spor, kaymayan bir ayakkabı giyin. Yanınıza su ve yiyecek almayı da ihmal etmeyin.
Büyüleyici adres
Malatya Kültür A.Ş Genel Müdürü Murat Nalçacı’nın yönlendirmeleriyle gezdik Malatya’da. Çalışkan ve empati yeteneği yüksek biri. Nalçaçı’nın organizasyonunu üstlendiği Kitap Fuarı’nı bu yıl 300 bin kişi gezmiş. Malatya’da Nemrut dışında diğer büyüleyici adres Aslantepe. Birçok Malatyalı dostun da bilmediği bir yer ne yazık ki. Bizlerden çok Japonların ilgisini çekiyor.
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine de aday
Aslantepe Höyüğü’nde 5000 yıllık bir saray bulunmuş. Malatya merkezden yarım saat uzaklıkta. 37 yıldır Orduzu-Aslantepe’de kazı yapılıyor. Kazılara 17 yıldır katılan İtalyan Francesca Balossi Restelli karşılıyor bizi. İki çocuğuyla birlikte yarı Türkçesiyle başlıyor konuşmaya. 8 yaşındaki kızı şalvarlı. Aslantepe bürokrasinin doğduğu geçmişi eski Hitit’e uzanan bir yer. Buradaki eserler Ankara ve Malatya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Dünyadaki ilk bronz kılıç da burada bulunmuş. Kalkolitik dönemden kalan kerpiç saraydaki bulgular yerleşik hayatın en eski izlerini taşıyor. Ziyaretimizin ardından güzel bir haber de geldi. Aslantepe’nin dünya kültür mirası listesine adaylık için UNESCO’ya başvuruda bulunulacak.
Battalgazi
Battalgazi eski Malatya’yı yaşatan bir yer. Battalgazi ÇEKÜL’ün kurucusu Metin Sözen sokağında evler restore edilmiş. Kervansaray ve Ulu Cami de burada. Battalgazi Sanat Sokağı örnek bir proje.
Sultansuyu
Malatya Sultansuyu Hara’sı TİGEM’e bağlı. 300’ün üzerinde at var. Türkiye’nin şampiyon atları burada yetişiyor. Safkan Arap atlarına büyük özenle bakılıyor. Şampiyon atları ve hara yaşamını burada görebilirsiniz.
Steve Jobs’un evi
Malatya turunda hiç bilmediğim yer Darende’ydi. Darende merkeze 1.5 saat uzaklıkta. Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Tohma Kanyonu’nun çevresini düzenlemiş. Cafeler ve restoranlar var kanyon çevresinde. İlçe’nin en çarpıcı yeri ise Somuncu Baba Külliyesi. Burası da çok güzel düzenlenmiş. Somuncu Baba’nın içindeki cami estetik açıdan mükemmel ve tertemiz. Modern bir atmosfer var, yalın. Malatya’da çoğu yerde tuvalet problemi vardı. Darende’de ise 5 yıldızlı otel tuvaletlerini aratmayacak bir tuvalet yaptırılmış. Ve ilginç bir not. Steve Jobs’un hayatını anlatan kitabı okuduysanız hatırlayacaksınız. Jobs’un üvey annesinin babasının memleketi Darende ilçesinin Aşudu Köyü. Bu köyün yeni adı Gürpınar. Darende’de Tohma’da rafting yapıp, külliyeyi gezip Balık Sofrası’nda da lezzetli Alabalık çeşitlerini tadabilirsiniz. Ben mısır ununda kiremitte pişmiş alabalık yedim. Nefisti.
İki lezzet durağı
Malatya’da Özka Tesisleri çok meşhur. Harika bir bahçesi var. Pony’lere çocuklarınızı bindirip, ayaklarınızı çimlere basıp Malatya’nın yöresel yemeklerinden kayısı kebabını burada yiyebilirsiniz. İşletmenin kurucuları Yeşim-Hasan Özhan da çok misafirperver. Bir diğer adres ise yine Beşkonaklar Malatya Mutfağı. Sahibi Umut Süzen aileden kalma eski Malatya evini yaşatıyor. Kiraz yaprağı sarması, ekşili köftesi ve sütlacını tavsiye ederim.