Gazete Vatan Logo

Maker kızlar kodlama öğrenip geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyor

Dünyanın önemli dijital endüstriyel şirketi General Electric (GE), yeni nesilleri dijital dönüşümle şekillenecek iş dünyasına hazırlamak için “Kızlar Kodluyor” programı altında 100 kız öğrenciye analitik beceri eğitimi verdi.

Maker kızlar kodlama öğrenip  geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyor

General Electric Türkiye, ülkemizde dijital dönüşümün hızlanması ve geleceğin kadın mühendislerinin yetişmesine katkı sağlanması hedefiyle Türkiye İnovasyon Merkezi’nde 25 kişilik 4 gruptan oluşan, 9-11 yaşları arasındaki avantajlı ve dezavantajlı toplam 100 kız öğrenciye, Robincode.org’un “Kızlar Kodluyor” programı altında temel programlama eğitimi sundu. ‘Kızlar Kodluyor’ adlı program kapsamında gerçekleştirilen iki saatlik eğitimler, Robincode bünyesindeki bilgisayar mühendisleri ve bilişim teknolojileri öğretmenlerinden oluşan eğitmen kadrosu tarafından verildi. Kız öğrenciler bilişim teknolojileri, internet güvenliği ve temel kodlama öğrenerek algoritma becerilerini geliştirdi. GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Canan M. Özsoy maker kızlarla ilgili sorularımızı yanıtları..

Neden kızlara maker hareketini ve kodlama öğretiyorsunuz? Kodlama öğrenen çocukların gelecekte ne gibi avantajları olacak?

Dünyada yeni inovasyon çağında makineler, büyük veri analizi ve insanların birbirine bağlı hale gelmesi küresel endüstriyi ve altyapıları değiştiriyor. İş yapma biçimleri ve yetkinlikler de değişim yaşıyor. İş dünyasının çalışanlardan beklentileri şekilleniyor. 5. Küresel GE İnovasyon Barometresi Araştırması’na göre, Yöneticiler, dijital devrimin işyerlerini daha güvenli hale getireceğine, çalışanlar açısından daha değerli roller yaratacağına inanıyor. Yöneticiler, sorun çözen ve yaratıcı çalışanlar aradığını söylüyor. “İş başvurusunda bulunan adaylarda aradığınız temel özellikler nelerdir?” sorusuna Türk yöneticilerin yüzde 62’si “sorun çözme becerisi” cevabını veriyor. Türk yöneticilerin yüzde 49’u adayda yaratıcılık aradığını, yüzde 47’si uzun vadeli bağlılık, yüzde 46’sı analitik beceri, yüzde 43’ü büyük resmi görebilmesini, yüzde 41’i ise girişimci ruh aradığını söylüyor. GE Türkiye olarak, buradan yola çıkarak, ‘Kızlar Kodluyor’ projesiyle ülkemizde dijital dönüşümün hızlanması ve geleceğin kadın mühendislerinin yetişmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü artık kadın ve erkekler eşit olarak bu yeni dönemde üretime birlikte katılabiliyor, işbirliği gerçekleştirebiliyor ve dünyanın neresinde olursa olsun istihdam sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

MİNECRAFT OYNAYIP KODLAMA ÖĞRENDİLER

Haberin Devamı

Öğrenciler nerelerden geldi nasıl seçildi?

Bu programı, kodlama konusunda projeler yürüten Robincode.org adlı Sivil Toplum Kuruluşu ile işbirliğinde gerçekleştirdik. Katılımcı olan okullar ise hem devlet okulu hem de özel okullar arasında oldu. Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu, Pendik Merkez İmam Hatip Ortaokulu, Pendik Ömer Öztop Anadolu İmam Hatip Lisesi, Orhangazi Ortaokulu, Şule Yüksel Şenler Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Doğan Koleji, Burçak Eyüboğlu Ortaokulu, Çamlıca Ortaokulu, Koç Özel Ortaokulu, Ulus Özel Musevi Okulları’ndan kızlar projeye katıldı.

Kızlar Minecraft oynayarak kodlama öğrenmişler..

Evet, iki saatlik eğitimde; öğrencilerin oyun oynamak yerine oynadıkları oyunlarla aslında teknoloji üretebildiklerini ve bilgisayar programlama/kodlama yapabileceklerini göstererek bir farkındalık yaratmaya odaklandık. Küresel Code.org’un Türkiye temsilcisi Robincode.org, eğitim müfredatı kapsamında ünlü oyun Minecraft üzerinden bir eğitim verdi. Bu programda kendi oyunlarını yazarak, yarattıkları nesneleri hareket ettirme, ilerletme gibi komutları yazarak basit kodlamayı öğrendiler.

Haberin Devamı

HER BİRİNDE FARLI BİR HEYECAN VE MERAK VAR

Bu proje süresince sizi şaşırtan geleceğin Steve Jobs’u olacak kızlarla karşılaştınız mı?

Kız öğrencilere baktığımda da her birinde farlı bir heyecan ve merak gördüm. Çocuklarla sohbet ettiğimde, bir kız öğrenci “Kamptan önce ileride ne olacağıma karar verememiştim. Ancak kodlama eğitimi sonrasında bilgisayar mühendisi olmaya karar verdim” dedi. Umarım ki ileride bu kız öğrenci, Türkiye’nin adının duyuracak önemli bir inovasyona imza atar.

İNOVASYON KÜLTÜRÜ DAHA HIZLI GELİŞMELİ

Türkiye’nin ve -dünyanın- geleceği maker hareketi mi olacak? Bunun için Türkiye’nin ne yapması lazım?

Türkiye’nin gelişmesi, rekabet gücünü artırması ve ilerlemesi için yerel inovasyon kültürünün, girişimcilik ekosisteminin ve yerel üretimin desteklenmesinin büyük önem taşıdığına inanıyorum. Bu noktada ise endüstriyel internet, yani sanayinin dijitalleşmesi önemli bir oyun değiştirici konumunda. Dünyada yeni inovasyon çağında makineler, büyük veri analizi ve insanların birbirine bağlı hale gelmesi küresel endüstriyi ve altyapıları değiştiriyor. Ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak projelerde iş dünyasının rolünün önemli olduğuna inanıyorum. Gençlerimizin gelişimine, ülkemizin geleceğine yapılan her yatırımı sevindirici buluyorum.

Haberin Devamı

Maker kızlar kodlama öğrenip  geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyor
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Canan M. Özsoy.