Gazete Vatan Logo

Lego da silahlanma yarışına katıldı!

Lego’nun silahlanma yarışı İngiltere’de tartışma konusu oldu. İstatistiklere göre Lego setlerinin yüzde 30’u silah...

Lego da silahlanma yarışına katıldı!

Dijital dünyada çocukların ilgisini çekmek için oyuncakla-rında kullandığı silahların sayısını artıran ve çeşit yelpazesini genişleten Lego’nun, giderek daha da saldırganlaştığı belirtildi. Yeni Zelanda’daki Canterbury Üniversitesi’nden araştırmacılar, oyuncakların giderek daha saldırganlaştığını, yapı bloklarının arasında daha sık silahların yer aldığını ve temalı setlerde de silahlara daha çok yer verildiğini ifade etti. Araştırmayı yürüten Christoph Bartneck, “Lego’nun oyuncakları eskisi kadar masum değil. Ürünlerdeki şiddet, oyunu zenginleştirmenin çok ötesine geçti” diye konuştu.

Yüzde 30’u silah

Danimarka kökenli Lego 1949 yılında başladığı oyuncak üretimi macerasına, 1978 yılında kılıçlar ve baltalarla silahları da ekledi. Yapılan bir araştırma, silahların ürün kataloglarında düzenli olarak yer aldığını ve şu anda Lego setlerinin yüzde 30’unu oluşturduğunu ortaya koydu. Lego kataloglarının 1973 ve 2015 yılları arasındaki değişimini de inceleyen araştırma sonucunda, tüm sayfaların yüzde 40’ını şiddet içeren davranışların kapladığı görüldü. Çocukların yaratıcılık ve zekasını geliştirdiği de söylenen legolar, üzerlerindeki girinti ve çıkıntılar sayesinde birbirine kolayca kenetlenebilen, çeşitli renklerdeki yapı parçalarından oluşuyor.

Haberin Devamı

Şiddet içeren ve çağrıştıran oyuncakların daha çok risk içerdiğini söyleyen Bartneck, “Çocuğun psikolojisi açısından ölme ve öldürme kavramlarını normalleştiren, silah başta olmak üzere çocuklar üzerinde kötü etki bırakabilecek ve şiddet unsuru taşıyan oyuncaklardan uzak durulması gerekir” dedi. Sağlıklı oyuncak seçimi kadar çocukların gelişimine uygun oyuncakların da önemine değinen Prof. Bartneck, çocukların yaşına göre oyuncak tercih edilmesi gerektiğini vurgularken, yaş gurubuna göre seçilen oyuncakların, çocukların fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimini destekleyeceğini söyledi. “Doğru oyuncaklar çocuğunuzun odaklanma, konsantrasyon, parça bütün ve şekil zemin ilişkisi becerilerini geliştirirken matematiksel düşünme ve problem çözme becerilerinin de artmasını sağlar. Hafızayı geliştiren oyun ve oyuncaklar ile çocuğunuzun bilgiyi kopya etme, transfer etme ve uzun-kısa süreli hafıza becerisini geliştirir. Ayrıca müzikli oyuncaklarda hayal gücünü artırır.”

Haberin Devamı

Lego da silahlanma yarışına katıldı

Nasıl oyuncak seçelim

Anne-babaların bir bölümü çocukları şiddet eğilimli olmasın diye silah, tabanca benzeri oyuncakları almayı sürekli reddederler. Oysa ki, silah gibi oyuncakları çocukla sık buluşturmak kadar almayı sürekli reddetmek de sakıncalıdır. Çünkü reddederek, aslında çocuğun saldırganlığı kamçılanmaktadır. Eğer tamamen yasaklanırsa çocuk sopayı, çatalı, kaşığı silah olarak kullanabilir.