Kültür başkentine Ramazan geldi
İstanbul, iftar sonrası kültür ve sanat etkinlikleriyle bu yıl da şenlenecek
Birçok medeniyete başkentlik yapan İstanbul, iftar sonrası kültür ve sanat etkinlikleriyle
bu yıl da şenlenecek. Birbirinden güzel konser, tiyatro oyunu, gösteri, şiir dinletileri
ve sohbetlerle renklenecek alanlarda bu yaz Ramazan da başka olacak...
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın da girişimleriyle, her yıl Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen Ramazan Etkinlikleri’nin bu yılki yeni adresi Beyazıt Meydanı oldu. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği işbirliğiyle hayata geçirilen ve “Ramazan İstanbul” adı altında bir ay boyunca düzenlenecek etkinlikler kapsamında, konserden sohbet toplantılarına kadar onlarca farklı seçenek bulunuyor. Her yıl Sultanahmet Camii’nde kurulan ‘’Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’’ ile Ramazan stantları da Beyazıt’a taşındı. Ramazan boyunca, her gün sabah saat 11.00’den, akşam 24.00’e kadar ziyaretçilere açık olacak olan Fuar, Beyazıt Meydanı’nda kurulan 2500 metrekarelik kapalı alanda yaklaşık 200 yayınevinin katılımıyla okuyucu ile buluşuyor. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da kitap dostlarını unutmayan yayınevleri, yüzde 20 ila yüzde 50 oranlarında indirimli satışlar başlıyor. Ramazan ayında Eminönü’nde
5 bin ve Anıtpark’ta bin 500 kişilik iftar çadırı kuruldu. Ayrıca belediyenin aşevinden, günlük 2 bin 500 kişiye sıcak yemek ulaştırılmaya devam edilecek. Beyazıt ve Sultanahmet Meydanı arasındaki Divan Yolu Caddesi’nde ise animatörler çeşitli gösteriler sunmaya devam edecek.
Ramazan’da Caz
Bu yıl Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzesi bahçesi “Ramazan’da Caz” konserleri ile şenlenecek. Müslüman caz sanatçılarını İstanbul’da buluşturan etkinlik, bugün Arkeoloji Müzesi bahçesindeki Anouar Brahem (Tunus) konseriyle başlayacak. Etkinlik 31 Ağustos’a kadar devam edecek.
İşte Ramazan ayı caz konserleri programı:
* 14 Ağustos Cumartesi: Anouar Brahem Quartet / Arkeoloji Müzesi
* 17 Ağustos Salı: Ahmad Jamal Quartet / Topkapı Sarayı
* 18 Ağustos Çarşamba: Dhaffer Youssef Quartet / Arkeoloji Müzesi
* 20 Ağustos Cuma: Dede Efendi Ensemble Münip Utandı / Arkeoloji Müzesi
* 21 Ağustos Cumartesi: İlhan Erşahin & İstanbul Sessions / Arkeoloji Müzesi
* 24 Ağustos Salı: Abdullah İbrahim Trio / Topkapı Sarayı
* 26 Ağustos Perşembe: Aydın Esen Group / Arkeoloji Müzesi
* 31 Ağustos Salı: Kudsi Ergüner Ensemble İslam Blues / Topkapı Sarayı
Taksim Gezi Parkı
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile düzenleyeceği geleneksel Ramazan eğlencelerini çağdaş tatlarla buluşturan Avrupa Kültür Başkenti Ramazan Şenlikleri Taksim Gezi Parkı’nda başladı. Ramazan ayı boyunca ücretsiz izlenebilecek ve 9 Eylül’de sona erecek olan etkinliklerde, Türkiye’nin yetiştirdiği önde gelen sanatçı ve gruplar, “Ramazan Eğlenceleri” geleneği çerçevesinde İstanbullularla buluşacak. Şenlikler kapsamında, Karagöz, Orta Oyunu, Meddah, Kukla gibi geleneksel Türk Tiyatrosu’nun örneklerinin yanı sıra, çeşitli konserler, kanto, sihirbazlık gösterileri ve tiyatro gösterileri ile çok özel Ramazan eğlenceleri İstanbulluları bekliyor. Ramazan ayı boyunca devam edecek şenlikte sahne alacak bazı sanatçılar ve topluluklar şöyle: Zihni Göktay, Erol Günaydın-Rasim Öztekin, Mahşer-i Cümbüş, Hüsnü Şenlendirici, Muammer Ketencoğlu, Nurhan Damcıoğlu, Ahmet Özhan, Ünver Oral (Karagöz), Semaver Kumpanya, Sermet Erkin, Rauf Altıntak (Meddah), Kent Orkestrası (Türk Sanat Müziği Saz Heyeti), Kolektif İstanbul-Selim Sesler, Ramazan Fasıl Heyeti. Ramazan Şenlikleri programı her akşam saat 21.00’de başlıyor.
Eyüp-Feshane
Ramazan ayı boyunca Eyüp’te yaklaşık 6 bin kişiye iftar yemeği verilecek. Cülus Yolu’nda Kuran-ı Kerim dinlenecek, Osmanlı şerbeti içilecek, iftar sonrası teravih namazı Eyüp Sultan Camisi’nde kılınıyor. Haliç Kıyısı’na kurulacak Tarihi Osmanlı Evleri’nde, geleneksel yemek kültürünü yansıtan stantlar, çocuklar için eğlenceli etkinlikler, mini lunapark, çay bahçeleri ve açık hava sineması yer alıyor. Belediye ramazan ayı süresince Türk Sineması’nda önemli yer edinmiş filmleri gösterime sunuluyor. Tasavvuf müziği eşliğinde konserler tertip edilecek, ilahiler dinlenilecek, çocuklar için Hacivat-Karagöz, jonglör, kukla, sihirbazlık, ateş yutan adam, uzun adam gibi gösteriler düzenleniyor. Etkinliklere katılacak gruplar ve sanatçılar şöyle: Halimiz Ahvalimiz Grubu, Erkan Mutlu, İbrahim Sadri-Yücel Arzen, Orhan Hakalmaz, Ömer Karaoğlu, Sami Savni, Uğur Işılak.
Üsküdar
Üsküdar Belediyesi, yine Ramazan etkinliklerini Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriyor. Etkinliklerde, Geleneksel Türk Tiyatrosu Karagöz, orta oyunu, meddah, çocuk etkinlikleri, jonglör, illüzyonist, müzikal kuklalar, pandomim ve cambaz, tasavvuf, halk müziği ve Türk sanat müziği konserleri, çeşitli sohbetler, tiyatro ve sinema gösterimleri, folklorik gösteriler, sıra gecesi ve yöresel halk oyunları, Üsküdar Kitap Sokağı etkinliği, bilgi yarışması, İstanbul Oyuncak Müzesi Sergisi, ikindi sohbetleri ve Üsküdar tarihinin canlandırıldığı faaliyetler yapılmaya devam edecek. Etkinliklerde Beşir Ayvazoğlu, Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, Dursun Ali Erzincanlı, Necati Şaşmaz, Ömer Döngeloğlu, Yavuz Bahadıroğlu ve Nevzat Tarhan gibi isimlerin bulunduğu Ramazan sohbetleri de devam ediyor.
Gaziosmanpaşa
Gaziosmanpaşa, ramazan ayı boyunca iftar öncesi ve sonrası tasavvuf musikisi, geleneksel tiyatro gösterileri, sohbet programları ve teravih sonrası etkinliklere ev sahipliği yapıyor. İlçede 11 ayrı mahallede iftar sofraları kuruluyor. Ramazan ayı boyunca her gün Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin bahçesinde özellikle çocuklara yönelik tiyatro gösterileri, meddah, Karagöz-Hacivat, şişme oyun parkları, halk oyunları, masal şovlar, kukla gösterileri ve orta oyunları sahneleniyor. Ayrıca konserler ve şiir dinletileri de Ramazan’a ayrı bir eğlence katmaya devam ediyor. Kadın sohbet programları, 18-25 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde birbirinden değerli isimleri Gaziosmanpaşalı kadınlarla buluşturmaya devam edecek.
Büyükçekmece
Büyükçekmece’de bu yıl 10 bin kişilik iftar sofraları kuruldu. Geleneksel olarak her yıl Kervansaray’da gerçekleştirilen ‘’Ramazan Eğlenceleri’’, bu yıl Kordon boyu Aqua Marin Su Oyunları Parkı yanında yapılıyor. Ramazan ayının geleneksel içeceği olan şerbet, Küçükçekmece’de teravih namazı sonrası belirlenecek bir camide dağıtılıyor.
Bağcılar
Bağcılar Belediyesi bu yıl Ramazan ayı etkinliklerini Molla Gürani Parkı yanındaki 24 bin metrekarelik alanda gerçekleştiriyor. Bu alana 2 bin 500 kişilik iftar ve etkinlik çadırı kuruldu. Her akşam bir işadamının sponsorluğunda verilecek iftar yemeklerinin ardından, çadırda kültür-sanat etkinlikleri düzenleniyor. Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, çadırda gerçekleştirilecek konferanslara konuşmacı olarak katılacak. Erkan Mutlu, Sinan Yılmaz, Mustafa Küçük konser verecek. Etkinlik alanına 100 adet stant ve kitap fuarı kuruldu.
Tuzla-Beykoz
Tuzla Belediyesi, Ramazan ayı boyunca ilçede bulunan 17 mahallede iftar verecek. Belediye, ayrıca 2 bin aileye gıda yardımında bulunuyor. Ramazan etkinliklerini sahil tören alanında düzenleniyor. Etkinliklerde, çocuk tiyatroları, Hacivat-Karagöz oyunu, meddah ve birçok sürpriz eğlence gösteriliyor. Beykoz Belediyesi, her akşam farklı bir mahallede ve mekanda ‘’sokak iftarları’’ uygulamasını gerçekleştirecek. Yine Ramazan ayı içerisinde tarihi Beykoz Çayırı’nda 10 bin kişi iftarını yer sofrasında açıyor.
Kadıköy ve Sancaktepe
Kadıköy Belediyesi, bu yıl çadır kurmayacak. Sancaktepe’de Ramazan ayı boyunca ilçenin bütün mahallerinde ve kültür merkezleri olmak üzere toplam 24 noktada Ramazan etkinlikleri düzenleniyor. Etkinliklerde küçükler için Karagöz, orta oyunu, Nasrettin Hoca, İbiş, Keloğlan ve illüzyon gösterisi sunulacak, büyüklere de tasavvuf musikisi ve semazen gösterileri yapılıyor. Etkinliklerin dışında düzenlenecek olan konferanslarda Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, Ömer Döngeloğlu, Mustafa Karataş ve Mehmet Emin Ay gibi isimler Sancaktepeli vatandaşlarla buluşacak.