Gazete Vatan Logo

Kredinizi erken kapatırsanız ceza mı ödeyeceksiniz?

Konut kredisini erken kapama cezası nedir? Uygulama nasıl?

Kredinizi erken kapatırsanız ceza mı ödeyeceksiniz?

Bir konut sahibi olmak için, kredi çekerseniz, banka size ihtiyacınız olan parayı söz konusu evi ipotek etme şartıyla verir ve sonrasında sizden bu parayı faiziyle tahsil eder.
Banka verdiği paraya karşılık her ay belli bir faiz koyarak tahsil ettiği paradan kazanç sağlar.
Eski tüketici kanununa göre eğer tüketici, krediyi geri ödeme aşamasında kararını değiştirip kalan ödemeyi peşin olarak kapatmak isterse, bankanın kazanacağı faiz kaybolacağından erken ödenen tutarın % 2’si kadar yaptırım uygulanıyordu ancak bu ceza yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle değiştirildi.
6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 28 Mayıs 2014 tarihinden sonra bankalar geri adım attı. ‘Dosya masrafı, yeniden yapılandırma’ gibi birçok kalemde bankalara bedel ödeyen tüketicilerin büyük tepkisini çeken, kredinin zamanından önce ödenmesi halinde erken ödeme cezası da alan bankalar yeni kredi sözleşmelerinde yasanın öngördüğü azami orana uymak zorunda kaldı.
Erken Ödeme Tazminatı hakkında Tüsoder Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu'ndan bilgi aldık. Aydın Ağaoğlu Milliyetemlak'a yaptığı açıklamada "28 Mayıs’ta yürürlüğe giren 6502 sayılı yeni Tüketici Kanunu konut kredisi kullanacak tüketiciler lehine hükümler getirdi.
Yeni Kanunun 37. maddesi faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebileceğini öngörüyor.
Kredinizi erken kapatırsanız ceza mı ödeyeceksiniz
Ancak, Erken Ödeme Tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde azami yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemeyeceğini de belirtiyor. Kredi sözleşmesinde Erken Ödeme Tazminatı belirtilmemişse banka bu bedeli talep edemiyor. Daha önce kalan vade ne olursa olsun bu oran % 2 olarak uygulanıyordu." dedi.
Ağaoğlu, "Kanunen bankaların her erken ödenen taksitte yukarıda belirtilen erken ödeme tazminatını alma hakkı vardır.
Ne var ki, faiz oranlarının değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilememekte, borçlu tüketici dilediği anda kalan anapara borcunu ödeyerek her hangi bir cezai şarta maruz kalmadan kredisini kapatabilmektedir.
28 Mayıs'tan Önce Kredi Kullananlar Dikkat!
Yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 28 Mayıs 2014 tarihinden önce konut kredisi kullanmış tüketiciler sözleşmelerinde belirtilmiş olması şartıyla kredilerini erken kapatmaları halinde erken kapama bedeli olarak % 2 Erken Kapama Bedeli ödemeyi sürdürecek, ancak Dosya Masrafı, Yapılandırma Bedeli, İpotek Fek Ücreti gibi banka tarafından belgelendirilemeyen bedellerin iadesini talep edebileceklerdir.
Ayrıca 28 Mayıs’tan önce bağıtlanmış sözleşmelere dair konut kredilerinin erken kapatılması nedeniyle ödenmiş "% 2 Erken Ödeme Bedeli"nin iadesi de mümkün görülmemektedir.” dedi.
Bengü Öner - Milliyet

Haberin Devamı