Kredi notu nasıl yükseltilir?
Kredi notunuzu yükseltmek istiyorsanız aradığınız her şey bu haberde.
Kredi notunun bankaların kredi değerlendirme ölçütlerinde daha fazla ön plana çıkması ve KKB’nin findeks’i kurması sonucunda kredi notunun önemi daha iyi anlaşıldı.
Hesapkurdu'nun haberine göre; kredi notu düşük olduğu için bankalar ile finansal çalışma yapamayan kişiler ise kredi notunu nasıl yükseltecekleri konusunda araştırma yapmaya başladı. Bu yazımızda kredi notunuzu yükseltmek için neler yapmanız gerektiğini anlatacağız.
1- Ödeme güçlüğü çekiyorsanız borçlarınızı yapılandırın
Öncelikle eğer aksayan ödemeleriniz varsa bunları düzeltmelisiniz. Ödemelerinizde aksama olduğu sürece kredi notunuz yükselmeyecek, aksine düşecektir.
Aşağıda belirteceğimiz yöntemleri kredi notunuz çok düşmeden, yani ödemelerinizi çok fazla geciktirmeden yapmalısınız. Aksi durumda bankalar taleplerinizi ödeme düzeninizin iyi olmamasından dolayı olumsuz sonuçlandırabilir.
Aylık kredi ödemelerinizi bütçenize göre yapılandırın
Aylık olarak ödemelerinizi bütçenize göre ayarlamalısınız. Eğer aylık bütçenizi aşmasından dolayı kredi ödemelerinizi zamanında yapamıyorsanız, kredilerinizin vadesini uzatmalısınız. Toplamda ödeyeceğiniz kredi tutar artacak ama aylık ödeme tutarınız düşecektir. Bu sayede aylık ödemelerinizi düzenli olarak yapabilir ve kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.
Borçlarınızı tek bir kredide birleştirebilirsiniz
Birden fazla kredi borcunuz varsa, aylık ödemeler zorlayabilir ya da ödeme tarihleri ile gelir tarihleriniz uymadığı için ödemeleriniz gecikebilir. Bu durumda tüm kredilerinizi tek bir kredide birleştirerek tek bir yere, tek tarihte ödeme yapabilir, vadenizi uzatarak aylık ödemelerinizi düşürebilirsiniz.
İpotekli vererek kredi limitinizi yükseltebilirsiniz
Eğer ipotek olarak verebileceğiniz bir gayrimenkulünüz varsa kredi limitinizi gayrimenkulün değerinin %50’sine kadar çıkartabilirsiniz. Bu sayede kredi/kredi kartı ve diğer borçlarınızı bir bankaya 36 ay vade ile toplayabilirsiniz. Tabii ihtiyaç kredisine göre ipotekli ihtiyaç kredisinin ek olarak masrafları mevcut. Bunlar, ekspertiz masrafı 500 TL-600 TL ve ipotek masrafları 200 TL -300 TL olmak üzeri yaklaşık 800 TL ihtiyaç kredisine göre ek bir masrafınız olacaktır.
Ödemelerinizi bir gün dahi olsa geciktirmemelisiniz
Kredi ödemelerinde bir gün bile gecikme, kredi notunuzu azda olsa olumsuz anlamda etkilemektedir. Bundan dolayı ödemelerinizi zamanın yapmanız gereklidir. Bu tür kısa vadeli gecikmeler genellikle gelir tarihiniz ile kredi ödeme tarihinin uyuşmamasından kaynaklandığı için kredi ödeme tarihlerini gelir tarihinize göre yapılandırmalısınız.
2- Kredilerinizin takibe düşmesi durumunda izlenecek yollar
Eğer kredileriniz idari takibe veya diğer ismi ile kanuni takibe düştüyse, öncelikle takip durumunda olan borçlarınızı kapatmalısınız. Açıkta olan takibinizi kapatmadığınız sürece kredi notunuz yükselmez ve herhangi bir finansal işlem yapamazsınız.
Takibe düşmüş kredinizi kapatmak için öncelikle kredinizin takibe düştüğü banka ile görüşerek yapılandırma talep etmelisiniz. Zaten bu süreçte banka veya yetkilendirdiği avukat takibe düşmüş kredilerinizin yapılandırılması için sizinle muhakkak görüşecektir. Bu görüşmelerde pazarlıklar geçerli olduğu için, kesinlikle pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. Özellikle faiz indirimi ve taksitlendirme talebinde bulunun. Bu sayede takibe düşmüş borcunuzdan bütçenize uygun bir şekilde faiz indirimi ile kurtulabilirsiniz.
Yapılandırma işleminde vadeyi uzatmaya özen gösteri
Bankalar krediler takibe düşmeden önce veya düştükten sonra kredi taksitlendirme önerisi ile gelebilir veya siz bu şekilde bir talepte bulunabilirsiniz. Taksitlendirme süreçleri ise tamamen pazarlığa açıktır. Bundan dolayı bütçenize uygun bir şekilde taksitlendirme yapılması konusunda ısrar etmenizin faydası olacaktır. Eğer istekleriniz makul ise bankaların çoğunluğu yardımcı olacaktır.
Bankalar kredilerinin takibe düşmesini istemiyor
Sanılanın aksine bankalar kredinin geç ödenmesini veya takibe düşmesini istemiyor. İstememesinin nedeni, fazla batık oranı ve riskli kredinin varlığının finansal piyasada bankaya olan güvenin azalmasına neden olmasıdır. Öte yandan takibe düşen kredileri geri almak çok uzun ve zor olduğu için bankalar açısından bir yerde zarar kalemi olmaktadır. Bundan dolayı kredileriniz takibe düşmeden önce bankalar ile görüşerek size uygun bir ödeme planı ile yardımcı olmalarını istemelisiniz. Bankaların çoğunluğu bu tarz durumlarda vade uzatılması gibi seçenekler ile yardımcı olmaktadır. Kredinizi takibe düşmeden önce yapılandırmanız kredi notunuz açısından gerçek anlamda önem arz etmektedir.
3- Kredi takibini kapattıktan sonra izlenecek olan yollar
Krediniz takibe düştükten sonra borcunuzu kapatsanız dahi, kredi notunuz çok düşük olacağından dolayı bankalar için halen riskli alanda olacaksınız. Sanılanın aksine bankalar ile tekrar düzenli olarak çalışmanız başlamadan kredi notunuz yükselmeyecek. Bundan dolayı tekrar bankalar ile aktif çalışmanızı başlatmanız gereklidir. Bunun için izlenecek yollar;
Düşük limitlide olsa da bir kredi kartı alın
Takibe düşmüş kredinizi kapattıktan sonra bir kredi kartı edinmeye çalışın. Bankalar doğal olarak kredi kartı talebinizi ret edebilir ama maaş aldığınız bankalar öncelik vererek bir kart talebinde bulunun. Eğer olumsuz olursa bazı banklarda kart limitiniz kadar nakit parayı hesabınız tutmanız şartı ile kredi kartı verebiliyor. Bu ve benzeri yolları izleyerek bir kredi kartı edinmeye çalışın.
Otomatik ödeme talimatları ile çalışma başlatın
Kredi notuna çok fazla etkisi olmasa da banka hesapları ve otomatik ödeme talimatları ile bankalar ile çalışmalarınızı tekrardan aktif hale getirebilir ve bankada olan güveninizi arttırabilirsiniz. Bu sayede finansal ürünleri almanız daha kolaylaşacaktır.