Konut Konferansı'nda ne konuşuldu?
İnşaat ve Konut Konferansı'nda hangi konular tartışıldı?
İnşaat ve Konut Konferansı, bugün gerçekleşti. Eventuum tarafından düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı Marriott Hotel Asia’da sektörün önemli isimlerine ev sahipliği yaptı.
Toplantıda önemli konuşmacılar, inşaat sektörünü ve gayrimenkul seyrini değerlendirdi. 2015 yılı beklentilerinin de paylaşıldığı toplantıda "Balon var mı? yok mu?" konusu da gündemdeydi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu, Sinpaş GYO, Özyurtlar Şirketler Grubu, Aydoğan Group, Ege Yapı Group gibi 200’e yakın firmanın katıldığı konferansta sektörün iç yüzüne ayna tutuldu.
Konferansın açılış konuşmasını İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım yaptı. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015 yılının inşaat ve gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacağını söyledi. Büyümenin 2015’in ilk ve ikinci çeyreğinde net olarak görülmesini bekleyen Durbakayım, inşaat sektörünün önemli bir istihdam kaynağı olduğunu ve 2015'te 500 bin konut satışı beklediklerini kaydetti.
Durbakayım 2015’te sektörü ve üreticileri destekleyecek yasal düzenlemelerin çıkması yönünde umut beslediklerini söyleyerek açıklamasına şöyle devam etti: “Tüketici yasası çıktı ancak bunun yanında üreticiyi de destekleyen/koruyan düzenlemeler bekliyoruz. Tüketici daima bizlerin velinimeti olmuştur. Tüketiciye ürünü satarken gösterdiği ilgi ve alakayı satış sonrası da gösterebilen ürününün arkasında duran firmalar daima kazanmıştır. Sektördeki çürük elmaların verdiği zararlar, tüm sektöre mal edilmeye çalışmamalı.
Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı,sektörümüzü etkileyecek kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet gibi iki ana konumuz var. Gerek sektörümüzün gerekse diğer endüstrilerin fokuslanacağı bölgeler kendiliğinden ortaya çıkıyor. İki yıl öncesini hatırlarsak Körfez Bölgesi’ni de dikkate alan bir pazarlama stratejimiz yokken mütekabiliyet yasası ile ortaya çıkan fırsatı iyi değerlendirdik. Ağaoğlu olarak 2 yılda 2 milyon dolarlık yabancıya gayrimenkul satışı ile ülkemize döviz girdisi sağladık.” dedi.
Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer ise sektörün Türkiye ekonomisindeki yerini yaptığı konuşmada anlattı. İstanbul'un marka şehir olma seyrine de değinen Gacemer, gayrimenkul ortaklıklarının sektöre katkısından da bahsetti.
İnşaat sektörünün, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ettiğini belirten EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı , “Konut üretimindeki hızlı büyüme, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü ve Körfez Projesi gibi uluslararası alanda ses getiren projeler ile önemli bir büyüme ivmesi yakalayan inşaat sektörü önümüzdeki birkaç yıl içinde de Türkiye’nin etkinliği yüksek sektörü olacak’’ dedi.
Versam Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eren de konuşmasında "balon " iddialarının gerçek payı olduğunun altını çizdi. Hakan Eren TÜİK verileriyle hazırladığı konuşmasında Türkiye'de 2 milyonu aşan konut stoğu olduğunu ifade etti.
Hakan Eren, yabancı yatırımcıdan korkulmaması gerektiğini çünkü yapılan yatırımın yine ülkede kalacağını anlatarak konuşmasını noktaladı.
Hakan Eren'den hemen sonra konuşmacı olarak kürsüye çıkan Özyurtlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, "balon" iddialarına kesinlikle karşı çıktığını dile getirdi. 2014'ün çok verimli geçtiğini ve 2015'ten de aynı performansı beklediklerini ifade eden Tamer Özyurt, hızlı büyüyen bölgelerde yatırımı yönlendiren önemli etmenlere dikkat çekti.
NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur da konuşmasında dünyada uluslararası inşaat firmasının olmadığını belirterek başladı. Timur, markalaşmak için Ulaşılabilir Lüks ve Aşk Markası olmanın önemli olduğunu ifade etti.
Reidin Avrupa İş Geliştirme Müdürü Mete Varas, reidin verileriyle gayrimenkul piyasasındaki durumu anlattı.
Bengü Öner - Milliyet