Komşuköy Çiftliği dünyaya model oldu
Beykoz’da yer alan Komşuköy Çiftliği, Farmville gibi oturduğunuz yerden sebze-meyve yetiştirmenize imkan tanıyor. Dünyaya model olarak tanıtılan çiftliğin kurucularından Özden Akyıldız’la konuştuk.
Özden Akyıldız ve iki ortağı, Oğulcan Atay ve Uğur Akyıldız’ın 2014’te kurduğu, Beykoz Cumhuriyetköy’de yer alan, “Komşuköy”de kendi sebze meyvenizi kimyasalsız, GDO’suz, istediğiniz kadar yetiştirmeniz mümkün. Dahası bunu oturduğunuz yerden, ofisinizden yapıyorsunuz. Akyıldız, haziran sonunda Monocle Dergisi’nin Berlin’de gerçekleşen “Quality of Life” başlıklı, konferansına rol model olarak katıldı. Komşuköy’ü dünyaya model olarak tanıttı.
Berlin’deki konferansın detaylarını alabilir miyiz?
30 Haziran’da, Monocle dergisinin davetine katıldık. Dergi, şehir insanının yaşam kalitesini yükseltmek üzerine bir çizgiye sahip. Konferansta sağlıklı gelir modeli üzerine bir panelde yer aldım. Diğer insanlarla şehir, sağlıklı beslenme ve tarımcılığı nasıl bütünleştiririz üzerine fikir alışverişinde bulunduk.
Dünyada sizi bir ilk olarak gösteriyorlar öyle değil mi?
Bu formatta bir iş modeli geliştiren ilk projeyiz. Üyelerimize diledikleri an buraya gelmeleri opsiyonunu tanıyoruz. Hasat edildiği gün ürünleri adreslerine teslim ediyoruz. Yetişkin ve çocuklar için atölyelerimiz oluyor; tereyağı nasıl yapılır, turşu nasıl kurulur şeklinde. Köyü olmayanların köyü burası.
Peki anlattıklarınız nasıl karşılandı?
Çiftçilerle şehirli insanı direkt bir araya getirdiğimiz için kendi alanımızda konferansın gözbebeğiydik. Dünyanın farklı kentlerinde Komşuköy modelini nasıl geliştiririz ona başladık. Yurtdışından da talep var. İleriki yıllarda Londra veya Berlin’de de olacağız.
Çiftliğin 2014’ten bu yana 500 üyesi oldu
Ürünlerin manav ve marketlerden farklılıkları nedir?
Hiçbir kimyasal kullanılmıyor. Permakültüre yakın bir duruşumuz var. Ayrıca çiftçi ürünü yetiştirir, aracı onu satın alır, halden markete ya da pazara gider. Bizdeki ürün ise sabah toplanır, kutulanır ve aynı gün eve teslim edilir. Aradaki en temel fark budur.
Sistem nasıl işliyor?
Üyeler önce sanal tarlalarına ve 14 sıra ekim hakkına sahip oluyor. Hasat sonrasında ise direkt şoförler evlere teslim ediyor ürünleri. Tüm bu sürece online olarak hakim olabiliyor üyelerimiz.
Kaç üyeniz var? Ücretler nedir?
Maksi ve mini üyelik paketlerimiz var. Makside 14, minide 10 sıra hakkınız var. Yıllık üyelik maksi paket 3850 TL, mini paket 2800 TL. Aylık mini ise 440 TL. 2014’ten bu yana 500’e yakın üyemiz oldu. Gülben Ergen, Çağatay Ulusoy ve Ayhan Sicimoğlu geçmişte üye olan ünlülerden bazılarıydı.
Dış görünüşe her zaman aldanmayın
Sebze-meyve alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Doğadaki tüm canlılar içgüdüsel olarak kendini zehirleyecek gıdalardan koruyor. Örneğin bir kurt, içinde ona zarar verecek kimyasal olan gıdadan uzak durur. Dolayısıyla aldığınız elmayı kurt yemekten sakınıyorsa bence siz de ondan uzak durun. Şehir insanı, eğer bir rokanın yapraklarında delikler varsa onu bozuk sanıyor ve tercihini parıl parıl parlayanından yana kullanıyor. Ancak dış görünüşe aldanmayın. Tarladaki böcekler o rokayı yemeye değer bulmadığı için onun yapraklarında delikler yok. Bizim ürünlerimizde karınca, örümcek hatta yeşilliklerin arasında sümüklü böcekler oluyor. Onlar kimyasalsız tarım yaptığımızın garantisi.