Gazete Vatan Logo

KEY alacaksanız dikkat!

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ile ilgili bugün yeni bir sürece girildi.

2008 yılından beri gayrimenkul sektörünün gündemini meşgul eden Konut Edindirme Yardımı (KEY) ile ilgili bugün yeni bir sürece girildi. Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleriyle ilgili yeni hak sahipleri listesi Resmi Gazete’nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Peki nedir bu KEY? Kısa adı KEY olan Konut Edindirme Yardımı ile ilgili süreçler ne zaman başladı? KEY ödemelerine ne zaman başlandı? KEY hak sahipleri ne yapacak? KEY listelerinde ismi olmayanlar ne yapacak? Emlakrotası'nın haberine göre işte bütün bu soruların cevapları…

KEY nedir?

Kısaca “KEY” olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı uygulamasıyla ilgili ilk adımlar, 1986 yılında Turgut Özal’ın başbakanlığı zamanında atılmaya başlandı. Bu yıl çıkarılan yasaya göre çalışanların ücretlerinden belli bir oranda para kesilmesi ve toplanan bu paraların Konut Edindirme Fonu’na devredilip çalışanların emekliliklerinde kolayca ev sahibi olması amaçlanmıştır. Söz konusu yasa 1987 Yılında yürürlüğe girmiş, 1995 yılında ise yürürlükten kaldırılmıştır. Fonda biriken paralar tasarruf teşvik fonuna devredilmiştir. 2008 yılı itibariyle bu fonda biriken paraların geri ödenmesi kararlaştırılmıştır.

Haberin Devamı

KEY süreci nasıl yürüdü?

İnternet ansiklopedisi Wikipedia.com’da yer akan “Konut Edindirme Yardımı” başlıklı içeriğe göre Konut Edindirme Yardımı, 11 Aralık 1986 tarihli ve 3320 sayılı Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun ile uygulamaya konulmuş olup, KEY paraları, 3320 sayılı Kanunun 1. maddesinde belirtilen kişiler (aylıklarını 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununa göre almakta olan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kuruluşlarda çalışanlara ve T.C. Emekli Sandığından emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı almakta olanlar, 10 veya 10'dan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan işçiler, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile aynı Kanunun geçici 20 nci maddesine tabi ve 23 Ocak 1968 tarihli ve 991 sayılı Kanuna göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlanmış olanlar) için, çalıştıkları kurumlar tarafından Türkiye Emlak Kredi Bankası’nda (eski Emlakbank) Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adına açılmış olan hesaba yatırılmıştır. KEY tahsilatı, 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında yapılmıştır. 1987 yılında yardım miktarı 3 bin 500 TL ile 16 bin TL arsında iken bitim tarihi olan 1995 yılında bu miktarlar 17 bin 500 TL ile 80 bin TL arasında değişmekteydi.

Haberin Devamı

KEY ne zaman yürürlükten kalktı?

26 Kasım 1999 tarihli ve 588 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 3320 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmış ve KEY hesabı karşılığı olarak, hesapta bulunan toplam miktar değerinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine ait gayrimenkullerin, Emlak Konut Anonim Şirketine ayni sermaye olarak devredilmesi suretiyle Bankadaki KEY hesabı kapatılmıştır.

Haberin Devamı

KEY nasıl tasfiye edildi?

KEY hesabı karşılığında ayni sermaye konulan Emlak Konut Anonim Şirketinin dönüşümü sonucunda kurulacak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığından KEY hak sahiplerine hisse senedi verilmesi suretiyle KEY hak sahiplerinin alacaklarının itfası amaçlanmıştır. Ancak, 588 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili mevzuat (2/5/2000 tarihli ve 2000/575 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 19/10/2000 ve 23/3/2001 tarihli tebliğler) ile oluşturulan, hak sahiplerine hisse senedi verilmesi suretiyle hak sahiplerinin alacaklarının itfası sistemi aradan geçen yıllara rağmen sonuçlanamamıştır.

KEY ne zaman ödenmeye başlandı?

2008 yılı itibariyle bu fonda biriken paraların geri ödenmesi kararlaştırılmıştır. 5664 Sayılı Konut Edindirme Yardımı (KEY) Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun ve 14.08.2007 tarih 26613 (Asıl) Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik Hükümlerine göre ödemelere başlanmıştır. Bu dönemde yapılan açıklamada hak sahiplerine 1 YTL ile 1391 YTL arasında ödeme yapılacağı bildirilmişti.

Haberin Devamı

KEY ödemeleri nasıl yapılıyor?

KEY ödemelerinde hak sahibi olduğunu düşünen vatandaşlar öncelikle www.keyodemeleri.com internet sitesinden listede adlarının bulunup bulunmadığını kontrol ediyorlar. Listede ismini bulan KEY hak saipleri, TC Kimlik Numarası ile birlikte T.C. Ziraat Bankası’nın herhangi bir şubesine giderek KEY ödemelerini alabilmek için başvuruda bulunuyor.

KEY ödemelerine nasıl itiraz ediliyor?

KEY ödemesinden yararlanamayanlar ya da bedeli az bulanlar ise, başvurularından itibaren iki ay içinde, emekli oldukları devlet kurumlarına itiraz dilekçesi verecekler. Verilen dilekçenin sonucuna göre de KEY ödemelerini alabilecekler.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hak sahibi olup da parasını almayan vatandaşların alacağı için zamanaşımı süreci ise 5 yıl. Bu süreden sonra söz konusu meblağ Hazina’ye irad kaydedilecek.