Gazete Vatan Logo

KDV artışı, insafa getirecek mi?

Şimdi gözler arsa sahiplerinde

KDV artışının ardından gözler arsa sahiplerinde. Firmalar, “Maliyeti düşüremeyiz, vergiyle oynayamayız. Arsa sahipleri geri adım atmazsa işler yürümez” diyor.

İnşaat sektörü, KDV artışının ardından mevcut stokların satışını sürdürürken, bugün için rafta beklettikleri yeni yatırımların akıbeti için de endişeli. Yeni ruhsat alımının bu yıl geçen yıla göre yarı yarıya düşeceğini kaydeden Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, “İnşaat sektöründe kar marjı yüzde 15-20’lerde, satış fiyatına yüzde 17 vergi eklendiğinde ise kâr marjı hiç kalmamış demektir. Arsa sahiplerinin beklentilerini biraz geriye atması lazım, yeni dönemde arsa sahipleri geri adım atmadıkça işler yürümeyecek” dedi. Anadolu Yakası’nda bir proje için arsa sahibi ile el sıkıştıklarını, fizibilitesi ve tasarımı hazırken son anda KDV’deki değişiklik nedeniyle projeyi askıya aldıklarını belirten Kodal, “Vergi yükü bindiğinde projenin karlılığı düşüyordu. KDV’deki değişiklikle firmaların önemli bir kısmı yeni proje yatırımına girme projesini erteledi ancak önemli bir kısmı da bizde olduğu gibi her şeyi hazır olduğu halde son anda vazgeçmek zorunda kaldı” dedi.

Taraflar için yeni bir dönem

KDV’nin yükselmesinin müteahhit firmaları ile arsa sahibi firmalar arasında yeni bir dönemi de başlatacağını belirten Lisanslı Değerlemeciler Birliği Başkanı Neşecan Çekici ise, “İnşaat firmaları, maliyetlerini düşüremeyecek, vergiyle de oynayamayacak, arsa paylarının önceden olduğu gibi yüksek oranda olmaması gerekecek ki proje gerçekleştirilebilsin. Arsa sahipleriyle kat karşılığı anlaşıldığında arsa sahipleri daha makul paylar isteyebilmeli. KDV sadece geliştiricinin sorunu değil. Rantta da sıkıntılarda da ortak olunmalı” diye konuştu.

Projelerin çapı küçülecek

GYODER’de Etkinlik ve Eğitimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya da yeni KDV kanununun getirdiklerini henüz hissedememekle beraber süreç içinde arsa sahiplerinin beklentilerini bir miktar aşağıya çekmek zorunda kalacaklarını kaydetti. Proje sayısının yanı sıra büyüklüklerinde de azalma görülecek olmasının bunda etkili olacağını belirten Gökkaya, “Müşteri portföyü de azalacağı için daha küçük çaplı projeler gündeme gelecek. Arsa sahipleri geri adım atmazsa bu projelerin de gerçekleştirilmesi mümkün olmayacak. Arsa rayiçlerinin İstanbul’da metrekarede 500 ile 1000 lira aralığında olduğu yerlere yönelim olacak, metrekaresi 1000 liranın üzerindeki yerlerde ise 10 proje üretiliyorsa bu sayı 3’e 4’e inecek. Var olan projeleri yürütebilmek için arsa sahiplerinin destek olması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ümraniye ve gelişme aksları talep görebilir

Arsa sahiplerinin bugün için isteklerinden geri adım atma eğilimde olmadığını gözlemlediğini belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Özyazıcı, “Arsalarını bugün daha kıymetli gördükleri için bugün için böyle bir eğilim var. Ancak arsa sahipleri böyle giderse arz-talep dengesinin bozulduğunu gördüklerinde bu tutumlarından vazgeçmek durumunda kalacak. Bunun tam olarak farkına varmaları 1 yılı bulacaktır” dedi. Yazıcı, İstanbulda arsa rayiçlerinin metrekarede 500 ile 1000 lira aralığında olduğu yerlerin genellikle şehrin gelişmekte olan akslarında yer aldığını, şehir merkezinde ise Ümraniye’nin bu alanların başında geldiğini belirtti. İnşaatçıların da bu bölgede proje üretmeye yöneleceğini vurgulayan Yazıcı, “Arsa sahipleri burada durumdan istifade ederek başta yüksek kat karşılıkları isteyebilir ancak firmaların buna ikna olması çok güç. Geri adım atacaklardır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı