Katma değer sağlayan yatırımlar desteklenmeli
Türkiye markasına ve ülke ekonomisi için önemli katma değerler sağlayan sektörlere yapılan yatırımlar artmalı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayına yönelik "Hanehalkı İşgücü İstatistikleri"ni açıkladı.TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik oranı 2014 yılı Aralık döneminde 3 milyon 145 bin işsiz kişi sayısı ile 10,9’a ulaştı. Kamuoyuna sunulan veriler ile ilgili açıklama yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, işsizliğin azaltılması bağlamında Türkiye markasına ve ülke ekonomisi için önemli katma değerler sağlayan sektörlere yapılan yatırımların artması gerektiğine dikkat çekti. Dumankaya sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye, ekonomisi, kültürü, sosyal yapısı gibi özellikleri sayesinde gerek yakın coğrafyasında gerekse dünyada gün geçtikçe önem arz ediyor ve etrafına güven veriyor. Bu bağlamda Türkiye markasının yükselişini göz ardı etmemek oldukça mühim. İşsizlikte dâhil olmak üzere, Türkiye’nin tüm ekonomik meselelerinin Türkiye markasına ve ülke ekonomisi için önemli katma değerler sağlayan sektörlere yapılan yatırımlar ile çözülebileceğine inanıyorum.”
“TÜİK’in açıkladığı verilere göre Aralık ayı işsizlik oranı yüzde 10,09. Bu oran son dört yılın en yüksek değeri niteliğinde. Düşük büyüme oranları ile doğru orantılı olarak işsizlik verilerinde ortaya çıkan bu yükselişi önlemek için uzun vadeli istihdam ve yatırım planlarının gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada ülke ekonomisi için değer ortaya çıkaran sektörlere yapılan sağlıklı yatırım ve destekler ile işsizlik oranları düşürülebilinir. Örneğin, ekonomimizin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörüne yapılan her yatırım, aynı oranda istihdamı da etkiliyor. İstihdama önemli katkılar yapan sektörümüzde yaşanan olumlu bir gelişme, yan sektörlerde de kendini gösteriyor.”
“Genç nüfus ekonomik üretime dâhil edilmeli”
“Türkiye’nin genç nüfusu ve nitelikli iş gücünün ekonomik değer üretimine sağlıklı bir şekilde dâhil edilmesi için toplumun her kesimine önemli görevler düşüyor. Endüstriden üniversiteye, devletten sivil kuruluşlara kadar tüm kurumlar var olan sektörler için artı değer üretebilecek inovatif uygulamaları desteklemeli. İşsizliğin artmasının önemli nedenlerinden biri gibi gözüken büyük genç nüfus da yine dinamizmi ve işgücünün doğru yönlendirilmesi ile bizzat işsizlik oranların azaltılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Bu anlamda genç nüfusun ekonomik üretime dâhil edilmeli. Gerek teşvik gerekse yatırım politikaları ile desteklenen bir Türkiye markası, sadece kendi ekonomisi için değil, bulunduğu coğrafya için de değer oluşturacaktır.”