Karikatür krizi kimine dert kimine rant getirdi
Mekke Cola'nın satışı patladı, Danimarka pastasının adı değişti
Danimarka'da bir gazetede Hz. Muhammed'in kari katürleriyle başlayan kriz devam ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki müslüman ülkelerde ardı arkası kesilmeyen gösteriler, Iran ve İsrail'in başlattığı karikatür yarışmaları, Trabzon'da öldürülen rahip... Tüm bu olaylar şiddetini arttırarak devam ederken karikatür krizinin başından bugüne kadar dünyada nelere yol açtığına bir göz attık... Özellikle de büyük eylemlerin arasında gözden kaçan gelişmelere...
İTALYAN BAKAN TİŞÖRT GİYİYOR
İtalya Reform Bakanı Roberto Calderoli geçen hafta, üzerinde îslam dünyasını rahatsız eden bir karikatürün basılı olduğu tişörtü giymeye başlayacağını söylemesi gergin ortamı daha da ateşledi, îşin kötüsü dediğini yapü ve giydi de. Calderoli bununla da yetinmedi ve yaptığı bir açıklamada barışçıl bir eylem olarak karikatürleri isteyen herkese hediye edebileceğini de açıklayınca istifa etmek zorunda kaldı.
ALMAN KARİKATÜRÜ TUZ BİBER OLDU
Alman " Tagesspiegel" gazetesi karikatüristi Klaus Stuttmann, İranlı futbolcularla ilgili çizdiği bir karikatürden dolayı tehditler almaya başladı. Stuttmann, bellerinde dinamitler sanlı bulunan 4 İranlı futbolcu ve yanlarında duran 4 silahlı Alman askeri çizmiş ve karikatürün üzerine de "Ordunun neden Dünya Şampiyonası sırasında görev yapması gerekir" başlığı atmıştı. Bu karikatürün yayınlanmasından sonra Stuttmann'ın, özellikle Avrupa dışından çok sayıda e-posta ve telefon yoluyla İran halkını aşağıladığı gerekçesiyle ölüm tehditleri aldığı, bu nedenle evinden başka bir yerde gizlendiği bildirildi.
MEKKE COLA'YA TALEP ARTTI
arikatürlerin yayınlanmasının ardından 'helal' içecek olarak tanıtılan Mekke Cola'nın satışları 3'e katlandı. Şirketin CEO'su Tevfik Matluti, 'Müslümanlar tepkisini Mekke Cola'ya yönelerek gösterdi. Başta Malezya ve diğer Güney Asya ülkelerinde aylık 500 bin kutu olan talep 1,5 milyona çıktı. İnsanlar çılgınlar gibi Mekke (Mecca) Cola alıyor" diyor.
KARİKATÜRİSTİ BULANA 510 MİLYON RUPİ
Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde hac işlerinden sorumlu Müslüman Devlet Bakanı Muhammed Yakub Kureyşi, Hz. Muhammed'in karikatürlerini çizenlerden herhangi birinin kellesine 510 milyon rupi (yaklaşık 15 milyon YTL) ödül koydu.
HZ. MUHAMMED'İN GÜLLERİ KAPIŞ KAPIŞ!
İran'dan karikatürlere karşı değişik bir tepki daha! Ülkedeki pastaneler, ünlü 'Danimarka pastası'nın adını değiştirerek belki de bu konuda en ilginç protestoya imza atü. Yeni adıyla 'Hz. Muhammed'in Gülleri' yani Danimarka pastaları, Danimarka mallarını boykot kapsamına da alınmadı.
DANİMARKA'DAKİ SÎTELER 'HACK'LENİYOR
Danimarka'nın internet siteleri hacklenmeye devam ediyor. Bir gün içinde 470 saldın olduğunu söyleyen uzmanlar, saldırıların özellikle Ortadoğu ülkeleri ve Pakistan'dan yöneltildiğini belirtti. 'Hack'lenen sitelere İslam'ı öven, Peygamber 'e hakaret eden karikatürleri kınayan sözler yazılıyor.
ÇİZER İSKOÇ BASININDA
Olay karikatürlerin çizerlerinden Kurt VVestergaard, "pişman olmadığım" belirtti. İskoçya'nm Herald gazetesine konuşan VVestergaad, karikatürlerin tepkilere neden olacağını önceden tahmin etmediğini de söyledi. Amacı ise düşünce ve basın özgürlüğünde çifte standart uygulamasını protesto etmek.
ABD'DE TİŞÖRT MODASI
İtalyan Bakan'ın giydiği tişörtün ardından ABD'de karikatürlerin basılı olduğu tişörtler satılmaya başladı. Muhafazakârlıklarıyla tanınan Metrospy adlı şirket tarafından üretilen tişörtler, internet üzerinden ülke içinde 18.99, yurt dışına da 28.99 dolara satılıyor. Şirket yetkilileri ilk gün 120 sipariş aldıklarını belirttiler.
İSRAİL'DEN KARŞI ATAK
İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlere İran'ın Yahudi soykırımı karikatür yarışmasıyla cevap vermesinin ar dından, "İsrail Anti-Semitik Karikatür Yarışması" açıldı. Yarışmayı başlatan İsrailli karikatürist Amitai Sandy, "Müslümanların şiddet içeren protestolanyla İran'ın yarışmasından esinlendiğini ve ifade özgürlüğünün sınırlarını test etmek istediğini" söyledi.
RÜŞDİ'NİN FETVASI SONSUZA DEK GEÇERLİ
Salman Rüşdi, karikatür kriziyle mi yoksa gerçekten hiç unutulmadığı için mi yeniden gündemde? İran Şehitler ve Gaziler Vakfı, geçen hafta yaptığı açıklamada İslam devrimi lideri Ayetullah Humeyni'nin İngiliz yazar Salman Rüşdi hakkında, yazarın 'Şeytan Ayetleri' adlı kitabından dolayı verdiği ölüm fetvasının "sonsuza kadar geçerli" olduğunu bildirdi. Ayrıca bildiride, "İslam'a karşı çıkan şahısları, büyük şeytan Amerika'nın bozuk ve hasta düşünceleri yetiştiriyor" ifadelerine de yer verildi.
PAKİSTAN'DAN 25 BİN DOLAR
Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde bulunan Muhabat Han Camii'nin vaizi Muhammed Yusuf Kureyşi, Danimarka gazetesinde yayımlanan karikatürleri çizeni öldürene ödül olarak 25 bin dolar ve bir otomobil veriyor.