Gazete Vatan Logo

Kahve bahane sohbet şahane

Osmanlı’nın eski semt kahvehaneleri kafe kültürüne direnerek günümüze kadar ulaştı

Keyifli sohbetlerin yapıldığı kahvehaneler sadece erkeklerin değil kadınların da uğrak yeri. Bulundukları semtlerle özdeşleşen mekanların tercih edilme nedeni ise müşterilerine sundukları lezzetli çayların yanı sıra nostaljik ve sıcak atmosferleri. İşte İstanbul’un dört bir yanına konumlanan kahvehanelerden en çok tercih edilenler...



Kuledibi Gündoğdu Kahvesi


Galata Kulesi’nin dibinde, meydanı boydan boya gören ve 1920’den beri hizmet veren tarihi kahvehanede her yaştan insanı görmeniz mümkün. Modanın kalbi olarak anılmayan başlayan Galata’da konumlanan mekan özellikle hafta sonları tıklım tıklım oluyor. Akşamları ışıl ışıl olan Galata Meydanı’nda sonbaharın en güzel vakitlerini çayınızı burada yudumlayarak geçirebilirsiniz. Her çeşit içeceğin bulunduğu mekanda tost, hamburger gibi atıştırmalık çeşitleri de bulmanız mümkün. Fotoğrafçı, modacı ve turistlerle karşılaşacağınız kahve size huzurlu bir ortam sunuyor. Venedik mimarisinin en güzel hissedildiği Galata’ya uğradıysanız eğer, açıkhavada Gündoğdu’da bol köpüklü Türk kahvesi içmeden dönmeyin.



Bebek Kahve


Bebek sahildeki bu mütevazı kahve, sabahın erken saatlerinden 21.30’a kadar açık. İş adamlarından ev hanımlarına, öğrencilerden gazetecilere, politikacılardan şovmenlere kadar pek çok ünlü ismi ağırlıyor. Manzaraya karşı günün tadını çıkarmak isteyen ünlü müdavimleri arasında Cem Yılmaz, Hülya Avşar, Nurgül Yeşilçay, Çetin Tekindor, Cem Özer geliyor. Günün her saati tavla ve kahkaha sesleri duymak mümkün. Mekanın üst katında dilerseniz müzik de size eşlik ediyor. Müthiş Boğaz manzarasına karşı tavla, okey, kağıt oyunları ve satranç oynanabiliyor. Bunun yanı sıra sabahın erken saatleri olmasına rağmen spor kıyafeti ve makyajıyla buraya gelen kadınlara da rastlamak mümkün. Mekan, kablosuz internet olanağı da sunuyor.



Mandabatmaz Kahvesi



İstanbul’da Türk kahvesi içebileceğiniz en iyi adreslerden biri Mandabatmaz. Beyoğlu’nda Galatasaray Lisesi’ni geçtikten sonra Tünel’e giden yolun sağ tarafında kalan kahve, plastik tabureleri ve masaları ile size samimi bir ortam yaratıyor. 1967’den bu yana aynı mekan ve sokakta damakları mest eden Mandabatmaz’da boş tabure bulmak çoğu zaman imkansız. Osmanlı döneminde yasaklanan kahvenin şifreli adı olarak bilinen “Mandabatmaz” kelimesi mekanın adı için ilham kaynağı olmuş. Müdavimleri üniversite öğrencileri ve Taksim’e yolu düşenler... Uygun fiyatı ve demleme çayının lezzetini de es geçmemek lazım. Kahvehane size sadece sohbet ortamı sunduğundan buraya yalnız gelecekseniz, yanınıza okuyacak bir şeyler almayı unutmayın. Beyoğlu’nda konumlandığı için her tarzdan insanı burada görmeniz mümkün ama gelir seviyesi yüksek insanların uğrak yeri değil. Mandabatmaz’da Beyoğlu’nun ruhunu solurken enfes Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz.



Çorlulu Ali Paşa Medresesi


İstanbul’un en eski kahvelerinden biri olan Çorlulu Ali Paşa Medresesi Beyazıt’ın kalabalığından, gürültüsünden alabildiğine uzak, çay ve nargile keyfinin birleştiği bir mekan. Emekliler, çevre esnafı ve turistler müdavimler arasında. Her çeşit nargile bulabilirsiniz. Mekanda halı - kilim tamiri de yapılıyor. Medrese saat 07.00’den gece 02.00’ye kadar açık. Okul dönemlerinde üniversite öğrencilerini ders notlarını burada biribiriyle paylaşırken görebilirsiniz. Sultan Ahmet’i Çemberlitaş’a bağlayan yolun üzerinde bulunan kahvede şadırvanların üzerine yayılıp günün en keyifli anlarını demli çaylarınızdan yudumlayıp geçirebilirsiniz. Etnik bir havası olduğundan turistlerin de ilgisini çok fazla çekiyor. Mekanda genellikle sanat müziği çalınıyor. İstanbul kahvelerinin genel özelliği burada da kendini gösteriyor, yemeğinizi kendiniz getirebilirsiniz.



Pier Loti


Pierre Loti tepesi, Eyüp’ün en önemli mekanlarından biri. Özellikle Tarihi Yarımada’yı keşfe çıkan yabancı turistlerin ve kültür turuna çıkan İstanbullular’ın keyif yeri. Pierre Loti, adını Türk dostu olarak bilinen Fransız yazar, asıl adı Julien Viaud olan Pierre Loti’den alıyor. Yerli yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlayan kahvede sabah kahvaltınızı çıtır simitlerle yapıp yorgunluk çaylarınızı muhteşem Haliç manzarası eşliğinde içebilirsiniz. Tüm Haliç ve çevresini kuşbakışı gören bu tarihi mekana teleferik ile de çıkabilirsiniz. Pier Loti iki kattan ve geniş bir terastan oluşuyor. Kahve olarak en çeşitli mönü buraya ait. Pier Loti’de aperatifler, pastane çeşitleri, taze sıkılmış meyve suları, dondurma, mantı, gözleme, tost, hamburger gibi yiyecek çeşitleri var. Ramazan ayı nedeniyle Eyüp Sultan ve çevresini ziyaret edenler Pier Loti’de manzaraya karşı çayları yudumlamayı unutmuyor.



Firuzağa Kahvesi


Mekan Cihangir Kahvehanesi olarak da biliniyor. Firuzağa Camii’nin altında bulunan kahve 60 yıldan fazla Cihangir halkına hizmet veriyor. Müşteriler içeride oturmayı pek tercih etmiyor. Müdavimleri bahar ve yaz aylarında daha çok kahvenin bahçesinde oturuyor. Sabah 05.30’da açılan mekana, namazdan çıkan cemaatle, işe erken giden Cihangirliler uğrayıp sabah çaylarını içiyor. Gece 24.00’te kapanıyor. Yanınızda yiyecek ile gidebileceğiniz kahvenin seyyar yemek satıcıları da oldukça meşhur. Müdavimleri arasında tiyatrocular, gazeteciler, karikatüristler ve sinemacılar ağırlıkta. Cihangir’in orta yerinde konumlanan mekanda sinemacıları biribirleriyle iş görüşürken görebilirsiniz. Kahvede çeşitli bitki çayları da bulunuyor.



Çınaraltı



Çengelköy Çınaraltı Kahvesi adını gölgesinde kurulduğu 780 yıllık tarihi çınar ağacından alıyor. Kahvenin yanında Hamdullah Paşa Camii bulunuyor. Sahildeki kahve 1968’den bu yana açık. Sabah 07.00’de çay servisi başlıyor, gece 24.00’e kadar sürüyor. Çınaraltı Kahvesi Çengelköy’le özdeşleşen mekanlardan biri ancak İstanbul’un farklı ilçelerinden müşterileri de çekiyor. Müşterileri arasında ünlülere de rastlayabilirsiniz, soluklanmak için enfes manzarasına karşı çayını yudumlayanlara da... Yanınızda yiyeceğinizi getirebiliyorsunuz. Kahvaltı, menemen, tost çeşitleri bulunuyor. Ramazanda ışıl ışıl camileri buradan izlemek oldukça keyifli. Özellikle pazar günleri boş yer bulmak neredeyse imkansız. Çay, Türk kahvesi, meyve çayları, neskafe, ayran ve kola satılıyor. Çınaraltı Kahve, Süper Baba ve Çınaraltı dizilerine ev sahipliği yapmış bir mekan.





Haberin Devamı