Kahramanların GBT’Sİ çıktı!
BURAK KARA / bkara@gazetevatan.com
'Volkan Yücel'in yazdığı 'Kahramanın Yolculuğu' adlı kitap 2000’li yıllarda hayatımıza giren suç dizilerinin erkek kahramanlarının karakterlerini analiz ediyor. Kitap bu kahramanları neden sevdiğimiz ve izlediğimiz sorusuna da cevap veriyor. Kurtlar Vadisi’nden, Behzat Ç.’ye birçok karakterin şifrelerini çözüyor.
DİZİ KAHRAMANLARININ GBT'Sİ!
Volkan Yücel'in Bilgi Üniversitesi Yayınları'ndan çıkan "Kahramanın Yolculuğu" kitabı, 2000’li yıllarla birlikte seyretmeye başladığımız yerli dizi ve filmleri ele alıyor. Kurtlar Vadisi’nden Deli Yürek’e, Ezel’den Behzat Ç.’ye, suçlu-kahraman ilişkisini yeniden değerlendiriyor.
BEHZAT Ç.
Gezi ruhunu konsolide eden son kahraman
Behzat en anti-kahraman kahramandır. Kahramanın genel bir ahlak timsali olması gerekirken Behzat, kişisel hayatında fahişelerle olan, alkole yenik düşen, kadınlarla ilişkilerinde hep başarısız olan bir kahramandır. Sadece mesleki etiğe dikkat edebilir ve doğal gerçekçilik etkisi yüksektir ve seyirci de yaramaz delikanlı etkisi uyandırabilmiştir. Gezi Hareketi sırası ve sonrası toplumsal duyarlılıkları kendisinde konsolide etmeyi başarmıştır. Yerel folklorü ve İstanbul-dışı bir şehri ikonolojik unsurlarla kullanabilmiştir. Hikayesi büyüdüğünde daha derin ve ulusal odaklarla çarpışması gerekir.
EZEL
Çakma Monte Kristo Kontu
En romantik kahramandır. Polat gibi o da kılık değiştirmiştir. Polat ülkesinin intikamı peşindeyken, Ezel sevgilisinin ve arkadaşlarının attığı kazığın acısını çıkarmak ister. En temel mitolojik kahraman hikayelerinden olan Monte Kristo Kontu’yla benzerlik taşımaktadır. İntikam almak için zengin olmuş, güçlenmiş ve yenilmez hale gelmiştir. Rehber’i Ramiz onu bir şövalye ruhuyla yetiştirirse de, onu ölüme gönderir. Bu açıdan kötü bir rehberdir.
YUSUF MİROĞLU
Çatlı'ya gönderme Susurluk'a tepki
Genç, bıçkın ve gözü karadır. Düşmanlarının kızlarına aşık olur. Asker hayatından kalma bağlantıları yüzünden zaman içinde ülke olaylarının içine çekilir. Susurluk Kazası’na bir tepki gibi görünmektedir. Bazı kaynaklar onun Abdullah Çatlı’dan esinlendiğini belirtmektedir.
POLAT ALEMDAR
Yıldız Savaşları'ndaki Luke'un kader ortağı
Polat en yüksek seviyede askeri talim ve eğitim almış askeri bir ajandır. 2000 krizinden sonrasında ortaya çıktığı için, çözülmesi gerektiğine inandığı pek çok ulusal sorun var. Diğer karakterlerden farklı olarak ilk kılık değiştiren kurtarıcı dizi kahramanı.
Yıldız Savaşları serisindeki Luke gibi o da babasıyla savaşır.
BORAN GENCO
Batı tipi aydınlanma prototipi
Boran, Kürt sorunun nispeten dindiği bir dönemde Doğu’da uygulanması gerekli bir Batı tipi aydınlanma prototipidir. Gençtir, yakışıklıdır, çok güçlü ve zengindir. Boran’ın temel görevi Batı’da aldığı eğitimi kendi topraklarına taşımak, bir Batılı kızla olabilmek ve yörede toprak reformu yaparak töreyi feshetmektir. Bir aile içi kahraman olan Boran dizinin sonunda kendi ağalığı fesheder.
SÜLEYMAN ÇAKIR
Ülkücü gençliğin idolü
Kurtlar Vadisi öyle uzun bir yapımdır ki kimi karakterler dizi içinde kaybedilmiş, hikayeleri nihayetlenmemiştir. Çakır asla bunlardan birisi değildir. Sadece kendisi için çalışan bir sokak çocuğudur. Onun hikayesi Scarface’deki Tony Montana karakteriyle benzerlik gösterir. Kardeşini korumak takıntısı ve kimseye güvenmemek alışkanlığı yüzünden Polat’la bile kavga eder. Konsey’dekileri öldürdükçe erkek yasaları gereği uzattığı eli herkesin öperek ona biat etmesini ister. Eşini pek önemsemez ve çılgın-komik tutumlarıyla öyküdeki gerilimi azaltır. Özellikle ülkücü gençlik için yeri doldurulmaz bir karakterdir.
İSKENDER BÜYÜK
Ergenekon’un ‘büyük abisi’
Kurtlar Vadisi’ne sonradan eklenen İskender eski bir kahramandır. Tüm birlikte çalıştığı insanları harcadığı ya da öldürdüğü için yalnızdır. Hayatı boyunca değişik uluslararası güç odaklarınca kullanılmış, gerçek tarafını bulamamıştır. Ergenekon Davaları sürecinde kimi politik ve istihbarati çağrışımlarla gerçek ve kurgunun en çok karışmasına neden olan karakterdir. Özal’ı öldürmüştür.
BARAN
Kendisini insanlığa feda eden mesih
Umutsuz aşkının verdiği ıstırapla kendi yasalarının peşinden giden Baran kocamış bir kahramandır. Ama gene de bir işlev yerine getirmek ister. Türk sinemasının ve de toplumunun yıprandığı yıllarda hapishanede kendisini ve erkekliğini korumuş bir karakterdir ve dışarı çıkıp gereken dersi gereken kişilere verir. Baran için dostluk en değer verdiği şeydir. Finaldeki göğe yükselişi, kendisini insanlığa feda eden bir mesih görünümündedir.
ALİ OSMAN
Kendini feda eden baba
Kabadayılığa tövbe eden Ali Osman, kayıp oğlunu kurtarmaya girişir. Batıl inançlara, kadere ve erkeklik ahlakına inanır. Yaşlılığı, erkeklik için bir lanet olarak görmektedir. Oğlunu kötü adamdan kurtarmak için erkekliğin son ödevini (ölüm) yerine getirmek ister. Kendisini feda eden bir babadır.