İşte göğsümüzü kabartan devşirme milliler
Devşirme sporcular Ay-Yıldızlı formayla ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil ediyor. Berlin’deki Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda kazandıkları madalyalar da bunun kanıtı. İşte Jak Ali Harvey’den, Ramil Guliyev’e şampiyon atletlerimiz...
11.08.2018 - 20:58 |
Azeri Guliyev
Berlin’de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden Azerbaycan asıllı Ramil Guliyev, 200 metre erkeklerde Avrupa şampiyonu olarak adını tarihe yazdırdı. 2011 yılında Türk pasaportu alan ve 2013’den itibaren Türkiye’de yaşamaya başlayan Azerbaycan asıllı Türk atlet, milli forma altında geçtiğimiz yıl Dünya şampiyonu oldu. Guliyev, “Türkiye’de atletizme büyük destek var. Bence yabancı bir sporcu Türkiye adına yarışacaksa, Türkçe öğrenmeli, burada yaşamalı, bu kültürü yaşamalı. Ama yabancı gelip sadece yarışıp gidiyorsa bu biraz reklama giriyor ve garip oluyor. Bu da ülke için iyi bir şey.”
Kübalı Escobar
İsmini değiştirmeyen ender sporculardan olan Escobar aslında Kübalı. Berlin’de koşulan 400 metre engelli yarışında 47,92’lik zamanlamasıyla gümüşe uzandı. Fenerbahçe’nin lisanslı sporcusu olan Escobar beş yıl önce Türk vatandaşı oldu, Küba’da yaşadığı zor günleri Türkiye’de geride bıraktığını söyleyen milli atlet, “Türkiye bana kucak açtı ben de madalyalarla karşılığını veriyorum” diyor. Türkçe öğrenen Escobar, kursüde okumak için İstiklal Marşı’nı da ezbere biliyor. İstanbul’da yalnız antrenman yapan milli atlet, İtalya’daki antrenörü Massimo Matrone’nin kendisine çalışma programını e-mail yoluyla gönderiyor Escobar’da bu program doğrultusunda günde 6 saat antrenman yapıyor. “Ben artık bir Türk’üm, armam Ay-Yıldız!” diyen milli atlet, Türkiye’ye gelmesinde Küba’da bulunan Atatürk büstünün de rolü olduğunu söylüyor, “Çocukluğumda hep Atatürk’ün olduğu yerde oyunlar oynardım. Atatürk’e karşı o zamandan sempatim vardı. Türkiye’yle yolum o günlerde kesişti.” Escobar, yardımcı antrenörü Elif Koç ile geçtiğimiz yıl evlendi.
Jamaikalı Harvey
Gerçek adı Jacques Harvey olan atletimiz 4 Mayıs 1989’da Jamaika’da doğdu. Jak Ali’nin spora başlama hikayesi bir hayli ilginç: “Annemle babam ben küçükken ayrıldı. Annem Amerika’da, babam ise Jamaika’da yaşıyor. Ben babamla kaldım. Babam spor yapmamı değil, dinle ilgilenmemi istiyordu. Benimse tek isteğim koşmaktı. Babam dini sebeplerden koşmama izin vermeyince evden kaçtım ve spora 19 yaşımda halamın yanında başladım.” Jak Ali, 2012 sonunda Türkiye’ye geldi ve ülkemizi çok sevdi. Jak Ali, yemeklerini de benzer bulduğu Karayiplerle ülkemizi benzetiyor. Berlin’deki Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 100 metrede bronz madalya kazandı.
Tüm rekorları altüst etti
5 bin ve 10 bin metrede yarışan 1996 Kenya doğumlu Yasemin Can, Türkiye’ye geldikten sonra beş Avrupa Şampiyonluğu kazandı. 23 yaş altı Avrupa Şampiyonası’nda rekor kırdı.
Polat Alemdar hayranı
Kenya doğumlu olan Arıkan da 2011’de Türkiye Cumhuriyeti’ne geçenlerden. 2012 ve 2014 Avrupa Atletizm Şampiyonalarında 10 bin metrede altın madalya sahibi. Uzun mesafe koşucusu Polat Kemboi’nin ismi Kurtlar Vadisi’ndeki Polat Alemdar karakterine olan sevgisinden geliyor.
Ay -Yıldız’a aşık
Kenya asıllı Türk orta mesafe koşucu İlham Tanui Özbilen “Milli bayrağımızdaki kırmızı rengin, şehitlerimizin kanı olduğunu bilerek geldim. Bu formayı taşımanın nasıl bir sorumluluk gerektirdiğini anladım. Belki her zaman başarılı olamayabilirim ancak her zaman ülkeme saygı içinde sporumu yapacağım” diyor.
Haberin Devamı