Işıltılı gözler
Bebekler, ilk yıllarında göz problemi yaşamaya daha meyilli. İşte size bebeklerinizin gözlerini nasıl temiz tutmanız, nasıl bakmanız ve ne zaman doktora başvurmanız gerektiği hakkında bilgiler.
1 Yapışkan gözler, yeni doğan bebeklerde çok yaygın olarak görülür ve bu soruna genellikle bebek, doğum kanalından çıkarken bakteriyel enfeksiyon neden olur. Bir gün uyandığınızda, bebeğinizin gözünün sarımtrak yapışkan bir maddeyle gece boyunca birbirine yapıştığını fark edersiniz. Bu durum genellikle bir parça soğuk ve bir parça sıcak suyla bebeğin gözünü yıkayarak çözülebilir.
2 Yapışkan gözler, tıkalı gözyaşı borusu yüzünden de ortaya çıkabilir. Bu durum her 5 bebekten 1’inde görülebilir. Gözyaşı kanalları, gözün merkezinden başlayıp burnun içine kadar uzanan ve pis suları dışarı atan ince tüplerdir. Bunlar genellikle bebek doğduğu andan itibaren bütünüyle gelişmiştir. Fakat bazen doğumdan sonra bir veya her iki gözyaşı kanalı da tıkalı olabilir.
3 Bebekler, gözyaşı üretmeye yaklaşık 1 ay sonra başlar, bu yüzden bebeğin gözyaşı kanallarının tıkalı olup olmadığı ilk bakışta anlaşılmayabilir. Ondan sonra, bebeğinizin 1 veya her 2 gözünün de ıslak ve yapışkanlaştığını görebilirsiniz. Bunun nedeni gözyaşının alışıldığı gibi dışarı atılamamasıdır. Çoğunlukla, tıkalı gözyaşı kanalları birkaç ay içinde kendi kendini iyileştirir. Bazı bebekler 8 – 9. aylarına kadar ıslak gözlere sahip olur ve bu durum bir anda geçer. Eğer problem 1. yıla kadar hala devam etmişse, doktorunuz genel anestezi ile ameliyat yöntemini önerebilir.
4 Yumuşak bir biçimde bebeğinizin gözyaşı bezlerine masaj yapın. Bu masaj, tıkalı kanalın açılmasına yardım eder. Elinizin temiz olmasına özen gösterin, hassas davranarak bebeğinizin burnunun göze yakın olan kısmındaki sıvıyı ovalayarak alın. Günde 3 defa bu işlemi yapmanız yeterli olacaktır.
5 Bebeğinizin gözünün beyaz kısmı pembeleşiyorsa, bu konjonktiv iltihabı olabilir. Bu durum genelde, bakteriyel enfeksiyon olduğu zaman görülür. Bulaşıcı konjunktivit özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklarda görülür. Tabii bebekleri de etkileyebilir. Özellikle de kardeşi yuvaya giden bebekleri etkiler.
6 Konjonktiv, gözle göz kapaklarını birleştiren zardır. Konjonktiv iltihabı, bebeğinizin gözlerini kaşındırır ve durmadan ovalamasına, tahriş olmasına neden olur. Gözleri tüm gece kapalı olup sabahları kabuklarla uyanabilir. Gün içinde düzenli bir şekilde bebeğinizin gözlerini yıkamak faydalı olacaktır.
7 Konjonktiv iltihabı, bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda alerji yüzünden oluşabilir. Bebeğinizin ne zaman kedilerle temasa geçse, gözlerinin pembeleştiğini ve ıslandığını fark edebilirsiniz.
8 Bakteriyel konjonktiv iltihabı bulaşıcı olabilir; bu yüzden bebeğinizle temasa geçebilecek insanları önceden uyarmanız gerekir. Bebek bakıcınız, enfeksiyon geçene kadar bebeğe dokunmak istemeyebilir. Konjonktiv iltihapları, doktor tarafından kontrol edilmeli. Doktor, antibiyotikli göz damlası verebilir.
9 Daha büyük bebekler, göz damlaları konusunda hassas olabilir. Damlayı damlatırken, yanınızda birilerinin olması ve size yardım etmesi, bu istenmeyen durumu bebeğiniz için eğlenceli bi şekle sokabilir. Ondan büyük çocuklar gibi davranmasını beklemeyin, bu durum onu daha da sinirli yapar.
BEBEĞİNİZİN GÖZ BAKIMI
Her banyosundan sonra bebeğinizin gözünü itinayla temizlemeniz, göz problemleri oluşumunun etkisini azaltır.
•İlk olarak ellerinizi yıkayın.
•Kaynamış suyu bir kaba koyun ve soğumaya bırakın.
•Pamuğu bu suya batırın ve nazik bir şekilde, bebeğinizin gözünün içinden dışına doğru yapışkan sıvıyı temizleyin.
•Kullanılmış pamuğu çöpe atın.
•Bu işlemi, göz temizleninceye kadar tekrarlayın.
•Yeni bir pamuk alın ve diğer göze de uygulayın.
•Asla elinizle temizlemeye çalışmayın, bu durum bebeğinizin gözünde bakteri oluşumuna neden olabilir.
BEBEĞİNİZ ŞAŞI MI?
Şaşılık, sinirlerin ve kasların bebeğinizin gözünü ya çok iç ya da çok dış tarafa doğru itmesinden dolayı oluşur. Yaklaşık olarak bebeklerin yüzde 2 veya 3’ü bu durumdan etkilenir. Bazen, beyin etkilenen göze gelen bilgileri yok sayar ve göz zayıflayıp tembelleşir.
Belirtiler nelerdir?
3 ayın altındaki bebeklerde, gözlerin hafifçe içe veya dışarıya doğru dönmesi normaldir. Fakat 3. ayın sonunda hala bu tarz belirtiler varsa mutlaka şaşılık olup olmadığı kontrol edilmeli.
Bebekler şaşılık için doğduklarında ve 6-8. haftalarda kontrol edilir. Gözden kaçan durumlar olabilir. Aileler, şaşılığı bazen bir fotoğraftan veya bebeğin gözünden yansıyan bir ışıktan fark edebilir. Bir şeylerin ters gittiğini hissediyorsanız, mutlaka doktorunuza başvurun.
Nasıl tedavi edilir?
Tek gözü kapama: Etkilenen göz tembelleşirse, güçlü olan göz kapatılır ve tembel olan göz güçlü çalışabilmesi için zorlanır.
Gözlükler: Bebeğinizin zayıf olan gözü görme bozukluğundan kaynaklanmışsa, görüntüsünü güçlendirmek için gözlük kullanabilir.
Ameliyat: Bazen, zarar gören gözün etrafındaki kasları güçlendirebilmek için ameliyat gerekebilir.