İş güvenliğinde kadın hassasiyeti
Kadınlar, sanayi ve inşaat gibi zor sektörlerde de görevlerini başarı ile sürdürüyor.
Elektrik ve mekanik sektöründe büyük projelere imza atan Anel Grup, iş sağlığı ve güvenliği’ne büyük önem veriyor. Sıfır iş kazası, sıfır meslek hastalığı ilkesiyle çalışmalarını titizlikle sürdüren Anel Grup’un, ulusal ve uluslararası projelerindeki şantiyelerinin iş güvenliği ekibinde bulunan uzman kadın çalışanlarının, sürecin doğru yönetilmesindeki emeği büyük.
Hizmet sektörü başta olmak üzere, çeşitli iş kollarında çalışan kadınlar, günümüzde bilinenin aksine sanayi ve inşaat gibi zor sektörlerde de görevlerini başarı ile sürdürüyor. Son yıllarda kadınların işgücüne katılım oranının giderek artması, ülkemiz adına önemli gelişmelerin başında yer alıyor. Tuik 2015 İşgücü İstatistikleri Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı son bir yıl içinde 0,7 puan artarak toplamda yüzde 51,2 oldu. Bu oran erkeklerde 0,3 puanlık artışla yüzde 71,3, kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla yüzde 31,6 olarak gerçekleşti.
İş güvenliğinde kadın hassasiyeti
Elektromekanik sektöründe faaliyet gösteren Anel Grup, çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğinde, hassas, titiz ve ayrıntılara önem veren kadın İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanlarının iş güvenliğini sağlamakta başarılı olacağına inanıyor. İSG’nin kadın uzmanları, bu başarının en önemli sebeplerinden birinin yönetmeliklerin doğru ve eksiksiz uygulanmasıyla sağlandığını belirtiyor ve yönetmelikte yer almayan işin gidişatına göre oluşan durumlara anlık aksiyonları hayata geçirmek konusunda içgüdülerinin daha kuvvetli olduğunu düşünüyor.
Detaycı ve yaratıcı çözüm üreten kadınlarla iş güvenliğinde de birlikte yürüyen Anel Grup bünyesinde İSG uzmanı olarak görev alan Feride Ertan “İş güvenliği konusunda önemli üç temel unsuru bulunuyor; çalışan, çalışanın kullandığı ekipman ve çalıştığı ortam. Bu üç unsur iş güvenliği başlığı altında bir araya gelince önem verilen durumları birbirinden ayırmak pek mümkün olmuyor. İş kazalarını gerçekleşmeden engellemek için, yapılacak işlerin durumuna göre önceliğimi belirleyerek, yapılacak iş, işi yapan personel ve iş güvenliği arasındaki irtibatı koparmamaya ve sürekli iletişim halinde olmaya dikkat ediyoruz.” diyor.
İş kazaları gerçekleşmeden önlenen şantiyeler
Şantiyelerde fiziksel gücün yoğunlukla kullanılması sebebiyle kadınların çalışmasının zor olduğu algısı yer alsa da Anel Grup bünyesindeki kadın İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları, güçlü iletişim becerileri, sahip oldukları doğal hassasiyet ve detaycılıkları sayesinde şantiyelerde fark yaratıyor. Şantiyelerde iş kazalarının yaşanmaması için, saha sorumluları ile beraber yapılacak işi, işin yerini ve işe uygun alınabilecek güvenlik önlemleri oluşturup, işverenin onayı ile emniyetli çalışma alanı oluşturup, işe başlatıyor. Yapılacak işte yaşanacak aksamaları güvenli ve oluşabilecek iş kazalarını minimum seviyede tutan Anel Grup’un kadın İSG uzmanları, projelerin iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanarak hayata geçirilmesinde etkin rol oynuyor.