İnterneti politize eden iki kuşak
Başta Twitter olmak üzere sosyal medyayı aktif kullanan, sabırsız, otorite tanımaz, teknoloji bağımlısı, heyecanını dizginleyemeyen, kitlelere yön veren, her şeye eleştirel gözle bakan gençler kim? Hangi kuşağın mensupları ve ne kadar gerçekler? İşte seçimlerde interneti politize eden Y ve Z nesli...
Y KUŞAĞI - Millennials
1980-1999 arası doğanlardır. Y neslinin en yaşlısı 38, en genci ise 19 yaşında
“Bireysel, girişimci, çalışmaktan hoşlanmayan, eğlence meraklısı, kendi doğrularını savunan, fikirlerini açıkça ifade eden, teknoloji tutkunu, hızlı tüketen, birden fazla işi aynı anda yapabilen”… Uzmanlar Y jenerasyonunu tanımlarken bu özellikleri sayıyor. Yıllardır işverenlere bu kişilerin nasıl işte tutulacağı, işe nasıl adapte edileceği anlatılıp duruluyor. Ancak fark edilmeyen bir nokta var. İş hayatına alışamayan bu jenerasyon aslında sessiz sedasız dünyayı değiştiriyor.
Türkiye’nin yüzde 35’i
Dünyada artık söz sahibi onlar… Ortadoğu’da Arap Baharı’nı, Avrupa’da Öfkeliler Hareketi’ni başlattılar. Giderek daha da yayılıyorlar ve dünyayı şekillendiriyorlar. Nüfusları 2 milyarı buldu bile. ABD’nin de en kalabalık grubu oldular. Amerikan’nın yüzde 25’ini oluşturuyorlar. Ülkemizin de yüzde 35’i bu kuşak mensupları. Yani yaklaşık 27 milyon kişiler.
Farklı olmaları normal
Bu neslin istekleri giderek daha fazla önem kazanır hale geldi. Kendilerinden olanların etrafında toplanmaya başladılar. Çünkü kendilerinden olmayanlardan çok farklılar. Hem ansiklopedi okumuş hem arama motorlarının kurulduğu ilk günü hatırlayan bir kuşaktan bahsediyoruz neticede…
İş gücünün yüzde 75’ini oluşturacaklar
Milenyum çağı yakıştırmasına uygun olarak ilk söylenen cümle teknolojiye olan bağımlıkları ve becerileri. Otorite tanımaz, kural bağlamaz, sabırsız, tatminsiz ve adapte sorunu olan bir nesil ama öğrenmeye ve araştırmaya hevesliler… Twitter’da gruplar kuruyor, konu başlıkları belirliyor, eksisozluk’e yön veriyor, Instagram’da trendleri yönlendiriyorlar.
Uyumsuz ve aşırı bireyciler
Y neslinin uyumsuz olduğu, kendisinden farklı düşünenleri acımasızca eleştiri yağmuruna tuttuğu da gözleniyor. Bu durum aşırı bireyci olmalarından kaynaklanıyor.
Sosyal medyada örgütleniyorlar
- Bir olay karşısında eylemde bulunacakları zaman birliktelik kurmak için sosyal ağları ciddi bir araç olarak kullanırlar ve oradan yapılan çağrıları sorgusuzca kabul ederler.
- Kendi görüşlerine karşı olan eylemler gündeme geldiğinde hiç düşünmeden direnişe geçiyorlar.
- Direnişleri uğruna ölümü dahi göze alırlar ve istedikleri olana kadar direnmekten vazgeçmezler.
Onlar için gruplaşma ve akranlarına kendini kabul ettirme önemli olduğundan, sosyal gruplara katılma ve birlikte hareket etme önemlidir.
- Sosyal medyayı etkin kullanırlar ve görüşlerini rahatlıkla dile getirmekten çekinmezler.
Z KUŞAĞI - Duyarlı nesil