İngilizler’in ikinci vatanı Kalkan
Kalkan, adeta İngilizler’in ikinci vatanı. 3 bin nüfuslu beldede 1000 İngiliz yaşıyor. Kendilerini, “Yeni Kalkanlılar” olarak tanımlayan, 1500 kadar mülk alan, ekonomiye katmadeğer katan İngilizler’le konuştuk..
Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı turistik belde Kalkan, adeta İngilizler’in ikinci vatanı. Kalkan 15 yıl önce yabancıların yerleşmeye başlaması ile gündeme geldi. Peki, kim bu yabancılar? Kendilerini yabancı olarak değil, “Yeni Kalkanlılar” olarak tanımlıyorlar ki bu tanımlamada haksız değiller. Kasabanın çehresini değiştiren, katmadeğer katan, vergi veren bir topluluk. TUİK verilerine göre Antalya’da 55 bin yerleşik yabancı yaşıyor, 3 bin nüfuslu Kalkan’da ise 1000 İngiliz ikame ediyor. Öyle ki Kalkan adeta küçük bir Londra gibi. Çarşıda pazarda herkes İngilizce konuşuyor, restoranların mönüleri yalnızca İngilizce basılıyor, para birimi olarak da Sterlin öne çıkıyor, taksi ücretlerinde bile hem TL hem de Sterlin hesabı yapılıyor. İngilizler Kalkan’da bugüne kadar 1500’den fazla mülk satın almış. Kimi villa, kimi köy evi, kimi de tarla satın almış..
Kalkan, 1920 yılına kadar, “güzel yer” anlamına gelen “Kalamaki” adıyla anılan bir Rum balıkçı köyü. Belde’nin Kaş’a uzaklığı sadece 25 km ve resmi kayıtlara göre Kaş’a bağlı bir mahalle. Yılın 300 günü güneşli, ama en sıcak günlerde dahi nem oranı tolere edilebilecek limitlerin üstünde değil tüm bu özellikler ülkelerinde yağmurun eksik olmadığı İngilizler için ideal bir yaşamsal ortam. Kalkan lüks ve pahalı evleriyle en çok da İngilizlerin gözdesi. Neredeyse nüfusun yarısı İngiliz. Türk-İngiliz evlilikleri de çok fazla. Büyük çoğunluğunun daha ilk geldiğinde ev satın alıp yerleştiği Kalkan, İngilizleri ucuzluğu, denizi kumu ve güneşiyle etkiledi. Yeni komşular, sosyal hayatta her gün biraz daha bizden biri haline gelirken İngiliz kadınlar artık evlerinde Türk yemekleri pişiriyor, komşularlıyla kahve keyfi yapıp, fal bakılıyor, erkekler ise kahvelerde tavla atılıp uzun sohbetlere katılıyor.
Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Kalkan’da yaz-kış yerleşik olarak 1000 kadar İngiliz’in yaşadığını bu sayının sezonda 1500’e kadar çıktığını belirtiyor. Bayar herkesin derdine derman buluyor, yeni Kalkanlılar’ın tüm sorunlarını çözmek için gece gündüz çalışıyor. Bayar, “Sayıları her gün artan İngilizler’in hayatını kolaylaştırmak için harekete geçtik. Göç İdaresi’nin bir şubesini Kaş merkeze açtık. Burada oturum süresini geçiren İngiliz vatandaşlarına kolaylık sunuyoruz. Artık Kalkan’da yaşayan İngilizler, bir gün önceden başvurarak oturumlarını uzatabiliyor, işlemleri hiçbir burokratik engele takılmıyor. Güvenli yaşam önemli, Kalkanlı bir vatandaş kadar hakları var, çok değer veriyor ilçe yabancı komşularına. Artık sosyal hayatın içindeler. Emniyet teşkilatımız tüm İngiliz ailelere bir güvenlik numarası verdi, ayrıca İngilizler’in 7/24 ulaşabileceği bir direkt acil telefon hattı da kurduk. Bu uygulama İngiliz dostlarımızın huzurunu artırdı” diyor.
Grammy ödüllü müziyen çiftçi oldu