İllüstrasyonda bir ilki gerçekleştirmek istiyorum
Sıra dışı illüstrasyonlarıyla adından söz ettiren, Can Yayınları için yaptığı çizimlerle tanıdığımız Meltem Şahin'in sergisi "Negative Pleasure" Mixer'de açılıyor.
Meltem Şahin, Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nden fakülte birinciliğiyle mezun oldu. Hemen ardından Fulbright bursuyla Maryland Institute College of Art'ta (MICA) illüstrasyon üzerine master yaptı... Can Yayınları için üç adet çocuk kitabını resimledi... Çocuk edebiyatı ve yayıncılığı alanında önemli küresel etkinliklerden biri olan İtalya’daki Bologna Çocuk Kitapları Fuarı’nda, 3 bin başvuru arasından seçilen tek Türk sanatçıydı... Yakın dönemde Türkiye'ye dönen, 11 Kasım’da sergisi açılacak olan Şahin'le sergisini ve eserlerini konuştuk.
Oyuncak tasarımı da var animasyon da
Şahin, illüstrasyonun çizimden ibaret olmadığını, özellikle heykel, teknoloji ve animasyonla iç içe olduğunu belirtiyor. Sergide, iki animasyon, dört mekanik, dört elektronik oyuncak bulunuyor. Hemen girişte yine tasarımı Şahin'e ait olan, gelenleri selamlayan bir kukla mevcut.
ABD'de "Robotx" dersi alan genç sanatçı, işe hareket eden oyuncaklar tasarlayarak başlamış. Ziyaretçilerin karşılaşacakları ilk oyuncak "Automaton", nefes alıp veren bir kadını simgeliyor. Malzeme olarak silikondan yararlanmış.
Şahin, illüstrasyonun sınırlarını da genişletmek istiyor: “Lazer kesim ve 3D yazıcıyla çizimlerimin çıktılarını alıyorum. Bütün oyuncaklarım içerisinde animasyonu barındırıyor. Teknolojik unsurlar kullanırken gelenekselle bağ kurmaya çalışıyorum.”diyor. Ona göre, basılı medyada takılı kalan genç sanatçılar, dijitale yönelmeli.
Üç büyük filozofun düşüncesini ele aldı...
Sergiye adını veren, Alman filozof Immanuel Kant'ın haz hakkındaki düşünceleri olmuş. Kant'ın “Yücenin hazzı güzelin hazzından farklıdır. Yücenin deneyimlenmesinde haz ve acı aynı anda tecrübe edilir” düşüncesine "Negative Pleasure - Olumsuz Haz" deniyor. Şahin de, "Yücenin getirdiği bunaltı ve kendini kaybetmek sürekli birbirine dönüşür. Ben de bireyin yaşadığı bu karmaşayı sağlamaya çalıştım” diyor.
Friedrich Nietzsche, Maurice Merleau-Ponty gibi filozoflardan etkilenen genç sanatçı, bu isimlerin düşüncelerini eserlerine yansıtmış. "Göz ve Tin" adlı animasyonda Ponty'nin sözlerinden esinlenerek çizimini yapmış, yazarın sözlerine yer vermiş. "Zoetrope" ta ise seramikler üzerindeki görselleri ışık oyunlarıyla hareketliymiş gibi göstermiş. Şahin, “Bir ilki gerçekleştirmek istiyorum. İllüstrasyon yalnızca iki boyutta varolmuyor. Tekniğim yalnızca görmek değil, duymak ve objelerle doğrudan temas üzerine kurulu. Felsefe toplumdan uzak bir ilkeler bütünü olarak görülüyor. Bunları çocuklarla özdeşleştirilen oyuncaklarla, çizgi filmlerle anlatmak istiyorum." diyor.