İdrar kaçırma sorunu kabus olmaktan çıktı
Her 100 kadından 35’i idrar kaçırma sorununu yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde yaşıyor. Ancak bu kabus artık sorun olmaktan çıkıyor. Prof. Dr. Muammer Kendirci, idrar kaçırma türlerini ve kaynaklarını anlatarak çözüm önerilerini sundu. Çare, doğru yaşam, gerektiğinde ise tedavi olmak...
Kadınlarda idrar kaçırma yaygın görülen bir durum. Her 100 kadından 35’inde bu durum sorun yaratacak, yani yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek düzeye ulaşıyor. Liv Hospital Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci, idrar kaçırma bozukluklarını, en sık görülen türleri, nedenlerini ve tedavisini anlattı. Kendirci, bu bozukluğın; yüksek tansiyon, depresyon, şeker hastalığı, astım-bronşit gibi kronik hastalıklardan daha yaygın olduğuna dikkat çekiyor. Kadınlarda genel olarak 3 tip idrar kaçırmadan söz edilebilir.
- Sıkışmaya bağlı idrar kaçırma; Burada mesane, idrarı yeterince depolayamamakta ve bunun sonucu olarak istenilen miktara ulaşmadan kaçırılır. Her 100 idrar kaçırmadan 22’si bu şekilde oluyor.
- Stres tipi idrar kaçırma;
Öksürüp-aksırma, gülme, fiziksel aktivite gibi durumlarda kendini gösteriyor. Burada kastettiğimiz stres fiziksel bir aktivite. Bu tip bozukluk da her 100 idrar kaçıran hastanın 50’sinde yani her ikisinden birinde ortaya çıkan durum.
- Her iki tip kaçırmanın bir arada olduğu durum;
Her 100 kaçırmanın yaklaşık 30’u ise bu şekilde oluyor.
Anahtar çözüm önerileri
Fazla kilolu ya da obez olmak, kronik kabızlığa yol açan beslenme biçimi, az su içmek, fazla tuz kullanmak, düzenli egzersiz yapmamak, kronik sigara kullanmak idrar kaçırma bozukluğuna yol açabilir veya şiddetini artırabilirken, bu faktörlerin düzeltilmesi idrar kontrolünü kolaylaştırır.
İdrar kaçırma bozukluklarında doğru yaşam alışkanlıkları sorunun çözülmesinde ya da en azından hafifletilmesinde yardımcı olur. Bunlar arasında; fazla kilolu hastalarda kilo vermenin teşvik edilmesi, durağan hayatı olanlarda düzenli fiziksel aktivite ya da egzersiz yapmasını sağlama, kronik sigara içenlerde hastalarda sigarayı bıraktırma, idrar kaçırmaya yol açan bazı ilaçların değiştirilmesi, sıvı alımının düzenlenmesi, kahve-çay tüketiminin azaltılması, kabızlığın giderilmesi, idrar tutmaya yardımcı olabilecek bazı pozisyonların öğretilmesi, işeme eğitimi gibi uygulamalar bazı hastalarda sorunu tamamen ortadan kaldıran ya da hafifleten çözüm yolları olabilir.
Yaşam kalitesini bozabilir!
Kadında idrar kaçırma problemleri her yaşta ortaya çıkabilir. Bu sorun hangi yaşta görülürse görülsün yaşam kalitesini direkt olarak etkiler. Sorunu yaşayan kişi evden çıkmamayı tercih eder, sosyal ortamlardan olabildiğince uzak durur, çünkü gittiği her yerde tuvalet bulup bulamayacağı endişesini taşır. Aynı nedenle toplu taşım araçlarını da kullanmaktan kaçınır, idrarını kaçıracağı endişesiyle yeterli miktarda sıvı tüketmez. Bu sorun kadınların aynı zamanda eşleri ya da partnerleriyle ilişkilerini de olumsuz yönde etkiler ve kendine güvensizlik yaratır.
Genç ve orta yaş kadınlarda fiziksel aktiviteye bağlı idrar kaçırma daha sık görülürken, daha ileri yaşlarda sıkışmaya bağlı idrar kaçırma ve her ikisinin bir arada olduğu sıkışma daha sık görülüyor.
Genetik faktörler etkili
İdrar kaçırma sorunlarında ailevi yatkınlık rol oynayabilir. Yaşın ilerlemesi de olumsuz bir faktördür. Gebelik, doğum yapma, zor veya müdahaleli doğum yapma altta yatan önemli faktörlerden. Gebelik sayısı artıkça idrar tutma mekanizmaları daha çok bozulacağı için idrar kaçırma yakınmaları artıyor. Geçirilmiş bazı ameliyat, kanser nedeniyle ışın tedavisi alınması, sık idrar yolu enfeksiyonu, sistit geçirilmesi, başka amaçla kullanılan bazı ilaçlar, fazla alkol tüketilmesi. Menopoz da idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Şeker, yüksek tansiyon gibi durumlar da yatkınlığı artırıyor.
İlaçla yüzde 50 başarı
İdrar kaçırma bozukluğunun tipine bağlı olarak ilaç tedavilerinden hastalar yarar görebiliyor. Özellikle sıkışmaya bağlı idrar kaçırmada ilaç tedavileri etkili seçeneklerden biri. Hastaların yüzde 50’sinde mesanede daha fazla idrarın birikmesini sağlayarak idrara çıkma sıklığını azaltmakta, sıkışma hissini önemli ölçüde düşürmekte, idrar kaçırma yakınmalarını azaltabilmekte. Bu tip ilaçların bazı yan etkileri olabileceği ve bazı ilaçlarla olumsuz etkileşebileceği için üroloğa danışılmalı.
15 dakikada ameliyat
İdrar kaçırma bozukluğunun ameliyatlarla tedavisinde; hastanın idrar kaçırma tipi, kaçırma şiddeti, hastanın yaşı, eşlik eden hastalıklar yapılacak ameliyatın şeklini belirler. Uygun hastalarda genellikle vajinadan, kapalı yöntemlerle tedavi tercih ediliyor. İdrar kesesinde belirgin sarkma olmayan hastalarda genellikle 15-20 dakikalık bir ameliyatla, sorun bir günde çözülebiliyor. Bu tür girişimlerin başarı oranları ise yüzde 90’lara varabilmektedir.
Altın kurallar!
- Yeterince su için, az tuz tüketin
- Sigarayı bırakın
- Düzenli egzersiz yapın
- Fazla kiloluysanız kilo verin
- Kabızlığı engellemek için lifli beslenin