Gazete Vatan Logo

Hızlı trenle git gel Ankara üç saat

Hızlı trenle git gel Ankara üç saat

523 kilometrelik İstanbul-Ankara YHT hattında hummalı bir çalışma var. Dağlar deliniyor, tünellerle açılıyor, uçsuz bucaksız viyadükler yapılıyor. Türk ve Çinli mühendisler 24 saat çalışarak bu dev projeyi Cumhuriyet’in 90’ıncı yıldönümüne yetiştirmek için adeta imkansızı başarıyor...

İstanbul-Antalya yolunu kesen köprüler, güzergahı izleyen uzun viyadükler, tüneller... İlk başta projenin büyüklüğünü fark etmiyorsunuz. Ama 523 km uzunluğunda dev bir inşaat projesi son sürat devam etmekte. Dağların delindiği, nehirlerin geçildiği, viyadükler üzerinde yolların birleştiği bu proje İstanbul’u, başkent Ankara’ya bağlayacak Yüksek Hızlı Tren (YHT) inşaatı. 2004 yılında Sakarya Pamukova’da 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlandırılmış tren kazasının ardından TCDD, alt ve üstyapısı dünya standardında bir Yüksek Hızlı Tren projesine hız verdi. İstanbul-Ankara YHT hattı toplam 523 kilometre. 2 bin 63 kişi, üç vardiya halinde 24 saat çalışıyor. ‘İnönü-Vezirhan’, ‘Vezirhan-Köseköy’ olmak üzere iki kesimden oluşan Eskişehir-İstanbul etabının altyapı çalışmaları, İnönü-Vezirhan kesiminde yüzde 75, Vezirhan-Köseköy kesiminde ise yüzde 80 oranında tamamlandı. İstanbul-Ankara arası yeni yol gidiş-geliş olmak üzere çift hat olarak yapılıyor. Dev projeyi Çinli CRCC-CMC-Cengiz İnşaat-İbrahim Çeçen ortak girişim grubu yapıyor. Projede 75 Çinli mühendis ray ve üstyapı işini yapıyor. Çinliler trenleri 250 km. hıza çıkaracak hassas rayları mevcut durumdan 2 mm. çökme payı ile Eskişehir-İstanbul arası döşüyor. Teknik ölçümleri yapıyor. Türk mühendis ve işçileri ise 32 ayda açıkları 32 tünelle mucizeye imza atıyor.

ÇİNLİLER HASSAS RAYLARI DÖŞÜYOR

Hızlı trenle git gel Ankara üç saat


Hattın üstyapısını, 10 milyon çalışanıyla Çin’in dünyanın her yerinde demiryolu inşaatı yapan şirketi CRCC yapıyor. 4 yıldır Türkiye’de çalışan Liu Zhiyi, Zhang Tianyi ve Guo Lei sadece 2 mm hata payı ile raylı sistemi kuruyor.

32 AYDA 32 TÜNEL AÇILDI

Hızlı trenle git gel Ankara üç saat


Güzergahta toplam uzunluğu 20 km olan 35 viyadük (4’ü tamamlanmadı) bulunuyor. Ankara-İstanbul arasındaki 38 tünelin toplam uzunluğu 59 kilometre. İkisi henüz yapım aşamasında olan bu tünellerin en uzunu 7 bin 500 metre.

TÜNELLERDEKİ ÇALIŞMA OTOBANI ARATMIYOR

Hızlı trenle git gel Ankara üç saat


Sapanca’daki ‘Doğançay Ripajı’ olarak anılan 23 kilometrelik bir kesit, tüm hattı 10 dakika kısaltacak. Toplamı 18.5 km olan 9 tünel ve 10 viyadük inşaatı için 21 Şubat’ta ihaleye çıktı. İnşaat başladıktan sonra 21 ayda teslim edecek.

35 VİYADÜKLE 250 KM. HIZA ULAŞILACAK

Projede en uzunu 2 km. olan 35 viyadük var. Japonya standartındaki
izalatör sistemleri ile tünel ve viyadüklerde üst düzey güvenlik sağlanıyor.


Hızlı trenle git gel Ankara üç saat



MODERN GAR VE İSTASYONLAR

Trenler “Level 2” denilen otomatik pilot dahil tüm sinyal, kötü hava durumu verilerini alan bir sistemle çalışıyor. Ankara’daki kumanda merkezinde trenin her adımı kameralarla izleniyor. Olumsuz her türlü duruma anında Ankara müdahale ediyor. Bozüyük-Bilecik-Sapanca-Pendik-Gebze’ye modern gar ve istasyonlar inşa ediliyor.

HER SABAH KILAVUZ TREN

Her gece 01.00 ile 05.00 saatleri arasında yol çalışmaları ve bakım onarım yapılacak. Sabah 05’te güvenlik için karşılıklı olarak yolcusuz kılavuz tren yola çıkacak ve hattı kontrol edecek. Hat boyunca 1.2 metre yüksekliğinde 1000 km. tel örgü döşenecek. Şehir geçişlerinde ses perdesi olmayacak Elektrikle çalıştığı için gürültü kirliliğine yol açmıyor.

Hızlı trenle git gel Ankara üç saat


KİLOMETREDE 1 LİRA TÜKETİYOR

Dört trafo merkezinden tüm hattın enerjisi Türkiye’nin enterkonnekte elektrik şebekesinden beslenip 154 bin kilovolt enerji çekecek. Trafolarda 25 bin volta düşürülen elektrik Ankara-İstabul arası havayi hatlara verilecek.
Temiz enerji tüketen YHT, kilometrede 1 lira elektrik harcıyor. İstanbul-Ankara arasında her bir sefer 523 liralık elektrik harcanmış olacak.

Yollar yapılıyor


Hızlı trenle git gel Ankara üç saat




İlk önce otoyol inşaatı gibi betonarme yol yapılıyor. Tren eski sistemdeki gibi toprak üzerinde gitmiyor. Bu yolun üstüne raya yataklık eden ve “balast” denilen sert taşlar döşeniyor.

METRESİ 60 KİLO

Balastların üstüne betondan “travers”ler enine sıra ile diziliyor. Hat boyunca 60 cm. arayla 1 milyon 750 bin adet travers ve 2 milyon 700 bin metreküp balast ve metresi 60 kilo olan yüksek hız için raylar döşeniyor.

Bilet 70 lira

İstanbul-Ankara arası ortalama bilet fiyatı 70-80 lira arasında olacak. Seferler karşılıklı olarak periyodik yapılacak. Yol 3 saat sürecek. (Ankara-Eskişehir 35 lira)

32 tren

Proje bitince 32 yeni YHT tren seti gelecek. Yük
ve diğer yolcu trenleri ise bakımı yapılan eski hattı kullanacak.

8 bin yolcu

Günde karşılıklı 20 seferle hafta içi 6 bin hafta sonu 8 bin yolcu seyahat edecek. Her seferde 419 kişi taşınacak.

Haberin Devamı