Hindi mi? Tavuk mu?
Yılbaşı yemeğinin vazgeçilmezi hindiyi pişirmek çalışan kadınlar için zor olabilir, o zaman yılbaşı tavuğunu listenize ekleyin...
Yılbaşı geliyor ya, sofraya hangisini koysak tartışmaları başladı çoktan. Aslında, ikisi de olabilir. Ya da hiçbirini koymasanız da eksiği olmaz sofranızın. Çünkü aslında yılbaşı sofrası geleneğinde bu iki kanatlının da önemli bir yerleri yok. Bırakın Türkiye’yi, ABD dışında kalan Şükran Günü sofraları hariç, Avrupa’da da olmazsa olmaz bir durumları da yok.
Hindinin sofralara girişi, 1600’lerden sonra, uçan akrabalarının avlanması ile başladı. 1963’ten sonra ABD’de Şükran Günü’nün resmî bayram olarak kabul edilmesi ile birlikte bayram yemeği mönüsü için bir alternatif oluşturdu.
Avrupa’ya gelince; yılbaşı sofralarında hindinin en fazla tercih edildiği ülke, İngiltere’dir. Masaların yüzde 90’ında hindi mutlaka bulunur. İlginçtir, İngiliz bundan sadece 500 yıl önce tanıştı hindi ile.
İngilizcede hindiye “turkey” denir, yani Türkiye… Niye? Çünkü hindileri İngiltere’ye ilk kez İspanya’dan gelen Türk tacirler getirmiştir de ondan. Fransızlar ve Osmanlılar da, bu hayvanın Hindistan’dan geldiğini kabul etmişlerdir. Böylece Fransızlar “dinde”, Osmanlılar da hindi adını vermişlerdir.
İyisi mi biz dostlarımızla birlikte sofralarımızı kuralım. Tavuğumuzu veya hindimizi yiyelim. Gönül teline dokunup umutla yeni yılı karşılayalım.
Kiva’nın Koordinatör Şefi Deniz Şahin’in tarifiyle
YILBAŞI HİNDİSİ
Malzemeler:
- 1 adet hindi
- 1 kg pirinç
- 60 gr çamfıstığı
- 2 adet küçük kurusoğan (küçük küp doğranmış)
- 200 gr ciğer (küçük doğranmış)
- 60 gr kuşüzümü (yıkanmış)
- 1 kg kestane (önceden fırında pişirilmiş ve soyulmuş)
- 100 gr tereyağı
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 2 çorba kaşığı tozşeker
- 2 demet ince doğranmış dereotu
- 3 litre haşlanmış hindinin suyu
Hazırlanışı:
Hindiyi tuz ilave ederek dağıtmadan haşlayın. Pirinci sıcak suda tuz ile ıslatın. Zeytinyağı ve tereyağını tencereye alın. Önce çam fıstıkları arkasından ince doğranmış soğan ile kavurun, ardından ciğerleri ilave ederek kavurma işlemine devam edin. Önceden ıslatılmış olan pirinci yıkayıp süzün ve tencereye ekleyin. Tüm malzemelerin kavurma işlemi tamamlandıktan sonra baharatları ve kuş üzümünü ekleyin. Ayıklanmış kestaneler ile beraber 3 litre kaynamış olan hindi suyunu pilava ekleyin. Tencerenin kapağını kapalı, altını kısık bırakın ve pirincin suyunu çekmesini bekleyin. Hindinin suyunda tuz olduğu için tuz ilavesini kontrol edin, gerekirse ekleme yapın. Hazırlanan pilavı hindinin aldığı kadar doldurun ve 200 derece sıcak fırında 30 dakika iyice kızarıncaya kadar pişirin.
FIRINDA YILBAŞI TAVUĞU
Hazırlanışı:
Tavuğu tuzunu da ilave ederek haşlayın. Dağılmamasına dikkat edin. Diğer taraftan pirinci sıcak suda tuz ile ıslatın. Zeytinyağı ve tereyağını tencereye alın. Önce çam fıstıklarını arkasından ince doğranmış soğanları kavurun, ardından ciğerleri ilave ederek kavurma işlemine devam edin. Önceden ıslatılmış olan pirinci yıkayıp süzün, tencereye ekleyin. Tüm malzemeleri kavurun baharatları ve kuş üzümünü ekleyin. Kestaneler ile beraber 1.5 lt tavuk suyunu pilava ekleyin. Tencereyi kapağı kapalı, altı kısık şekilde bırakın ve pirincin suyunu çekmesini bekleyin. Pilavı tavuğa doldurun ve 200 derece sıcak fırında 30 dakika iyice kızarıncaya kadar pişirin.
Malzemeler:
- 1 adet tavuk
- 500 gr pirinç
- 30 gr çamfıstığı
- 1 adet küçük kurusoğan (küçük küp doğranmış)
- 100 gr ciğer (küçük doğranmış)
- 30 gr kuşüzümü (yıkanmış)
- 500 gr kestane (önceden fırında pişirilmiş ve soyulmuş)
- 50 gr tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1/2 çay kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı yenibahar
- 1 çorba kaşığı tozşeker
- 1 demet ince doğranmış dereotu
- 1,5 litre tavuk suyu