‘Hem Türk hem de Dünya mutfağında en beğenilen çorbalar etli olanlar’
Öncelikle sizi biraz tanıyalım... Yemeğe ilginiz ne zaman başladı; nasıl bir eğitim aldınız?
Çok küçük yaşlardan itibaren mutfağa ilgi duydum ve hiç bitmeden devam ediyor. Akademik anlamda, ekonomi eğitimi aldım, mutfak eğitimim ise uluslararası şeflerle, uzun soluklu çalışmalar, workshoplar ve özel derslerle yapılandı.
Çorba üzerine yazdığınız ikinci kitabın ilkinden farkı nedir?
Yılların araştırma ve birikimi tek kitaba sığmayacak kadar fazla. Öğrendiklerimi paylaşmak, sürekli yenilikler üretmek istiyorum. Hâlâ da öğrenmeye devam ediyorum... İlk çalışma o kadar yoğun ilgi gördü ki, devamı için sabırsızlanan sadece ben değildim ve yazmaya devam ettim. İkinci kitapta da yine bana ait reçeteler, dünya ve Türk mutfağı araştırmalarının sonucunda oluşturulmuş ve adapte edilmiş tarifler ve çorba yanına eşlik edecek hamur işlerinden oluşuyor. Farklılık, hamur işlerinin de yeni tariflere eşlik etmesi...
Kitapta kaç tarif var? Bu kadar çok tarifi nereden öğrendiniz?
186 ayrı tarif var... İşim ve yaşamım öğrenmeye dayalı. Şu anda size söyleyeceğim arşiv sayısı yarın daha fazla olacaktır. Öğrenmek ve denemek benim için devam ediyor. Tariflerde neredeyse 30 yıllık bir birikim var.
Neden özellikle çorbalar üzerine yoğunlaştınız da bir yemek kitabı yazmadınız?
Çorba en sevdiğim yiyecek ve çoğumuzun evinde hep alışageldiğimiz 5-6 çeşit çorba pişer. Ben farklı bir çorba kitabı yazarak, çeşidi artırmak konusunda sanırım öncü oldum... Yemek kitabı olarak, “Binbir gece sofraları” ile Ortadoğu mutfakları araştırmalarımın ilk bölümünü sundum. Kitapta 13 ülkenin çorbadan, mezeye, tatlıya kadar tarifleri bulunuyor. Yemek kitaplarım da önümüzdeki dönemlerde raflar da olacak...
Ramazan’da midenizi yormamak için çorba için
Neden çorba içmeliyiz; faydaları neler?
Özellikle Ramazan’da çok uzun süre mide boş kalıyor. Çorba içerik olarak mideyi yormadan, yavaşa yavaş içilerek bizi yemeğe hazırlıyor. Sadece Ramazan’da değil, her öğünde birden midemize yüklenmek yerine, kontrollü bir şekilde yemeğe başlıyoruz. Ayrıca kilo kontrolü açısından da oldukça önemli, daha sonraki porsiyonları daha az tüketmemize sebep oluyor.
İftar için öneriniz hangi çorba?İftarda içeceğimiz çorbalar, yoğurt ve sebze içerikli olursa, hafif bir başlangıç olur. Sos ve acıdan uzak durmak gerekir.
En çok beğenilen çorbanız hangisi?
Restoranlarda en çok tercih edilen çorbalar işkembe, dil, yuvalama, gulaş, tandır. Hem Türk hem de dünya mutfağından en beğenilenler etli çorbalar. Bunun yanında, balık ve sebze çorbaları da etli çorbaları yakından izliyor.
Yoğurtlu & safranlı patates çorbası
Malzemeler: (6 kişilik)
n 1 adet havuç
n 1 adet kuru soğan
n 4 adet patates
n 1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak n 1 adet limon suyu n 3 çorba kaşığı sıvı yağ n 1 su bardağı doğranmış taze soğan n 1 tatlı kaşığı kekik n Yarım çay kaşığı safran n 1 çay kaşığı kırmızı biber n Tuz, karabiber n 1 su bardağı yoğurt n 5 su bardağı su
Hazırlanışı:
4 Sarımsak ve küp doğranmış kuru soğanı kavurun. Küp doğranmış sebzeleri, tencerenize koyun 5 dakika soteleyin.
4 Üzerine suyunu ekleyerek, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak çorbadan alarak yoğurdu ısıtın ve tekrar tencereye ekleyin. Mutfak robotunda, çorbanızı pürüzsüz kıvama getirin.
4 Taze soğan ve baharatları ekleyerek servis yapın.