Gazete Vatan Logo

Hangi meyve hangi hastalığa iyi geliyor?

Hangi meyve hangi hastalığa iyi geliyor?

Meyveler, vitamin ve mineral deposudur, antioksidan kaynağıdır, aynı zamanda bol miktarda su ve posa içerirler. Kalorileri düşüktür. Faydaları saymakla bitmez. Ancak beslenmede hatalı davranış olarak sık karşılaşılan durum meyve tüketiminde aşırıya kaçılmasıdır.

Hangi meyve hangi hastalığa iyi geliyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan

Yaz mevsimiyle beraber tezgahlarda yerini çoktan alan yaz meyvelerinin vücudumuza birçok fayda sağladığı ve bilinçli tüketildiğinde kilo kontrolüne de katkı sağladığı biliniyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, tatlı ihtiyacının asil elemanlarının meyveler olduğuna dikkat çekerek, en çok tüketilen yaz meyvelerinin faydalarını ve kalorilerini açıklıyor.

Yaralara iyi geliyor

Dut: 100 gramında 8.1 oranında karbonhidrat, 1.3 gram protein, 1.5 gram lif içeren dutun içerisinde 260 mg oranında potasyum bulunuyor ve yaklaşık 44 kalori. Kırmızı ve kara dutun ağız içerisindeki yaralara fayda sağladığı biliniyor.

Yaşlanmayı geciktiriyor

İncir: 100 gramında 19.8 gram karbonhidrat, 0.75 gram protein, 2.9 gram lif içeren incirin 100 gramı yaklaşık 75 kalori. Sindirim sistemini düzenler. Yüksek oranda antioksidan içermesiyle yaşlanmaya karşı meydan okur.

Haberin Devamı

Kabızlığın ilacı

Kayısı: 100 gramı yaklaşık olarak 48 kalori olan kayısı 3-4 adet tüketildiğinde 1 porsiyon meyve yerine geçer. Kabızlığa meydan okur, akciğer ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi kanıtlanmış.

Ödem attırıyor

Kiraz: Lif içeriği sayesinde kabızlık problemi yaşayan bireylerin kurtarıcısı olur. Tansiyonun düzenlenmesinde oldukça etkili üstelik idrar söktürücü işlev görür. Vücuttaki ödemin atılmasına destek sağlarken kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Kanseri önlüyor

Karpuz: Yüzde 95 su içerir ve 100 gramı yaklaşık 30 kalori. 7.5 gram karbonhidrat, 0.6 gram protein, 0.4 gram lif içerir. Böbreklerin çalışmasına destek sağlar. Kanserin oluşumunu önler.

Kalbe yararlı bir meyve

Kavun: 100 gramı yaklaşık 28 kaloridir. Böbreklerdeki toksik maddelerin temizlenmesinde aktif rol oynar. Bunun yanı sıra kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

İyi görmeyi sağlıyor

Şeftali: Şeftalinin 1 porsiyonu yaklaşık 47 kaloridir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Görme duyumuzun ve vücut savunma mekanizmasının gelişiminde aktif rol oynar.

Antioksidan kaynağı

Üzüm: Üzüm güçlü bir antioksidan kaynağı. Karbonhidrat içeriği zengin olması sebebiyle diyabetik bireylerin çok dikkatli tüketmesi gerekir. Kansere karşı vücudu koruyucu etki sağlar.

Tansiyonu dengeliyor

Çilek: C vitamini zengin bir meyve olan çilek bağışıklık sistemimi güçlendirir. Lif içeriği ve sulu bir meyve olması sayesinde kabızlığı giderici etkisi mevcuttur. Tansiyonu dengeler.

Tok tutuyor

Armut: Kabuklarıyla tüketildiğinde sindirim sistemine faydası fazladır ve uzun süre tokluk sağlar. Kan basıncını dengeler. Osteoporoz görülme riskini düşürdüğü ispatlanmıştır.

HANGİ MEYVE KAÇ KALORİ?

Üzüm (100gr) 69 kalori

Şeftali (100gr) 40 kalori

Kiraz (100gr) 63 kalori

Armut (100gr) 52 kalori

Kayısı (100gr) 48 kalori

Çilek (100gr) 40 kalori

Kavun (100gr) 28 kalori

Karpuz (100gr) 30 kalori

Haberin Devamı

Ana öğünden en az iki saat sonra meyve yiyin, akşam yemeğin-den sonra meyveden uzak durun.