Gazete Vatan Logo

Hangi mevsimde hangi balık şair?

Eylül ile birlikte balık sezonu yeniden açıldı. Hangi ayda hangi balığı yiyebileceğinizi ve balıkla ilgili püf noktaları topladık. Balık gurusu olarak bilinen Fevzi Cimşit, balıkla ilgili bilmeniz gerekenleri anlattı.

OCAK: Hamsi tam yağlı durumdadır. Mezgit, çinakop, palamut, tirsi, zargana ve istavrit hem lezzetini korur hem de bol miktarda tutulur.

ŞUBAT: Hamsinin yerini kalkan balığı doldurur. Ayrıca istavrit, zargana, mezgit yine sofralarımızı süslemeye devam eder.

MART: Tirsinin, kalkanın ve kefalin lezzetli olduğu aydır. Bu ayda barbunya bol miktarda çıkar ve çok lezzetlidir.

NİSAN: Kalkan ve barbunyanın en bol ve en lezzetli olduğu aydır. Eşkina’nın en az kalkan kadar lezzetli olduğu dönemdir.

MAYIS: Kalkan, barbunya, iskorpit bol miktarda çıkar. İskorpit görüntü olarak çirkin, sevimsiz ayıklamasının da zahmetli olmasına rağmen buna değer. Çünkü eti beyaz ve lezzetlidir.

HAZİRAN: Balığın azalmaya başladığı aydır. Mezgit, levrek az da olsa barbunya çıkar. Ancak bu ayda en güzel balık karagözdür.

TEMMUZ: Bu ay balığın en kıt olduğu aydır. Levrek ve çipura ile bu açık kapatılmaya çalışılır.

AĞUSTOS: Çingene palamutu sezonu açar. İskorpit, izmarit, zargana, mezgit ve istavrit balık severlerin sofralarındadır.

EYLÜL: Palamut yağmur suyunu yedikçe irileşmeye başlar. Tam yağlanmadığından ızgarası tercih edilmez. Genelde tava ve ekşilisi tercih edilir. Lüfer tezgahlarda görünür.

EKİM: Yaz mevsimini Karadeniz'de geçiren balıklar Marmara'ya göçe başlarlar. Palamut ve lüferin yağlanıp lezzetlendiği dönemdir.

KASIM: Güler yüzlü hamsimiz sahneye çıkar. Ayrıca lüfer, eşkina, çinakop, lüfer, palamut, torik, zargana, levrek, mezgit, istavrit bol ve lezzetlidir.

ARALIK: Hamsi, palamut, lüfer, çinakop, kalkan, barbunya, mezgit, istavrit balıklarının bol ve lezzetli oldukları aydır.

Balığı nasıl pişirmeliyiz?

- Balığın gerçek tadına varmak istiyorsanız, kısık ateşte ve az pişirin. Balık yoğurtla yenilince bal olur.

- Balık kızartacaksanız, tavaya koymadan önce yağın kızgın hale gelmesini bekleyin.

- Yağ uygun sıcaklığa gelmeden balıkları yağın içerisine dizerseniz, balık yağı emer, böyle olunca da rengi soluk, eti yumuşak olur.

- Kızartma yağını iki defadan fazla asla kullanmayın. Balık çok taze ise, ne kadar unlasak da yapışır.

- Balığa kaşar peyniri, sucuk, salam, krema, yumurta gibi maddeler katıp tüketmeyin.

Haberin Devamı