Hangi bitki çayı neye iyi geliyor?
Kış aylarında vücut direncini artıran bitki çayları, nezle ve grip başta olmak üzere birçok hastalığa da iyi geliyor. Diyetisyen Emre Uzun, bitki çaylarının faydalarını ve nasıl demlenmeleri gerektiğini anlatıyor
1- Papatya çayı
Boğaz, solunum yolu, mide ve bağırsak iltihap ve ağrılarını gidermede faydalı. Bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlü tutar, vücut direncini arttırır. Aşırı yorgunluk, uyku hali ve bitkinlik hissi olanların günde 1 veya 2 fincan papatya çayı tüketmeleri oldukça faydalı. Kan sulandırıcı veya inceltici ilaçlarla birlikte papatya çayı kullanmayın. Şeker hastalığı gibi sağlık problemi olanların kullanmadan önce doktoruna başvurmalı.
Hazırlanışı: Kaynamış bir fincan su içine bir tatlı kaşığı kadar papatya dökerek yeterince karıştırarak demlemeye bırakmalısınız. Demlenme süresi yaklaşık olarak 10 ile 15 dakika arasında olmalı.
2- Tarçın çayı
Özellikle kış aylarında dengesiz ve aşırı alınan fazla kilolarınızdan düzenli beslenerek, spor yaparak ve tarçın çayı içerek kurtulabilirsiniz.Tarçının en büyük faydası yağ ve kalori yakmasıdır. Ancak tarçın çayı veya benzer hiçbir ürün tek başına sizi zayıflatamaz. Gün içinde her yemekten sonra olmak üzere 2 defa içebilirsiniz. Yüksek tansiyon hastalığı için tarçın kullanımı önerilmiyor. Karaciğer sorunu yaşayanların kesinlikle tarçın tüketiminde dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle ameliyat olacakların hem öncesinde, hem de sonrasında tarçın tüketmekten kaçınmaları daha doğrudur.
Hazırlanışı: 5 tane tarçın kabuğu ve 2 su bardağı suyu bir kaba koyun. Suyun fokurdamaya başlaması ile birlikte ocağın altını kısın. Kısık ateşte yarım saat kadar demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı herhangi bir kavanoza alarak dolaba koyabilirsiniz.
3- Zencefil çayı
Solunum ve nefes yollarını açar. Alerjik reaksiyonlara iyi gelir. Yan etkileri yok denecek kadar az olmasından dolayı güvenle tüketilebilirsiniz.
Hazırlanışı: 1 fincan için 15-20 gram kadar taze zencefilin kabuklarını soyup küçük parçalara ayırın. Kaynayan suya taze zencefili ilave edin ve ocağın altını kapatarak 10 dakika kadar demleyin.
4- Melisa çayı
Yaprakları sakinleştirici, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahip. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikâyetleri azaltır. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Uykuya dalma sorunu yaşayanlar ya da o gün için huzursuz hissedenler melisa çayı sayesinde kısa bir süreliğine de olsa uykuya dalabilir. Günde1-2 bardak içilmesi yeterlidir. Fazlası ciddi sorunlara yol açabilir.
Hazırlanışı: Sedatif etkili uçucu yağlar içeren bitkiler aşırı biçimde kaynatılmamalı. Melisa çayını, uzun süre demlikte tutmamak son derece önemlidir zira kötü kokular yayabilmektedir.
5- Elma çayı
Elmanızı soyup afiyetle yedikten sonra soyduğunuz kabuklarını lezzetli bir çay hazırlamak için değerlendirebilirsiniz. Üstelik daha fazla kalori yakmanıza ve zayıflamanıza yardımcı olabilir. En genel faydaları arasında bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, belirli tipteki kanser çeşitlerinin risklerini azaltmak, kötü kolesterol seviyesini düşürmek, özellikle baş ağrısı olmak üzere diğer ağrılar için de faydalıdır. Günde1-2 bardak içilmesi yeterlidir.
Hazırlanışı: Elmaların kabuklarını kalın şekilde çıkarın. Soyulan kabukları fırın tepsisine dizin ve 100 derecede kabukların kahverengine dönüşene kadar bekletin. Demliğin içine 1 dolu yemek kaşığı kurutulmuş elma kabuğu koyun ve üzerine 250 ml su koyup 10 dakika kısık ateşte kaynatın.
6- Kekik çayı
Çay olarak tüketilen kekiğin antioksidan etkisi vardır, boğaz ağrısını ve öksürüğü alır, vücut için gerekli mineralleri içerir, diş eti hastalıklarına iyi gelir. Kekik yağı bazı ciltlerde olumsuz etkenlere neden olabilir. Kekik çayını düzenli içmek gerekir. Her gün bir fincan kekik çayı içmek faydalı olacaktır. Adet döngüsünün olduğu dönemlerde içilmemeli. Kanda pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar ile birlikte kullanılmamalı.
Hazırlanışı:
Taze: Kekik dallıysa dallarını ayırdıktan sonra yapraklarını ince doğrayın. Haşladığınız sudan 2 bardak üzerine dökün ve ağız tadınıza göre 5-15 dakika demlenmesini bekleyin. Kuru kekiğin demlenmesinin tazesinden tek farkı, demlenme süresinin 10-15 dakika olması.