Gazete Vatan Logo

Hamilelikte oluşan varisler

Bugüne kadar varis, sizin için sadece büyükannenizin şikayetiydi; ama dikkat edin. Hamilelik döneminde varislerle tanışan birçok anne adayı var!

Kadın olmak hiç de kolay değil, biliyoruz. Bu dünyada bir kadın olarak baş etmemiz gereken birçok şeyin yanı sıra bir de bedensel güzelliğimizi ve sağlığımızı korumak için mücadele etmek zorundayız. Hemen keyfinizi kaçırmayın; çünkü biz kadınlar doğamız gereği mücadeleciyiz. Öyle olmasa hamilelik gibi muhteşem bir olayı, doğa kadınlara hediye eder miydi? O zaman en doğru yol, hamilelik döneminde karşılaşabileceğimiz sıkıntılardan korkmak yerine tek tek onların üzerine gitmemiz.

Gelin, hep birlikte hamilelik döneminde karşımıza çıkan varis sorununu daha yakından tanımak ve yapılması gerekenleri öğrenmek için Kiropodist Özgül İşgör’e kulak verelim.

Kadınların bebek sahibi olabilmek için katlandıkları sorunlar saymakla bitmez. Mide bulantıları, baş dönmeleri, uykusuzluk, yorgunluk ilk akla gelenler ve ne yazık ki liste, bu kadarla da sınırlı değil! Hamilelik sürecinde sıklıkla gözlemlenen bir başka sorun da varisler. Hamilelikte oluşan varisler, dayanılmaz ağrılara ve ciltte hiç de hoş olmayan görüntülere neden olabilir. Bu sorunu yaşamamak için almanız gereken birtakım önlemler var.

Neden oluşur?
Varis, toplardamarların genişleyip kıvrılarak cilt yüzeyinde belirgin hale gelmesiyle kendisini gösterir. Özellikle bacaklardaki toplardamar duvarlarının elastikiyetinin bozulmasıyla kan ileriye doğru hareket ettirilemez. Bu nedenle varisler oluşuyor.
Hamilelik süreci de varis oluşumunu kolaylaştırır; çünkü bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan hacmi belirgin bir biçimde artar. Bu yüzden damarlarda fazla miktarda kan bulunur ve bu da özellikle bacaklarda kanın birikmesini artırır. Hamilelik döneminde görülen varisler, genellikle rahimdeki büyüyen bebeğin kasıktaki toplardamarlara yaptığı basınç sonucu oluşur. Bu basınç yüzünden toplardamarlar kanı kalbe doğru pompalamada güçlük çeker ve ciltte varislerin meydana gelmesine yol açar. Ayrıca varisin oluşmasında annedeki hızlı kilo artışı ve hamilelik hormonlarının damar duvarlarında genişlemeye yol açması da etkili.

Nasıl önlenebilir?
Ciltte mor, mavi, kalın ve sanki örümcek ağı biçiminde damarlarla kendini gösteren varisler, ilerledikçe hissedilen belirtilere çok şiddetli ağrılar, kramplar, bacaklarda yorgunluk, sıcaklık ve dolgunluk hissi de eklenir. Kimi zaman bu ağrılar o kadar şiddetli olur ki adım atmakta bile güçlük çekilebilir. Neyse ki dayanılmaz ağrılara ve hoş olmayan görüntülere sebep olan bu varisleri önlemek hiç de o kadar zor değil. Basit; ama önemli olan, birkaç noktaya dikkat etmeniz ve bunları alışkanlık haline getirmeniz. Bu önemli noktalar neler derseniz:

Varis oluşumunu engellemek için özellikle bol bol yürüyüş yapın. Yürüyüş kan dolaşımını hızlandırarak varis oluşumunu önler.
Uzun süre hareketsiz bir şekilde oturmayın. Arada sırada kalkıp dolaşın.
Uzun süre bacak bacak üstüne atmış bir şekilde oturmamaya dikkat edin.
Otururken kan dolaşımını hareketlendirmek için bacak hareketleri yapın. Bu, dolaşımı hızlandırarak varisi engellemede etkili olur.
Fazla ayakta kalmayın.
Dinlenirken bacaklarınızı vücut düzleminden yüksekte tutun. Bunu, uzandığınızda bacaklarınızın altına yastık koyarak sağlayabilirsiniz.
Ağır kaldırmayın.
Bol bol su için ve fazla tuzlu yiyecekler tüketmeyin. Fazla yağlı ve tuzlu yiyeceklerle beslenmek damarların yapısını ve kan dolaşımını bozarak varisin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Uzun süre otomobil kullanmayın.
Yüksek topuklu ayakkabı tercih etmeyin.
Külotlu basınç çoraplarını kullanın.
Sırt üstü yatmak yerine sol tarafa doğru yatın.
Aşırı sıcak suyla banyo yapmayın.
Çok dar giysiler giymeyin.

Nasıl tedavi edilir?
Hamilelik döneminde oluşan varisler için basınçlı olan varis çorapları giyilmesi önerilir. Bu çoraplar varislerin iyileşmesi için etkili. Hatta bu çoraplar özellikle bacaklarda kanın göllenmesini önleyerek, varis oluşumunu bile engelleyebilir. Yalnız varis çoraplarının az basınçlı olanlarının tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü çok basınçlı çoraplar, bacakları zaten şiş olan anne adayını rahatsız edebilir.
Hamilelik sırasında oluşan varislerin tedavisine, bebek dünyaya geldikten sonra genellikle 2-3 ay içinde başlanır. Çünkü bu süre içinde kendiliğinden iyileşme süreci vardır. Bu dönemin size verdiği rahatsızlıkları azaltmak için doktorunuzun tavsiyesiyle varis çoraplarını kullanabilirsiniz.
Son zamanlarda bu dönemde oluşan varisler, hamileliğin ilk üç ayından sonra bazı bitkisel ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir. Bugün varisin tedavisi için ameliyatlar dışında lazer gibi birçok yöntem var. Varis tedavisinde ameliyat sadece çok kalın olan damarlar için uygulanır.’ A

Belirtileri neler?
Bacaklarda, kimi zaman bir örümcek ağını anımsatan, mor ve kırmızı renkte şiş damarlar
Bacaklarda ağrı
Kramp
Şişkinlik
Sıcaklık hissi

Haberin Devamı